Jeliat_Fly
Jeliat_Fly

מסתבר שפופאי צדק

מאת: ד"ר דינה ראלט, מדענית וחוקרת תהליכי השמנה
זמן קריאה: 2 דקות
כולנו גדלנו על ההבטחה שאם נאכל הרבה תרד – נהיה חזקים כמו פופאי. כעת מתברר שפופאי אכן צדק. תרד, ועלים ירוקים בכלל, אכן טובים לשרירים. דינה ראלט מסבירה איך זה עובד

מנה אחת ביום ואתם מסודרים (pixabay_Jenma)

Jeliat_In

זוכרים את הזרוע השרירית של פופאי? מי מאיתנו לא שמע בילדותו את ההבטחה שאם נאכל הרבה תרד – נהיה חזקים כמו פופאי? כעת מתברר שפופאי אכן צדק. תרד, ועלים ירוקים בכלל אכן טובים לשרירים. איך זה עובד?

כשאוכלים תרד (או עלים ירוקים אחרים) השריר צריך פחות חמצן להתחזק ונראה שזה לא רק בגלל הברזל כמו שלמדנו בילדותנו אלא בזכות ריכוז הניטרטים הגבוה שבתוכו, שיהפכו בגוף לסיגנל המעניין – ניטריק אוקסיד (NO).

כתבתי רבות על התועלת של הניטריק אוקסיד לבריאותנו, אבל חיבתי הגדולה אליו ואל סגולותיו תמיד משמחת אותי בלצטט עוד מחקר.

מחקר חדש שנעשה בשבדיה בדק את ההשפעה של תרד ועלים ירוקים על השרירים. המחקר כלל 14 מתנדבים שקיבלו ניטרטים כמו שיש בתרד או בעלים ירוקים אחרים.

מקבלי הניטרטים שיפרו את ניצול החמצן בבניית כושר השרירים והיו זקוקים לפחות חמצן בתירגול.

כדי להבין את המנגנון חקרו המדענים אצל 14 המתנדבים הצעירים והלא מעשנים שהיו בניסוי, את המיטוכונדריה של תאי השריר, שהיא האברון מייצר האנרגיה בתא.

המתנדבים קיבלו במשך 3 ימים 3 פעמים ביום ניטרטים או תמיסת ביקורת ואז נלקחה מהם בביופסיה דוגמית של רקמת שריר מהירך. בנוסף הם גם נתבקשו לרכב על אופניים נייחים על מנת לבדוק כמה חמצן הם צורכים לרכיבה.

אחרי 6 ימי מנוחה המתנדבים נבדקו שוב אלא שהפעם החליפו החוקרים בין מקבלי הניטרטים ותמיסת הביקורת.

התוצאות הראו שאחרי 3 ימי תוסף ניטרטים, רמות הניטרטים אכן היו גבוהות יותר בדם. במצב של יותר ניטרטים, המיטוכונדריה ייצרה יותר ATP (מולקולת האנרגיה של התא) מאותה רמת חמצן, דהיינו יותר ביעילות.

גם ברכיבת האופניים נראה כי היתה ירידה בצריכת החמצן אחרי קבלת תוסף הניטרטים בהשוואה לקבוצת הביקורת ואכן היתה קורלציה בין עליית יעילות המיטוכונדריה והירידה בצורך בחמצן לאותה רכיבת אופנים.

נראה אם כן שניטרטים במזון אכן משפיעים באופן בולט על יעילות המיטוכונדריות ועל כושר הפעילות הגופנית. או במילים אחרות: פופאי צדק.

כעת יש לחזור על המיבדקים עם אוכולוסיה יותר גדולה, יותר בוגרת וגם פחות בריאה ולראות אם האפקט יישמר.

בינתיים, ההמלצה כמו תמיד: הרבו בתזונתכם בעלים ירוקים.

מזונות נוספים מקדמי NO כמו מיץ סלק משפרים גם את זרימת הדם באונת המח הקדמית אצל זקנים וכך משפרים את החשיבה והזכרון.

והערה אחרונה לסיום, אל תרבו להשתמש במי שטיפת פה אנטיספטיים שכן הם מחסלים את החיידקים בפה העוזרים בחיזור הניטרטים וכך מונעים את הפיכתם לניטריק אוסיד המקדם את בריאותנו. 

מתכון לסלט תרד מנצח של ליה שומרון

חומרים:

שקית עלי תרד (300 גרם) – עדיף בייבי תרד
1/2 חבילה של נבטי סויה
בצל סגול קטן חתוך לרצועות
1 תפוח ירוק (מזן גרנד סמיט) חתוך לפרוסות דקות
חופן פקאנים שנקלו קלות בטמפרטורה נמוכה
חופן חמוציות מיובשות (ממותקות במייפל או ברכז תפוחים)

לרוטב:

1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס שמן סובין אורז או שמן קנולה
1 שום כתוש
2 בצלים ירוקים קצוצים דק
1 כף חרדל
1 כף דבש
1 כפית מלח
פלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים של הרוטב בסיר קטן (או בפינג’ן). מחממים תוך כדי בחישה כ – 5 דקות, מסירים מהאש ומצננים מעט.
2. מערבבים בקערה את התרד, נבטי הסויה, הבצל הסגול והתפוחים.
3. שופכים מעל את הרוטב (זהירות לא לשים יותר מדי רוטב, להוסיף תמיד אפשר) ומערבבים.
4. בסמוך להגשה, לפזר מעל את הפקאנים והחמוציות.

לאתר כמוני, חברים לבריאות

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. שרונה

    אהבתי את פופאי וגם אוהבת עדיין לאכול תרד