Mazon_Fly
Mazon_Fly

שוקולד מריר ימנע סוכרת?

מאת: עדינה בכר - דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית, מחברת הספר "הדיאטה הקטוגנית"
זמן קריאה: 2 דקות
בשורות מתוקות לאוהבי השוקולד: מחקר חדש מצביע על כך שצריכת שוקולד מריר עשויה לסייע להפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2

שוקולד מריר ימנע סוכרת? צילום: pexels

Liqoga_In

בשני העשורים האחרונים מספר חולי הסוכרת בעולם זינק משמעותית.

ההערכות הן שיש כחצי מיליארד סוכרתיים ברחבי העולם.

עד שנת 2045 צפויים להיות כ-700 מיליון חולי סוכרת ברחבי העולם.

מחקר מקיף שפורסם בכתב העת הרפואי BMJ עקב אחר יותר מ-190,000 משתתפים במשך 25 שנים.

הוא חשף ממצא מרתק:

אכילת מנה של שוקולד מריר (28 גרם) חמש פעמים בשבוע הפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ב-21%.

החוקרים מדווחים על 'יחס מנה – תגובה' אשר עשוי לחזק את הממצאים.

כלומר, ככל שהמשתתפים צרכו יותר שוקולד מריר, ההפחתה בסיכון הייתה גדולה יותר.

על כל מנת שוקולד לשבוע הייתה הפחתה של 3% בסיכון לפתח סוכרת.

אנשים שצרכו תזונה בריאה יותר וצרכו שוקולד מריר נהנו מהפחתה גדולה יותר (34%) בסיכון לסוכרת.

כמו כן בגברים צעירים (מתחת לגיל 70), פעילים וללא היסטוריה משפחתית של סוכרת ההשפעה המגינה של השוקולד המריר הייתה גדולה יותר.

חשוב להדגיש שאנשים שצרכו שוקולד לא מריר (חלב או לבן) לא נהנו מהגנה מפני סוכרת.

לסוגי שוקולד אחרים (שוקולד חלב ושוקולד לבן) לא היה אפקט דומה לזה של השוקולד המריר. צילום: pexels

לסוגי שוקולד אחרים (שוקולד חלב ושוקולד לבן) לא היה אפקט דומה לזה של השוקולד המריר. צילום: pexels

הסוד טמון בקקאו

ההבדל המשמעותי בין שוקולד מריר לחלב נעוץ בתכולת הקקאו.

הקקאו, שהוא הצורה הגולמית והפחות מעובדת של שוקולד, עשיר בפלבנואידים – תרכובות צמחיות רבות עוצמה הפועלות כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת ומרחיבי כלי דם.

מנגנון הפעולה של פלבנואידים שמגן על תאי הלבלב ומונע סוכרת קשור בשיפור הרגישות לאינסולין והורדת רמת מדדי דלקת כמו TNF α  ו-IL6.

כמו כן פלבנואידים מעלים את ייצור תחמוצת החנקן (NO) שיש לה אפקט מרחיב כלי דם.

על ידי כך הם משפרים את תפקוד כלי הדם ומסייעים בהפחתת לחץ הדם, גורם סיכון לתחלואה לבבית שהיא סיבוך נפוץ של חולי סוכרת.

קקאו - הסוד של השוקולד המריר. צילום: pixabay

קקאו – הסוד של השוקולד המריר. צילום: pixabay

למאמרים קודמים אודות יתרונות השוקולד המריר והקקאו:

שוקולד מריר – התחליף המתוק לתפריט שלכם

אגוז הקקאו – מזון האלים

החזון של אלת הקקאו

שימו לב! לא כל שוקולד מומלץ לצריכה

למרות הממצאים המעודדים, חשוב לזכור:

ההשפעה המיטיבה נמצאה רק בצריכת שוקולד מריר, ולא בשוקולד חלב או בשוקולד לבן שמכילים כמות גדולה יותר של סוכר וכמות נמוכה יותר (כשליש) של פלבנואידים.

כמו כן, צריכה מוגברת של שוקולד חלב נמצאה קשורה לעלייה במשקל, במיוחד באנשים עם השמנה (עליה של 330 גרם בממוצע בתקופה של 4 שנים).

לעומת זאת, אנשים שצרכו שוקולד מריר לא עלו במשקל.

המלצות לצריכת שוקולד מריר

יש להתייחס לשוקולד מריר כחלק מתזונה מאוזנת כוללת, ולא כפתרון קסם.

לכן יש לקחת בחשבון המלצות מעשיות:

חשוב לשלב צריכת שוקולד מריר עם תזונה בריאה. צילום: pexels

חשוב לשלב צריכת שוקולד מריר עם תזונה בריאה. צילום: pexels

המחקר החדש מחזק את מה שאנחנו כבר יודעים על חשיבות איכות המזון בהקשר של מניעת סוכרת.

שוקולד מריר, בזכות תכולת הפלבנואידים הגבוהה שלו, יכול להיות כלי נוסף בארגז הכלים שלנו למניעת סוכרת.

שלבו שוקולד מריר בתפריט שלכם באופן מאוזן, כחלק מקינוחים או כנשנוש קל לצד שתייה חמה, אך חשוב לזכור שזהו רק מרכיב אחד בפאזל הגדול של אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו