תזונה ומעבר לה – אורח חיים למניעת סרטן
מחלות הסרטן הולכות ותופסות מקום מרכזי בשיח הבריאותי הגלובלי, ונחשבות לגורם התמותה השני בעולם.
מחקרים מהעשור האחרון מראים כי מעל 40% ממקרי הסרטן ניתנים למניעה באמצעות שינויים באורח החיים.
בעיקר דרך:
- תזונה נכונה
- משקל גוף תקין
- פעילות גופנית
- מניעת חשיפה לרעלנים
- הפחתת סטרס באמצעות נשימה עמוקה, מדיטציה, חיבור לרגש ושחרור טראומות.
ששת עמודי המניעה
מחקרים עדכניים מסמנים 6 גורמים עיקריים שנמצאו קשורים ישירות להפחתת הסיכון לסרטן:
פעילות גופנית קבועה
לפחות 150 דקות של פעילות שבועית מפחיתה את רמות הדלקת ומשפרת את התפקוד החיסוני.
הימנעות מעישון ואלכוהול
שני גורמים מוכחים ברמת הנזק שהם גורמים.
אלכוהול ועישון – מסרטנים ודאיים. צילום: pexels
תזונה עשירה בצמחים, דלה במזונות מעובדים ובבשר אדום
נחשבת לגישה המומלצת ביותר לפי מרבית הארגונים הבריאותיים.
משקל גוף מאוזן
השמנת יתר היא גורם סיכון משמעותי לסוגי סרטן רבים.
התמודדות עם סטרס כרוני
סטרס כרוני יוצר מנגנוני דלקת בגוף ומגביר את הסיכון למחלות כרוניות ולסרטן.
שינה רציפה ועמוקה
הפרעות שינה משבשות את השעונים הביולוגיים בגוף ועלולות להחליש את מערכת החיסון.
למאמרים נוספים בנושא:
אורח חיים בריא עשוי להפחית בחצי את הסיכון לחלות בסרטן
מחקר חדש: כך ניתן להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן
10 עזרים טבעיים נגד סרטן הנהוגים ברחבי העולם
תזונה מרפאת – בין תזונה צמחונית לתזונה קטוגנית
תזונה צמחונית וצמחית-מלאה (Whole Food Plant-Based)
תפריט תזונתי המבוסס על ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים, תוך המעטה או הימנעות ממזון מהחי.
תזונה זו מספקת כמות גבוהה של סיבים תזונתיים, פיטוכימיקלים ונוגדי חמצון – כולם בעלי תכונות מגנות מפני התפתחות סרטן.
מחקרים גדולים כמו EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) – אחד המחקרים האפידמיולוגיים הגדולים והמשפיעים ביותר בתחום הקשר בין תזונה, אורח חיים וסרטן – מצאו קשר בין דפוסי תזונה צמחונית לבין ירידה בסיכון לסרטן המעי הגס, סרטן השד וסרטן הערמונית.
בנוסף, תזונה זו:
- תומכת בירידה במשקל
- מפחיתה דלקת מערכתית
- משפרת את רמות הסוכר והאינסולין
כולם גורמים הקשורים להתפתחות סרטן.
תזונה צמחונית – נחשבת ליעילה במניעת סרטן. צילום: pixabay
תזונה קטוגנית
תזונה קטוגנית מבוססת על צריכה גבוהה של שומנים (70%-80% מהקלוריות), כמות מתונה של חלבון וכמות נמוכה מאוד של פחמימות.
היא נועדה להכניס את הגוף למצב של קטוזיס, שבו הוא שורף שומן כמקור אנרגיה עיקרי.
במחקרי מעבדה (in vitro) ומחקרים ובחיות (in vivo) נמצא כי תאים סרטניים רבים ניזונים מגלוקוז, ולכן הורדת פחמימות עשויה להאט את קצב גידולם.
בחלק מהמחקרים נצפו תוצאות מעודדות, בעיקר בגידולים מוחיים כמו גליובלסטומה, אך נכון לעכשיו אין הוכחה חד-משמעית ליעילות תזונה קטוגנית כמניעה אוניברסלית של סרטן בבני אדם.
יעילותה של הדיאטה הקטוגנית במניעת סרטן עדיין נבחנת. צילום: 123RF
מזונות שמומלץ להמעיט בצריכתם
למרות שאין מזון אחד שאפשר להגדיר כ"מסרטן ביותר" באופן מוחלט, קיימת הסכמה רחבה בקרב גופים מדעיים ומחקריים כי צריכה גבוהה של מספר סוגי מזונות קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות סוגי סרטן שונים.
להלן המזונות והקבוצות העיקריות שנמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסרטן:
בשר מעובד
ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי בשר מעובד הוא קרצינוגן ודאי.
כלומר, קיימות ראיות חזקות שהוא גורם לסרטן.
דוגמאות לבשר מעובד כוללות: נקניקיות, המבורגרים קפואים, בייקון, נקניקים, פסטרמה, קורנביף וכל בשר שעבר שימור באמצעות עישון, המלחה, כבישה או הוספת חומרים משמרים.
תהליכי העיבוד יוצרים תרכובות שונות, כגון תרכובות N-ניטרוזו ועוד אשר עלולות לפגוע בתאים ולהגביר את הסיכון לסרטן המעי הגס והקיבה.
למניעת סרטן, מומלץ להימנע מצריכת בשר מעובד. צילום: pixabay
בשר אדום
ארגון הבריאות העולמי סיווג בשר אדום כמזון "ככל הנראה מסרטן לבני אדם".
כלומר, ישנן ראיות מוגבלות לכך שהוא גורם לסרטן בבני אדם וראיות חזקות התומכות במנגנון מסרטן.
בשר אדום כולל בקר, חזיר, כבש ועגל.
צריכה גבוהה של בשר אדום נקשרה בעיקר לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס, וייתכן גם לסרטן הערמונית והלבלב.
ההשערה היא שהסיכון נובע מתכולת הברזל הגבוהה (heme iron) ומהתרכובות הנוצרות בעת בישול בטמפרטורות גבוהות .
בשר אדום – ככל הנראה מסרטן. צילום: pixabay
אלכוהול
צריכה של כל סוגי המשקאות האלכוהוליים קשורה לסיכון מוגבר למספר סוגי סרטן, כולל סרטן הפה, הגרון, הוושט, הכבד, השד, המעי הגס והחלחולת.
ככל שכמות האלכוהול הנצרכת גדולה יותר, כך גדל הסיכון.
אלכוהול מתפרק בגוף לחומר קרצינוגני.
מזונות אולטרה מעובדים
קבוצה רחבה זו כוללת מזונות שעברו עיבוד תעשייתי משמעותי.
הם עשירים בשומן, סוכר, מלח ותוספים מלאכותיים, ודלים בסיבים תזונתיים ורכיבים מזינים.
צריכה גבוהה של מזונות אלה נקשרה לסיכון מוגבר להשמנה, דלקת כרונית ומספר סוגי סרטן.
דוגמאות כוללות חטיפים ארוזים, משקאות ממותקים, דגני בוקר ממותקים, ארוחות מוכנות קפואות, מאפים תעשייתיים ומזון מהיר.
מזונות אולטרה מעובדים מסכנים את בריאותכם. צילום: pexels
מזונות מטוגנים ועשירים באקרילאמיד
כאשר מזונות עשירים בעמילן מטוגנים, אפויים או קלויים בטמפרטורות גבוהות, נוצר חומר כימי בשם אקרילאמיד.
מחקרים בבעלי חיים הראו שאקרילאמיד הוא קרצינוגני, והסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) סיווגה אותו כ"ככל הנראה מסרטן לבני אדם".
מזונות לדוגמה כוללים צ'יפס, חטיפי תפוחי אדמה, קרקרים ודגני בוקר קלויים.
משקאות ממותקים
צריכה קבועה של משקאות ממותקים בסוכר קשורה לעלייה במשקל, השמנה, עמידות לאינסולין ודלקת כרונית, אשר כולם גורמי סיכון לסוגי סרטן שונים.
משקאות ממותקים וחטיפים – עדיף לוותר. צילום: pexels
חשוב להדגיש:
- ההשפעה המסרטנת תלוית כמות ותלוית משך הצריכה של מזונות אלה לאורך זמן. צריכה מתונה מדי פעם לא בהכרח תגביר את הסיכון.
- ההמלצות התזונתיות מתמקדות בהפחתת צריכת מזונות אלה ושילוב של תזונה מאוזנת ועשירה במזונות מן הצומח.
לכן, במקום להתמקד במזון "מסרטן ביותר" יחיד, חשוב יותר להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת מגוון רחב של מזונות מזינים ולהגביל את צריכת המזונות שצוינו לעיל.
לבחור בריפוי כל יום מחדש
התמונה הכוללת מצביעה על כך שתזונה צמחית-מלאה, יחד עם אורח חיים פעיל ובריא, מציעה את רמת ההגנה הגבוהה ביותר הידועה כיום בפני סרטן.
תזונה קטוגנית עשויה להיות רלוונטית במצבים מסוימים.
בסופו של דבר, לא מדובר בדיאטה אחת נכונה לכולם, אלא בבחירה בתזונה מגוונת, לא מעובדת, שמבוססת על מזונות טבעיים, עשירה בצמחים ודלה ברעלנים תזונתיים.
מניעת סרטן וריפוי אמיתי הם גם בחירה לדבר פחות ולהקשיב יותר, לאהוב את הזולת, להכיר תודה, לכבד את הסביבה, לצרוך פחות ולתרום יותר.
רוצים להעמיק בנושא?
לאה לשם מזמינה אתכם לכנס INSPIRATION 2025:
לפרטים והרשמה עברו לאתר כנס INSPIRATION 2025
* לקבלת הנחה מיוחדת לגולשי EatWell, הקלידו קוד קופון: 1214