Jeliat_Fly
Bari15_Fly

האם שמן זית בריא?

מאת: צביקה קורן
זמן קריאה: 4 דקות
לאחרונה הופץ ברשת האינטרנט סרטון "מפתיע ומעניין" שבא ללמד אותנו על נזקי שמן הזית. צביקה קורן לא נשאר אדיש, חקר ובדק והנה התוצאות (הסרטון גם בפנים)

צילום: pixabay

Bari15_In

סרטון שבא ללמד אותנו על נזקי שמן הזית, הופץ לאחרונה ברשת. אותי הסרטון הזה די הרגיז וביקשתי להגיב על כך וגם להביא בפני הקוראים את היתרונות התזונתיים והבריאותיים של שמן הזית, המגובים באלפי מחקרים ועבודות שנערכו ברחבי העולם.

אבל לפני שתקראו את מה שכתבתי, אני מציע שתראו קודם את הסרטון הזה:

 

יתרונות בריאותיים

ראשית, חשוב להדגיש ששמן זית שייך לקבוצת השמנים התזונתיים, שהינם רכיב חיוני וחשוב בתזונתנו והם אחד מחמשת "אבות המזון". (חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים). למעשה לא נוכל להתקיים ללא שומן, המהווה חלק מהמעטפת של כל תא בגוף. השומנים מאפשרים ספיגה של ויטמינים חיוניים (A,D,E,K) ומספקים חומצות שומניות חיוניות, שאת חלקן הגוף לא מסוגל לייצר בעצמו.

שמן זית מכיל כמעט 70% חומצת שומן "חד בלתי רוויה" מסוג אומגה-9, הנקראת גם חומצה אולאית. חומצת שומן זאת נמצאת, בכמות קטנה יותר, גם בשמן קנולה, בשקדים, באבוקדו, בגרעיני דלעת, בזיתים ובאגוזים.

שנית, בשמן הזית נעשה שימוש באזורנו כבר אלפי שנים. התפריט הים תיכוני העשיר בשמן זית מביא איתו שכיחות נמוכה של מחלות לב וכלי דם. התפריט כולל שילוב של ירקות, דגנים, שמן זית (%30 מצריכת הקלוריות היומית).

שמן הזית נמצא מועיל לבריאות הלב וכלי הדם, משפר את זרימת הדם, מאזן רמת שומנים בדם, מפחית יתר לחץ דם, מונע עצירות. משפר בריאות העור (בשימוש חיצוני ופנימי), יש בו טוקופרולים (נגזרות של ויטמין E) ונוגדי חמצון (פלבונואידים, פוליפנולים ואחרים) המחזקים את המערכת החיסונית, מגן נגד סרטן, מפחית תגובות דלקתיות בגוף ומועיל במיוחד לדלקות מפרקים ומחלות מעי דלקתיות. כל זה מגובה במספר רב של מחקרים, כפי שיפורט בהמשך.

שלישית, כל הדוברים בסרטון, הסתפקו בעיקר ב"עובדות" וב"היגיון" ולא טרחו להזכיר מחקרים רציניים שיגבו את דבריהם. למעט דובר אחד שהציג מחקר קטן משנת 1995 שכלל 54 נשים ואחר שהציג שקף לא ברור של מחקר משנת 2001, שניתח לטענתו, 15 מחקרים.

המחקרים מוכיחים – שמן זית אינו מזיק

בדקתי בספרייה הלאומית לרפואה בארצות הברית ומצאתי 6,849 מחקרים ועבודות על "שמן זית", 837 מחקרים על הקשר בין שמן זית לבריאות, 602 מחקרים על הקשר (החיובי) בין שמן זית לסרטן (מתוכם 126 מחקרים על סרטן השד) ועוד עשרות מחקרים על בריאות העור, איזון שומנים, מניעת מחלות לב (רוב המחקרים שראיתי דנים במניעת מחלות לב). דוגמה בקישור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=olive+oil+health

להלן כמה דוגמאות הסותרות את האמור בסרטון:

1. שמן זית מפחית גורמי סיכון למחלות לב וסוכרת: מחקר שנערך בבית החולים האוניברסיטאי במלגה, ספרד וכלל 4,578 משתתפים בגילאים 18 עד 100 מצא כי, לצריכת שמן זית השפעה מיטיבה על גורמי סיכון למחלות לב ובמיוחד במצבי השמנה, אי סבילות לגלוקוז ואורח חיים נטול פעילות גופנית. המחקר פורסם ביולי 2013 במגזין היוקרתיEuropean Journal of Clinical Nutrition advance online publication, . מקור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859999

2. צריכה סדירה של שמן זית מפחיתה ב 40% סיכון לשבץ מוחי: במחקר שנערך באוניברסיטת בורדו בצרפת במשך כחמש שנים, בו השתתפו 7,625 בני 65 ומעלה משלוש ערים בצרפת נמצא, כי נוגדי חמצון מסוג "פוליפנולים" הנמצאים בשמן הזית מספקים הגנה מפני ריבוד העורקים במשקעים סידניים (פלאק). הקבוצה שצרכה את הכמות הגדולה ביותר של שמן זית הקטינה ב 78% את גורמי הסיכון. בנוסף ציינו החוקרים את ההשפעה הטובה של שמן זית על הפחתת סיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, יתר לחץ דם, איזון שומנים בדם והשמנה. מקור: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110615161749.htm

3. צריכת שמן זית עשויה למנוע מחלת מעיים דלקתית (קוליטיס): חוקרים באוניברסיטת "אנגליה המזרחית" טוענים, כי צריכה של 1-3 כפות שמן זית ביום עשויות להפחית ב50% בממוצע את מקרי מחלות המעי הדלקתיות. המחקר נמשך כחמש שנים וכלל 25 אלף משתתפים, שמילאו שאלונים. החוקרים מציינים, כי אנשים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של שמן זית הקטינו ב90% את הסיכון. תוצאות המחקר הוצגו בכנס בינלאומי בנושא מחלות מעי דלקתיות. מקור: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100502080246.htm

4. שמן זית מכיל חומרים המדכאים תאי סרטן השד: במחקר שהתקיים במכון לחקר הסרטן באוניברסיטת גרנדה בספרד והתפרסם בשנת 2008 טענו החוקרים, כי פיטוכימיקלים הנמצאים בשמן זית "כתית מעולה" מדכאים משמעותית פעילות של גן (HER2) הנמצא בתאי סרטן השד.
הערה: תכונה זאת של שמן הזית, במניעת סרטן ובטיפול בו, אוששה במספר רב של עבודות ומחקרים. מקור: https://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081217192815.htm

5. סקירת תכונות אנטי-דלקתיות, אנטי-סרטניות ומשפרות בריאות של פיטוכימיקלים (פנולים) בשמן זית (מעודכן ליוני 2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23834184

6. שמן זית מגן מפני חמצון הכולסטרול ה"רע" (LDL): היום ידוע שהסתיידות עורקים ומחלות כלי דם נגרמות מחמצון כולסטרול מסוג LDL. הרשות האירופאית לבטיחות מזון, אישרה את הטענה ששמן זית מגן מפני התחמצנות LDL. הטענה נבדקה ואוששה במחקר: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22440854

7. שמן זית – אחד הרכיבים בטיפולים לא תרופתיים בדיכאון. מסמך שפורסם על ידי המחלקה לפסיכיאטריה ופסיכותרפיה בבית החולים האוניברסיטאי בבזל, שוויץ. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23735822

8. שיפור במדדים קוגניטיביים ובזכרון בקרב צרכני שמן זית: במחקר שנערך בספרד במשך 6.5 שנים וכלל 285 משתתפים נמצא שיפור במדדים קוגניטיביים ובזיכרון בקרב מקבלי תוספת של שמן "כתית מעולה", לעומת קבוצת הביקורת. מקור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23732551

9. תזונה נכונה ושמן זית מגינים על עור הפנים מפני נזקי חשיפה מוגזמת לשמש: המחקר שהתקיים בצרפת ופורסם בספטמבר 2012, נמשך שנתיים וחצי והשתתפו בו 2,900 גברים ונשים. מקור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22970231

10. שמן זית מגן על הכבד מפני עקה חימצונית: מחקר שנערך בתוניסיה ובסעודיה עם חולדות. מקור: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101029075759.htm

כאמור, קיימים עוד מאות ואלפי מחקרים דומים וכן, אני מודע לבעיתיות של קיום מחקרים סותרים ולטענה של חלק משוחרי הבריאות הטבעית ש"כל המחקרים ממומנים על ידי" היצרנים / המחלבות / יצרני התרופות וכד'. בעיני ההכרזה הזאת היא מטופשת, מעידה על בורות ומטילה דופי בעשרות אלפי חוקרים חרוצים, ישרים ואמינים, העושים מלאכתם נאמנה.

לא קראתי את כל אלפי המחקרים שפורסמו, אבל בעשרות המחקרים שכן קראתי לא מצאתי אפילו אחד התומך באמור בסרטון.

ואיך לאחסן שמן זית?

לסיכום, שמן הזית, (כתית מעולה מכבישה קרה, רצוי מגידול אורגני) תורם רבות לשיפור הבריאות והדבר אושש במספר רב של מחקרים. סגולותיו נובעות בעיקר מהיותו עשיר בחומצת שומן חד בלתי רוויה ומתכולה גבוהה של נוגדי חמצון.

לדעתי הסרטון שהופץ הוא לא רציני, מבולבל ומבלבל. לא ברור לי מדוע בחרו האנשים המכובדים המופיעים בו להיטפל דווקא לשמן הזית כשיש בתזונה המערבית כל כך הרבה סוגי שמנים רעים ומזיקים (שומן רווי, טרנס, שמן מזוכך, מזון מטוגן) ומזונות המוצפים בהם (מרגרינה, רטבים ומטבלים, חטיפים מלוחים ומתוקים, מאפים וסלטים תעשייתיים, תערובות לבישול מהיר, מזון מהיר, אוכל מוכן קפוא ועוד).

מחלות לב וכלי דם, סרטן מחלות מפרקים ועוד נגרמות מהתזונה המערבית הדלה בירקות ובפירות ועשירה בפחמימות ריקות, שומנים רוויים, כימיקלים ועוד ולא מצריכת שמן זית. ובעניין זה, אשמח לראות מחקר רציני אחד השולל שימוש בשמן זית.

לצערי "ניפוץ מיתוסים" ואימוץ "תיאוריות קונספירציה" הינן תופעות נפוצות גם בקרב "גורואים" של תזונה טבעית ובריאות טבעית. המטרה העיקרית – קידום השיטה התזונתית בה הם דוגלים. בעיני יש טעם לפגם בקידום שיטה תזונתית באמצעות פסילת שיטה אחרת, או מוצר תזונה כזה או אחר.

הערה לסיום – אחסון נכון של שמן זית. ארבעת אויבי השמן הם: אוויר, חום, חמצן וזמן. לכן, מומלץ לאחסן שמן זית בכלי מזכוכית כהה או מנירוסטה ולא במיכלי פח, או פלסטיק (השמן סופח כימיקלים מזיקים).

הבקבוק יאוחסן במקום קריר, יבש וחשוך. שמן שלא נוצל במשך 60-90 יום יש לזרוק לפח, או להשתמש בו כשמן סיכה לאביזרים שונים. שמן ישן מאבד את תכונותיו המבריאות, הוא מתעפש, מתקלקל ועלול להזיק.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דליה

    תודה לך על המידע, היה לי נראה מוזר הסרטון הזה, עכשיו זה הרבה יותר מובן

  2. דפנה

    רצוי שיהיה עצירה בתהליך שתי פאזות ללא שימוש במים פרות וירקות אני משתמשת ב ג"וס פלוס להגברת השימוש בכל הסוגים והצבעים . תהנו מהחיים.

  3. דרורה צחור

    זאת השאלה שעלתה בסוף המאמר.
    בוא לא נשכח, כי לכל הכרזה בתחום בריאות ואיכות חיים, יש גם אינטרסים של תעשיות ובעלי עניין אחרים.
    גם אלה שמופיעים עם סדרת "מחקרים" באמתחתם וגם אלה שלא, מייצגים אינטרסים של מי שמממן אותם.
    הדרך שלי לקבוע באופן הכי פשטני מה נכון ומה לא, היא ההסתכלות אחורה לתזונה של בני האדם בדורות הקודמים ובעיקר הקדומים.
    אני למשל אינני נגד אכילת מזון מן החי, מתוך אמונה שהאדם לא נועד לאכול מן החי, אלא מתוך אידיאולוגיה של מותר האדם מן הבהמה (דבר שלא מוכיח את עצמו ב-150 השנים האחרונות).
    אני הפסקתי לאכול מן החי לאחר תוכנית תחקיר של כלבוטק על "אדום אדום". בעיניי האכזריות המתועשת והמבהמת של תעשיית הבשר הובילה אותי להצביע ברגליים.
    אם יימצא משק אורגני, חופשי, הומני ביחסו לבע"הח שמאכילים אותנו, אין לי ספק שאחזור לאכול בשר.

  4. אבי גרוסמן

    סוף סוף ניתן לקרוא באתר הזה מאמר ארוך, מבוסס, מגובה מחקרית (אם כי רובם מחקרים תצפיתיים אבל לצורך העניין זה מספיק). כל הכבוד על ההשקעה.
    שמן זית, ובעצם כל שומן טבעי, הוא אחד החומרים החשובים לתזונה שלנו. יש ויטמינים שהם מסיסים רק בשמ (A, D, K2, E). תזונה דלת שומן טבעי אינה טבעית לנו ומסוכנת לבריאות האדם.

  5. ניר

    המאמר מצויין אבל יש לי הערה לגבי האחסון. שמן זית צריך "להזהר" בעיקר מחמצן ובהמשך מ- אור. אחסון בזכוכית, נירוסטה או פח עונה מצויין על הצורך. לגבי אור- אותו דבר, רק שהזכוכית תהיה כהה. החום אינו משתנה, כל עוד מדובר בטמפרטורות של בית, גם בחמסין. לגבי 60-90 יום- ממש לא רציני. המסיק ועצירת השמן מתרחשים פעם בשנה, והשמן "נגרר" מעונה אחת לשניה, כלומר קרוב לשנה. לא מתעפש ולא מתקלקל, ובא לציון גואל. אל תשחקו לידיהם של פלצנים שמחר ימכרו לכם "שמן זית צעיר" מחודש ינואר עד ספטמבר.

  6. תאכלו טבעי, תאכלו בריא.

    כשאתה מצהיר שההכרזה כי "כל המחקרים ממומנים על ידי" היא הכרזה מטופשת, אתה למעשה הוא המטופש.
    הרי ידוע וברור לכולם שיש אינטרסנטים שיש להם סיבות מצוינות לשכנע את כולם למה מוצר מסוים הוא בריא. למשל כמו המקרה עם החלב, שבמשך כמה עשורים שכנעו את כולם כמה זה בריא ואלפי מחקרים יצאו והוכיחו כמה זה בריא, והיום כולם אוכלים את זה כמו משוגעים אך האמת לאט לאט יוצאת לאור ואנשים מתחילים להבין כמה אין הגיון באכילת מוצרי חלב של חיה אחרת (על חלב עוד אפשר לדון..) וכמה למעשה כל הלוביסטים עבדו קשה כדי שכולם ישוכנעו שאכן הרעל הלבן הזה בריא.

    בקיצור, לא שכנעת אותי.
    שמן זה עדיין שמן.. לצרוך כמה שפחות.
    כמובן שעדיף שמן זית על כל שאר השמנים האחרים.

  7. אחי צידון

    שמן הוא חלק ממזון שלם. מסיבה זו הוא אינו מאוזן. הוא מונע ספיגת יסודות מזון במערכת העיכול בכך שמבודד את דפנותיה מהמזון המתעכל, פוגע בכליות וקשור להיווצרות אבנים, ואלה הם רק חלק מנזקיו.

  8. דליה ודוד המרכז לבריאות טבעית

    שמן הזית שניבדק בשנים האחרונות אסור למאכל אדם
    ויש ספק גם לשימוש למנועים עובדים
    הבעייה היא בתאליך התעשיתי שמיצרים את השמן הרעיל שמשווק היום בישראל
    שמן זית שרמת החימצון שלו מעל ל 0.5 אחוז אסור למאכל כול אדם ומיוחד לא לאנשים חולים
    הדבר גורם להיתחמצנות מוגברת של תאי הגוף ולקיצור חיים
    שומר נפשו לא יגעה ולא ישתמש בשמני הזית שמוצעים לציבור במדינת ישראל
    מדליה ודוד
    המרכז לבריאות וריפוי טבעי עצמי משנת 1982
    09-8846105/6
    בברכת שנה טובה ומבורכת בריאות ואריכות חיים בושר רב

  9. אבנר

    מפריע לי שבסרט במאמר ובתגובות לא מתיחסים לכמויות לבד מהתיחסות אחת הטוענת ששילובו עם דיאטה מערבית בה צורכים הכל ומעט גם כן הוא לא טוב/בריא מה שתרצו.
    הרמב"ם ורופא המשפחה "שלי" במשך שנים רבות אמר לא אחת
    "אכול מהכל אבל במידה".
    אני צורך לא יותר מ10 גרם כתוספת בעיקר לסלט.
    זה טוב?
    זה רע?
    מה שבטוח,לדעתי,זה לא מופרז והתועלת או הנזק יכולים להיות קטנים ואולי מזונות אחרי מפחיתים את הנזק,אם ישנו.
    תעבורנה כנראה עוד שנים רבות,מאד,עד שאדם יוכל בפשטות ובמהירות לבדוק בבית כיצד משפיע עליו שמן זית.
    מה שבטוח זה שכדת יש קושי למצוא ריטואלים נכונים עבור רבים.

  10. אורית

    כמו בכל שטח ובכל נושא יש כל כך הרבה דעות ושונות!! אז מה שאני תמיד טוענת הוא שהכל טוב במידה ושומרים על גבולות ונזהרים בכמויות. כלום לא טוב במידה ומגזימים.

  11. עדי

    כל מאכל בטבע נברא במינונים מסויימים של ויטמינים, שומנים,סוכרים (טבעיים) וכו' בתוכו, וזו הצורה האידאלית לצאוך את המרכיבים הנמצאים בו, לא נראה לכם יותר הגיוני?…

  12. טליה טל

    מי רוצה לאכול מזון
    שמכיל 100% שומן???
    נכון, שמון הוא אחד מאבות המזון
    ואנחנו זקוקים לו בכמות מסוימת. אך
    הצריכה היומית של שומן, לא אמורה לעלות על 10% מהכמות הכוללת של המזון שאנו אוכלים. במשך היממה. כל מזון מן
    המזונות השלמים שאנו אוכלים
    מכיל מעט אחוזי שומן. כל הפירות,
    כל הירקות. למשל בחסה יש 14.6%
    שומן. מפתיע. לא??? בכל אופן, אנו מקבלים את כמות השומן שגופינו זקוק לו במשך
    היממה גם ללא תוספת 'שומן טהור'.
    כמו שמן זית, שמן קוקוס וכו'.
    (גם אני הייתי שם עד לא מזמן. -עד שהתפקחתי)
    שלא לדבר על המזונות המעובדים,
    שמ-ל-א-י-ם בשומן. למשל, ממרח חומוס, ה'תמים' מכיל כ 30% שומן. זה הרבה מעבר למומלץ גם על ידי אנשי הבריאות הקונבנציונליים. ועם על יד זה עוד אוכלים סלט עם שמן זית וטחינה, אחוזי השומן ירקיעו שחקים. ואנשים בטוחים שהם 'אוכלים בריא'.

    או כפי שרואים בתכניות הבישול
    את השפים המכנים את עצמם 'בריאים'
    יוצקים שמן זית אל תוך המחבת בלי
    חשבון, כאשר הבקבוק ניצב ב 90 מע' למחבת, כאילו שהמושג 'שמן זית'

    מתיר להשתמש בשמן ללא הגבלה.
    זוהי טעות! א. היות שראשית, שמן הזית
    הוא מן השמנים שמתחמצנים במהירות בחום. ב., שמן, ככזה, איננו מזון שלם. הוא מזון מעובד, שהוצא מתוך מזון שלם (הזית) לכן אין הוא מומלץ.

    אילו אנשים היו מבינים שהשמן הוא הגורם האמיתי לעליית הסוכר בדם (מפריע את פעולת האינסולין) הם היו 'חוששים' מן
    השמן (בלי שום קשר אם הוא מופק
    מזיתים, מהמפ, מאבוקדו, מאגוזים
    או מקוקוס)ֿ יותר משהם חוששים
    (בטעות) מן הסוכר המצוי בפירות.

    L&L
    TALYA

  13. טליה טל

    הטיעונים שאתה
    מביא כאן בששבחו
    של שמן הזית, מכשירים
    אותו 'כתרופה' למצבים שבהם
    האדם לא מאוזן. אדם שרוצה להגיע
    לאיזון בריותי ולהיזון ממזונות טבעיים
    המותאמים לגופינו, אינו זקוק לשמן
    הזית ולא לשמנים מעובדים אחרים.

    ההיפך השמן מפריע בכל המפרקים
    והסחוסים. (ישנו ספר שכתבה יהודית
    שטהאל מאמירים לפני כשלושים שנה:
    על נזקי השמנים. בו היא מתארת
    בפרוט רוט את הנזקים כפי שהיא
    חקרה על עצמה ועל מטופליה.

    ולסיכום, הטיעונים שלך לגבי
    סגולותיו של שמן הזית, הנם
    תקפים רק במידה שרוצים
    למרוח טיח על כתלים
    שבורים. אז משתמשים
    בכל מיני סופרפודס
    למיניהם. לא במידה
    שרוצים לאכול מזון
    שלם ובריא על מנת
    להיות ולהשאר בריאים.
    L&L
    TALYA

  14. שי

    באופן כללי אוכל טבעי לא נמכר בבקבוקים ובצנצנות.

  15. חג בכפר - גאולה פלדינגר

    הסרטון מדבר על שמן זית בכבישה קרה שעבר עיבוד ב120-150 מעלות. שמן כזה לפי ההגדרה אינו שמן בכבישה קרה. כשאומרים כבישה קרה מתכוונים לסחיטה של הזיתים במכסימום 30 מעלות. וכך נשמרים כל התכונות התזונתיות של השמן. שמן מעובד אכן אינו בריא. שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה בריא מאד! ולראיה כל המחקרים אודות שמן הזית.

  16. מולי

    ד"ר ג'ואל פורמן מחבר הספר "לאכול כדי לחיות " גם לא ממליץ על שמן זית ולא על שמנים בכלל .

  17. אבי כהן כימאי מזון

    מספר הקלוריות בשמן זית זהה לכל שומן אחר ולכן הוא משמין.
    בשמן זית אין בכלל אומגה 3 שהוא השומן הכי חשוב לבריאות ולעומת זאת יש בו כ 16 אחוז שומן רווי שהוא שומן לא בריא.
    כל המחקרים בלי יוצא מהכלל מבוססים על סטטיסטיקה בלבד ולא מוכחים מדעית מבחינת מנגנונים.
    נוגדי חימצון ויטמיןE ועוד יש הרבה יותר במזונות אחרים עם הרבה פחות קלוריות.