Liat_Fly
Liat_Fly

זמן טוב לגלידת ענבים

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג, Ph.D תזונאי
זמן קריאה: 2 דקות
הקיץ הגיע ואיתו הענבים. זה הזמן להיזכר כמה בריא לאכול ענבים, למה חשוב לקנות רק ענבים אורגניים ואיך מכינים מהם "גלידה" טעימה לימים של קיץ חם
Liat_IN

ענבים, הן מן הזנים האדומים והן מן הזנים הלבנים, הם מטובי הפירות שבעולם. איכויות מרפא רבות יש הן לציפה והן לקליפה, ומבחינה זו, לא נמצא הבדל ביניהן.

בזנים האדומים יש אנטוציאנידינים, שהם חומרים נוגדי חימצון רבי עוצמה. חומרים אלו מצויים בעוד פירות צבעוניים. האנטוציאנידינים שבענבים מצויים רק בקליפה, אבל אין הדבר גורע מיכולתה נוגדת החמצון של הציפה.

חומר נוסף המצוי בענבים הוא פלבנואידים, ואחד מהפלבנואידים היותר חשובים הנמצאים בענבים הוא רסרבטרול, חומר אנטי סרטני, נוגד חימצון רב עוצמה ודוחה תהליכי זקנה.

יין ישמח לבב אנוש

יין כידוע מיטיב עם הלב, גם בזכות פוליפנולים המצויים בענבים ומצמצמים הידבקות של לוחיות הדם ובכך מקטינים את הסיכון ליצירת סתמים (פלאקים) בכלי הדם.

בארצות העולם הישן היה  מין אחד בלבד של ענבים. כל שלל הזנים של ענבי מאכל וענבי יין שגודלו במזרח התיכון ובאירופה מאז שחר ההיסטוריה שייכים למין בוטני אחד, Vitis vinifera . בארצות שונות באמריקה לעומת זאת יש מספר רב של מיני ענבים, אותם נוהגים להכליל בשם מינים אמריקאיים. מספר זנים ממינים כאלו מצויים גם בישראל. הידועים ביותר מביניהם הם איזבלה, סנקה, גולד מוסקט וקונקורד.

קונקורד הוא זן המשמש בעיקר להכנת מיץ ענבים. הוא מכיל כמות רבה ביותר של פוליפנולים בעלי תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חימצון והוא מסייע להגברת הייצור של חנקן חמצני בכלי הדם.

בניסויים בהם ניתן לאנשים מיץ מזן זה של ענבים, חלה ירידה בלחץ הדם, במצבים דלקתיים ובפתולוגיות שונות הקשורות במחלות לב וכלי דם.

ממסקנות שלושה מחקרים שונים שנעשו עם מיץ מענבי קונקורד עלה כי צריכת מיץ ענבים מזן זה שיפרה גם את היכולת העצבית-קוגניטיבית של מבוגרים שסבלו מירידה בזיכרון (אם כי לא כאלו שסבלו מדמנציה מתקדמת).

ביין אדום  ובזני ענבים אדומים יש רמה גבוהה של פוליפנולים שחוסמים ייצור של חלבון מסוים שמגביר סיכון למחלות לב וכלי דם. זה קורה כאשר תאי האנדותל, תאי הציפוי הפנימיים של העורקים, לא פועלים כראוי.

במיץ ענבים, במיוחד בזנים האדומים, נמצאה גם יכולת להוריד רמות כולסטרול. ואם כל זה לא מספיק, אז נספר שזני הענבים האדומים פועלים גם כמונעי דלקות.

לענבים, למרות מתיקותם, יש גם מדד גליקמי ממוצע, כך שגם סוכרתיים יכולים לאכול מהם במתינות.

רצוי אורגניים

ענבים נמנים על סוגי הירקות שמומלץ לאכול מתוצרת אורגנית, שכן קליפתם הדקה אינה מגינה עליהם מספיק מפני חומרי הריסוס הכימיים.

לפני כשנה נערכה בדיקה מקיפה שבדקה את כמויות הריסוס שסופגים פירות וירקות שונים. ענבים נמצאו כפרי המרוסס ביותר. לא רק שענבים "זוכים" לקבל כארבעה-חמישה חומרי הדברה, אחד מהם הוא זרחן אורגני, שפוגע בגוף באמצעות שיבוש ההולכה העצבית. בכמויות גבוהות זרחן אורגני גם עלול לגרום לתופעות כמו פרכוסים ועוויתות. הזרחן האורגני הוא חומרי ההדברה המסוכנים והרעילים ביותר שישנם.

לכן אם כבר ענבים, אז אורגניים.

"גלידת" ענבים

זו לא ממש גלידה, אבל זה מצנן וטעמים ומאוד פשוט להכנה. לוקחים ענבים, שטופים אותם ומכניסים למקפיא. כשרוצים משהו צונן ומתוק – מוציאים ואוכלים.

מומלץ לאכול בסמוך ליציאה מן המקפיא שכן הענבים ייאבדו את קפאונם וייהפכו למדולדלים וחסרי חן.

מקורות:

www.naturalnews.com/021568.html
www.naturalnews.com/grape_juice.html

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. לילי

    שלום,
    האם גם ענבי טלי מרוססים בחומר המסוכן? הם אמורים להיות פחות מרוססים.