SHABAT_MIG_L

Powered by WP Bannerize

ecosapp_CU_R

Powered by WP Bannerize

להפעיל את ה"מוח הקטן"

מאת: עינת שגיא, מדריכה לתזונה נבונה
רוב האנשים סובלים מבעיות עיכול מבלי שהם בכלל מודעים לכך. אם גם אתם שייכים למועדון הזה, הנה שתי בעיות עיכול נפוצות, הסיבות להן וגם כמה פתרונות פשוטים מהמטבח הביתי

גזים

גזים ללא ריח נובעים מזה שאנשים אוכלים מהר ובולעים אוויר עם האוכל. לכן צריך להירגע, לאכול לאט וללעוס כל ביס לפחות 32 פעם.

גזים עם ריח יכולים לנבוע מעיכול לקוי של פחמימות או של חלבונים. את עיכול הפחמימות אפשר לשפר על ידי לעיסה יסודית יותר, מכיוון שהעיכול מתחיל כבר בפה. ובנוסף, לעבור לפחמימות מורכבות (דגנים מלאים: אורז מלא, קינואה, כוסמת, גריסים) שבגלל הסיבים שהן מכילות, הן עוברות תהליך עיכול איטי ויסודי יותר.

את עיכול החלבונים ניתן לשפר על ידי שמירה על איזון החומציות במערכת העיכול. לאכול 80% מזון בסיסי ורק 20% מזון חומצי. ואם צריך, ליטול תוסף של אנזימי עיכול.

מזונות חומציים לדוגמא: ממתיקים למיניהם, שוקולד, סוכר, תפוח אדמה, קמח לבן, אורז לבן, מוצרי חלב, קפה, משקאות קלים.

לא לאכול עד שמתפוצצים. תמיד תשאירו קצת מקום לתהליך העיכול, כי כשהקיבה מלאה האוכל מתעכל פחות טוב ונוצרת תסיסה.

אל תחלישו את תהליך העיכול עם שתייה בזמן האוכל. שתו חצי שעה לפני הארוחה או שעה-שעתיים אחריה.

השתדלו לא לאכול פירות אחרי האוכל. פירות מתעכלים תוך חצי שעה. אם נאכל אותם אחרי ארוחה, הם ישבו לנו בקיבה, עד שהארוחה שאכלנו תתעכל, ירקבו ויתססו שם.

עצירות

תזונה לקויה היא הגורם השכיח ביותר לעצירות. הגורמים העיקריים הם חוסר בסיבים וצריכת נוזלים בלתי מספקת. גם כמות מעטה של שומנים בתפריט עלולה לגרום לעצירות. בנוסף, גם היעדר פעילות גופנית (אפילו הליכה) יכולה לתרום לעצירות. חשוב להקפיד על זמני ארוחות וזמני יציאות קבועים. וחשוב להקשיב לגוף, כדי למנוע מצב של עצירות כרונית לטווח ארוך.

איך מונעים עצירות?

אכלו הרבה ירקות ופירות.

שתו הרבה מים.

השתמשו בתבלינים כמו: כמון, שמן זית, לימון, זרעי שומר, שום, הל,מוסקט, קינמון, אורגנו וזעתר.

הפחיתו את צריכת הבשר – מזון ממקור בשרי מתעכל בצורה איטית ומכביד על פעולת העיכול.

הפעילו את שרירי הבטן – פעילות גופנית, כמו נסיעה על אופניים, הליכה יומית או כפיפות בטן, עשויה בהחלט לסייע אצל מי שממעט לנוע ויושב למשך פרקי זמן ממושכים.

הגביהו את הרגליים ושנו את זווית הישיבה על האסלה – שינוי זה יוצר תנוחה טבעית יותר להתרוקנות המעיים. אפשר להניח בשירותים את הרגליים על שרפרף.

אכלו יוגורט ביו או תוספת פרוביוטיקה – החיידקים הטובים עוזרים לתהליך העיכול.

שתו תה צמחים בבוקר ובהמשך היום. לדוגמא: קמומיל, מנטה, שומר, קינמון וג'ינג'ר.

מיץ לעצירות – מיץ מ 1/2 לימון על בטן ריקה בבוקר.

אכלו סלק – הסיבים התזונתיים מוסיפים נפח למעי.

אכלו שזיפים יבשים – השרו 6 שזיפים יבשים ללילה במים ובבוקר שתו את המים ואכלו את השזיפים.

הוסיפו זרעי פשתן טחונים – לטחון ולהוסיף ליוגורט של הבוקר, או לסלט.

הגדילו את כמות הסיבים התזונתיים –  הסיבים סופחים מים וכך מגדילים את נפח הצואה ומחישים את יציאתה. כמו כן הם מגבירים את תנועתיות המעי, מקצרים את זמן מעבר המזון במעי ומפעילים לחץ מכאני על דפנות המעי. מזונות המכילים סיבים: דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, חיטה מלאה, שיבולת שועל, כוסמת), קטניות, ירקות ופירות על קליפתם, אגוזים, שקדים.

השאירו תגובה:
  1. אורי

    האם צ'יה שהוא סופח נוזלים, עלול להיות גורם גורם לעצירות?

    אשמח להתייחסות.

  2. רונן

    כל המאכלים הבאים אינם מיועדים למערכת העיקול של האדם:

    מוצרים מן החי
    קטניות
    דגנים

    רק מי שמפסיק לאכול אותם מבין איזה הבדל ברמת האנרגיה יש – ובכלל מבחינת עיכול.

  3. rmsd

    רונן מה כן לאכול בנוסף לפרות ?