Jeliat_Fly
INS25_Fly

קליפות תפוחי האדמה שהצילו את סבתא שלי

מאת: גת ויס עבודי - עורכת פורטל EatWell לתזונה בריאה
זמן קריאה: 2 דקות
"לעולם אל תזרקי את קליפות תפוחי האדמה", הייתה אומרת לי סבתי, ניצולת השואה. את הישרדותה בימים הקשים של המלחמה זקפה, בין היתר, הודות לקליפות שאחרים היו זורקים לפח...

קליפות תפוחי האדמה שהצילו את סבתא שלי. צילום: pixabay

EcosuppProbiotics_In

כל יום, ובמיוחד ביום השואה, אני נזכרת בה.

סבתי, אלישבע ויס ז"ל, הייתה ניצולת שואה. כילדה, הייתי יושבת שעות ומקשיבה לסיפורים שסיפרה לי על התקופה, וכולם נחרטו בי עמוק.

אחד מהם היה הסיפור על קליפות תפוחי אדמה שהצילו את חייה.

במשך תקופה ארוכה הייתה סבתא לבד. ילדה קטנה בלי אבא ובלי אמא.

הרעב היה כבד ובלילות הייתה מתגנבת לדיר חזירים ואוכלת מהמזון שהוגש לחיות.

לילה אחד היא נתפסה. אישה שראתה אותה מתגנבת לדיר שאלה בכעס: "מה את עושה כאן?". אלישבע הילדה החלה לבכות ובין הדמעות הצליחה להגיד משפט אחד: "אני רעבה".

האישה, שנכמרו רחמיה על הילדה, אמרה: "אל תאכלי מהאוכל של החזירים. תחזרי לכאן מחר, באותה שעה. אני אשאיר לך בצד שק עם קליפות תפוחי אדמה – אנחנו ממילא זורקים אותן".

וכך היה. לילה אחרי לילה, חזרה אלישבע הקטנה לדיר וניזונה מקליפות תפוחי האדמה שהיו מיועדות לזריקה.

גם אחרי המלחמה, היא לא שכחה, והייתה מקפידה לא לזרוק אף פעם קליפות תפוחי אדמה לפח. כל הבריאות בקליפה, הייתה אומרת, ומחקרים עדכניים מראים שגם צדקה.

אז ביום השואה הזה, עצרתי רגע לבדוק – מה באמת יש בקליפות האלו שסבתא זקפה לזכותן את הישרדותה?

תפוחי אדמה - אם סבתא אמרה, אז מבשלים עם הקליפה. צילום: unsplash

תפוחי אדמה – אם סבתא אמרה, אז מבשלים עם הקליפה. צילום: unsplash

קליפות תפוחי האדמה – האוצר שאתם זורקים לפח

קליפות תפוחי אדמה, שלעיתים נתפסות כפסולת, מכילות מגוון רכיבים בעלי יתרונות בריאותיים משמעותיים.

להלן סיכום מספר ממצאים עדכניים ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות:​

פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת

סקירה מקיפה מ-2024 מצאה כי קליפות תפוחי אדמה עשירות ברכיבים בעלי פעילות אנטי-אוקסידנטית ואנטי-דלקתית חזקה.

הממצאים אף מצביעים על פוטנציאל לשימושים רפואיים עתידיים.

תכולת אנתוציאנינים גבוהה

אנתוציאנינים הם פלבנואידים שנותנים לפירות או ירקות את צבעם הטבעי.

יש להם תפקידים שונים בגוף של אנשים בכל קבוצות הגיל – ממניעה של מחלות דלקתיות ועד מחלות כרוניות.

במחקר מ-2021 נמצא כי בקליפות תפוחי האדמה, במיוחד אדומות, צהובות וסגולות, יש את מירב האנתוציאנינים מתוך תפוח האדמה השלם.

בעלות תכונות אנטי מיקרוביאליות

במחקר מ-2020, מיצוי קליפות תפוחי אדמה הפגין פעילות אנטי-בקטריאלית ואנטי-פטרייתית כנגד חיידקים כמו סלמונלה ואי קולי.

עשירות במינרלים ומסייעות במניעת אנמיה

מחקר מ-2011 מצא כי הריכוזים של רוב המינרלים בתפוח האדמה גבוהים יותר בקליפה.

המחקר ציין שקליפת תפוחי האדמה מכילה 55% ברזל מכלל תכולת הברזל של תפוח האדמה, מה שיכול לסייע במניעת אנמיה.

תורמות לבריאות הלב

על פי מחקר מ-2010, קליפות תפוחי אדמה מכילות חומצות פנוליות, הפועלות כנוגדי חמצון ועשויות לסייע בהפחתת נזק חמצוני ללב.

בנוסף, תכולת האשלגן הגבוהה בקליפות מסייעת באיזון לחץ הדם.​

למה שתזרקו דווקא את החלק הכי טוב בתפוח האדמה? צילום: pixabay

למה שתזרקו דווקא את החלק הכי טוב בתפוח האדמה? צילום: pixabay

מעוניינים במתכונים לתפוחי אדמה עם קליפתם? הנה כמה בריאים ומומלצים:

תפוחי אדמה אדומים מתובלים

תפוח אדמה בתנור במילוי אבוקדו

תפודים ביוגורט, ג'ינג'ר והל

לסיכום – סבתא תמיד צודקת

קליפות תפוחי אדמה הן מקור עשיר לנוגדי חמצון, סיבים, מינרלים ותרכובות מועילות נוספות.

הן מציעות יתרונות בריאותיים מגוונים, כולל שיפור בריאות הלב, פעילות אנטי-מיקרוביאלית וסיוע במניעת דלקות.

אז בפעם הבאה, אל תזרקו אותן לפח. יש להן יותר ערך תזונתי ממה שחשבתם.

חייבים לקלף אותן בשביל תבשיל מסוים? תוכלו אפילו לאפות אותן בתנור, אחרי שריססתם עליהן מעט שמן זית ומלח, והרי לכם מעדן.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו