SmartKish_Fly
Liat_Fly

פרוקטוז - סוכר פירות - נשמע תמים?

מאת: ליה שומרון פינדר, יועצת קולינרית
זמן קריאה: 2 דקות
ליה שומרון פינדר קוראת לנו לעבור על רשימת הרכיבים של המוצרים בסופר ולהיות חשדניים. מהו סירופ תירס עתיר פרוקטוז? מדוע עלינו להיזהר ממנו בתזונה שלנו ובאילו מוצרים הוא מסתתר. כל זאת בכתבה הבאה.

צילום: pixabay

Liat_IN

מאז שאני זוכרת את עצמי אני קוראת את רשימת הרכיבים על מוצרים שאני קונה בסופר.

יש דברים שאני יודעת בוודאות שאני לא מכניסה הביתה ויש דברים שנשמעים תמימים כל כך ורק כשחוקרים יותר לעומק מגלים שהם לא ממש תמימים כמו שהם נראים.

אז דוגמא טובה לזה היא "שומן צמחי מוקשה" – עד לפני כמה שנים, לא הייתי חושדת ברכיב כזה. אולם, אז התעוררה הסערה סביב שומן הטראנס והיום כולם כמעט יודעים שכשכתוב "שומן צמחי מוקשה" הכוונה היא לשומן טראנס. היום אני נזהרת.

עוד רכיב תמים לכאורה הוא "סירופ תירס", כשנסעתי ללמוד בניו יורק, שם בדיוק סירופ תירס היה הנושא החם. "סירופ תירס עתיר פרוקטוז" הוא תוצר תעשייתי מאוד לא בריא אשר בתעשייה משתמשים בו בשנים האחרונות במקום סוכר כי הוא זול יותר ומתוק בהרבה.

קיבלתי את זה כפשוטו. סירופ תירס – לא בריא! אני חייבת לציין שלא נכנסתי לעומק הסיבה המדעית שמאחורי האיסור הזה. בארץ כל הנושא הזה לא היה מתוקשר באותה מידה ומעט אנשים יודעים שסירופ תירס הוא משהו שכדאי להימנע ממנו. יתרה מכך, היו כמה חנויות שמכרו סירופ תירס כתחליף טבעי לסוכר…

האם יש סוכרים בריאים?

בשבוע שעבר הייתי בהרצאה מרתקת בנושא "האם יש סוכרים בריאים?" מפי ד"ר בועז לוי, מדען-חוקר בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה.

הוא הצליח להסביר לקהל השומעים מה כל כך רע בפרוקטוז בכלל ובסירופ תירס עתיר פרוקטוז בפרט. זה היה מאוד מענין והייתי שמחה לנסות ולהעביר לכם כמה מהנתונים המדהימים שהוא העביר לנו.

אז הוא דילג ממש בקצרה על הנזקים הידועים שנובעים מסוכר. כולם מפחדים מהשמנה, סכרת ומחלות מהסוג הזה אשר נקראות מחלות מטבוליות – הנגרמות מסוכר הנכנס מטבוליזם.

אבל מה עם סוכר אשר לא נכנס למטבוליזם? או שרק חלקים ממנו נכנסים למטבוליזם?

הנזקים של פרוקטוז

מסתבר שפרוקטוז בחלקו באמת לא נכנס למטבוליזם. כלומר אי אפשר להפיק מכל הפרוקטוז הנצרך אנרגיה. נשמע כמו יתרון? מסתבר שלא. הפרוקטוז הוא סוכר פעיל כימית, הוא נאגר בגוף וגורם לצימוד חלבונים ברקמות של קולגן.

נשמע מפוצץ ולא ממש ברור? הרי דוגמאות לנזקים שנובעים מצימוד חלבונים ברקמות קולגן הן: הזדקנות מואצת של העור, פגיעה בתאי כבד, פגיעה בדופן כלי הדם אשר יכולה להביא להיצרות כלי דם ועוד… כל הנזק הזה נגרם מצריכה מוגברת של פרוקטוז.

אני לא יודעת מה איתכם אבל לי זה נשמע מהפכני! זה הסביר לי את הסיבה שבגינה כדאי להתרחק מכל מה שכתוב עליו סירופ תירס עתיר פרוקטוז אבל זה העלה שאלות נוספות.

אז הד"ר הנחמד הסיר דאגה מליבנו בכך שאמר שצריכה של פירות בצורתם הטבעית היא לגמריי בסדר ולא סביר שייגרם נזק מצריכת פרוקטוז בצורה הטבעית, אולם פרוקטוז מבודד, או מוצרים עתירי  פרוקטוז, מהם צריך להיזהר.

שימו לב שהרבה מוצרים תעשייתיים ממותקים בפרוקטוז.

היכן עוד יש לנו פרוקטוז?

סירופ אגבה למשל, זה הסירופ המומלץ לשימוש כממתיק טבעי ואפילו יש הממליצים אותו לסכרתיים – מסתבר שהוא בעצם מיצוי של פרוקטוז מקקטוס האגבה.

סירופ אגבה כביכול מומלץ בעקבות הערך הגליקמי הנמוך שלו – אולם מסתבר שערך גליקמי מודד מזונות בהשוואה לגלוקוז ולא לפרוקטוז.

פרוקטוז באמת לא מעלה את רמות הסוכר בדם במהירות (זה בגלל הקושי שלו בכניסה למטבוליזם), אך אין זה אומר שהוא בריא יותר.

אני לא יודעת איך אתם מרגישים עם המידע הזה, אבל לי הוא היה מידע חדש שגרם לי לחשוב טוב טוב על הרכיבים התמימים ברשימת הרכיבים…

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו