mushroom_Fly
mushroom2_Fly

מחקרים בתחום התזונה - איך נדע למה להאמין?

מאת: - הוצאת ספרי הבריאות הגדולה בישראל
ד"ר ג'ן גונטר סוקרת את האתגרים הכרוכים בביצוע מחקרים בתחום התזונה, ומציעה מבט ביקורתי על מחקרים שמסקנתם נוקבת וחד משמעית

מחקרים בתחום התזונה יכולים להיות מאתגרים. צילום: pixavay

mushroom2_IN

מדע המזון הינו מאתגר.

מחקרים עלולים להיות מוטים בגלל ענייני תקציב, באותו אופן שבו תעשיית התרופות משפיעה על מחקרים בנושאים הקשורים לתרופות.

כמו כן, נפח הנתונים המופק מכיל סתירות מרובות.

נראה כי כמעט בכל יום מגיח כלל של עשה או אל תעשה בתחום התזונה.

האם מומלץ כעת לאכול ביצים או לא?

קשה לעקוב אחר כל העדכונים, מאחר שגם ההסכמות משתנות חדשות לבקרים.

אם לא די בכך, קשה לחקור את נושא התזונה.

דוגמאות למחקרים בתחום התזונה:

זוהי התזונה שהפחיתה את הסיכון לפרקינסון

מחקר שבחן את התזונה הקטוגנית לעומת התזונה הים-תיכונית לסוכרתיים

מחקרים קובעים: זה המזון שיסייע לכם להאריך חיים

סוגי מחקרים והאתגרים הכרוכים בביצועם

מחקר תצפיתי

אפשר לתצפת על אוכלוסייה מסוימת ולרשום דפוסי תזונה שנראים קשורים לתוצאות של בריאות טובה. זה ידוע כמחקר תצפיתי.

לדוגמה:

מעקב אחר קבוצת נשים המתגוררות במזרח אסיה יעלה כי הן סובלות פחות מגלי חום, והן גם מרבות באכילת סויה בהשוואה לנשים בארצות הברית.

האם צריכת הסויה היא הסיבה? אולי, אך כל מה שיש לנו הוא תסמיך כלשהו (אסוציאציה).

ייתכן כי נשים באסיה צורכות סויה בכמויות גדולות יותר על פני כל חייהן ולא רק במשך תהליך המנופאוזה.

לחלופין, ייתכן גם כי תפריטי תזונה עתירי סויה נוטים לכלול יותר ירקות ופחות שומנים רוויים.

אפשר גם להעלות השערה שעל פיה בני אדם החיים במזרח אסיה נוהגים זה מאות שנים לצרוך סויה, והם התפתחו לצד וביחד עם הסויה, כך שגופם עושה בסויה שימוש יעיל יותר, אם בגלל גנטיקה או בגלל הבדלים בחיידקים של מערכת העיכול שלהם.

על כן התועלת שהם מפיקים מהסויה אינה יכולה להיתרגם לאוכלוסיות אחרות.

אולי גם אין כל קשר ישיר לסויה עצמה, אבל צריכת הסויה קשורה לחינוך ולמרכיבי בריאות חברתיים אחרים.

ההקשר בין סויה לסיכון מופחת לגלי חום יכול להיות גם ממצא מלאכותי, או מזל מקרי מבחינה סטטיסטית.

האם נשים אסיתיות סובלות פחות מגלי חום בגיל המעבר בגלל צריכת סויה? צילום: pixabay

האם נשים אסיתיות סובלות פחות מגלי חום בגיל המעבר בגלל צריכת סויה? צילום: pixabay

מה שאנחנו אוכלים, ואיך הגוף שלנו עושה שימוש בדלק הזה הוא עניין מורכב ביותר, שלא ניתן לצמצם אותו למרכיב אחד בלבד.

מחקרים תצפיתיים יכולים להעלות מידע מעניין ולעורר השערות מדעיות. אבל רק לעיתים רחוקות יהיו הנתונים נקיים דיים כדי לגרום למסקנות ברורות.

מחקר התערבותי

יש גם עבודות הכוללות מעורבות של מזונות.

לדוגמה מחקר שבו משתתפות נשים, נבחר בו תפריט תזונה אקראי ואמצעי פיקוח רבים על פי מספר המשתנים, כך שהדבר היחיד השונה בין שתי הקבוצות הוא התזונה.

מחקרים אלה יכולים לענות על שאלות רבות יותר לעומת מחקרים תצפיתיים, אבל הם יקרים מאוד, וקשה לגייס אנשים רבים שיתמידו בתפריט תזונה מסוים לאורך זמן ממושך.

דוגמה טובה היא זרוע מחקר התזונה במחקר ה-WHI – המחקר המקיף של "היוזמה לבריאות האישה", ואשר חקר גם את נושא הטיפול ההורמונלי לגיל המעבר.

למחקר של הגוף הזה גויסו באופן אקראי 48,000 נשים.

חלקן המשיכו בתזונה הרגילה שלהן והחלק האחר התחייבו לתזונה דלת שומן.

זה היה אמור להיות המחקר המשמעותי ביותר שבו ייקבע אם תזונה דלת שומן יש בה כדי למנוע סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת, ומחלות לב וכלי הדם בקרב נשים לאחר תום הווסת.

מה הייתה הבעיה במחקר?

הנשים לא הקפידו על התזונה שלהן.

בקרב הקבוצה שנרשמה לתזונה דלת שומן נרשמה ירידה בסרטן השד בשיעור של 9% בלבד – שיעור שיכול להיכלל בשולי הטעות הסטטיסטית.

האם תזונה דלת שומן לנשים מסייעת במניעת סוגי סרטן? המחקר אינו חד משמעי. צילום: pexels

האם תזונה דלת שומן לנשים מסייעת במניעת סוגי סרטן? המחקר אינו חד משמעי. צילום: pexels

נשים אלה גם הורידו קילוגרמים אחדים ממשקלן.

אולי מכיוון שרשמו כל מה שאכלו, וההרזיה עצמה יש בה כדי להסביר את הירידה בשיעור המקרים של סרטן השד.

אין הכוונה להאשים את הנשים שלא הצליחו לדבוק בתזונה דלת השומן.

אי-יכולתן לדבוק בכללים יכולה להעיד כי תכנון המחקר היה גרוע, ולאו דווקא על בעיה עם המשתתפות.

קשה יותר לשמור על תזונה מסוימת כשיש נגישות למקרר הפרטי בבית ולמסעדות.

מחקר תחת פיקוח הדוק

יש מחקרים שבהם:

מחקרים אלה אומנם מניבים נתונים ברמה גבוהה, אבל מעטים הם האנשים שיהיו מוכנים להתגורר במלונית כזאת במשך חודשים.

לכן המחקרים הללו מוגבלים לשבועות אחדים בלבד.

מחקרים אלה הינם גם יקרים ביותר, ולכן הם מוגבלים למספר קטן של משתתפים.

גם במצבים אלה הנמצאים תחת פיקוח הדוק, עלולות להתקבל תוצאות סותרות.

לדוגמה, באחד המחקרים הללו נערכה השוואה בין תזונה קטוגנית עתירת שומנים לתזונה צמחונית עתירת פחמימות.

שתי צורות תזונה אלה הן הפכים תזונתיים.

ועדיין, כל אחת מהדיאטות שיפרה משתנים אחדים וגרמה להרעה באחרים.

בעיקרון, מדע התזונה הינו מאתגר, לפעמים המחקרים מעלים יותר שאלות מאשר תשובות.

אבל, זוהי גם דרכו הפתלתלה של המדע.


המאמר לקוח מתוך הספר: "כל מה שאת חייבת לדעת על גיל המעבר" בהוצאת פוקוס.

רוצה פרטים נוספים על הספר?



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו