הקפה יציל את חיינו? מחקרים מספרים
שחור, נמס, קצר, ארוך, חזק, חלש – לא משנה מהו הסגנון המועדף עליכם, אין ספק כי קפה הוא קונצנזוס עולמי ואחד המשקאות הנצרכים ביותר.
קפה מופק מפולים של צמח הקפה על ידי תהליכים של קליה, טחינה וחליטה\בישול של האבקה המתקבלת במים.
בקפה קלוי קיימות למעלה מ- 1000 תרכובות בעלות השפעות נוגדות חמצון, סרטן ודלקת.
השפעות תרפויטיות אלו מיוחסות לתרכובות המפתח בקפה: קפאין, חומצות כלורוגניות (משמשות כנוגדות חמצון עיקריות בקפה) ואנזימים נוספים.
בנוסף, משקאות הקפה ידועים כמעוררים, בעיקר בגלל השפעת הקפאין על מערכות שונות בגוף ובעיקר על מערכת העצבים המרכזית.
ההרכב הביוכימי הסופי בכוס הקפה, מושפע מסוג פול הקפה (הנפוצים ביותר: ערביקה או רובוסטה) ,מידת הקלייה, שיטת ההכנה ופרמטרים נוספים בעיבוד.
איך קפה משפיע על בריאותינו?
סקירה רחבה שפורסמה בסוף 2017 יצרה "מטריה" המאגדת בתוכה מטא-אנליזות רבות שנעשו בנושא קפה והשפעותיו הבריאותיות (201 מטא אנליזות של מחקרי תצפית ו-17 מטא אנליזות של מחקרי התערבות)
סקירה זו מצאה כי:
- צריכת קפה נמצאה מקושרת להפחתת הסיכון ממוות מכל הגורמים (All Cause Mortality).
- צריכת קפה נמצאת מקושרת להפחתת הסיכון ממוות ממחלות קרדיווסקולריות, מחלות לב כליליות ושבץ. הירידה גדולה יותר כאשר צורכים לפחות 3 כוסות ביום.
- צריכת קפה נמצאה עם סיכון נמוך לסרטן באופן כללי.
מטה-אנליזה של 40 מחקרי עוקבה הראתה שכיחות נמוכה יותר של סרטן מסוגים ספציפיים כגון: לוקמיה, פרוסטטה, ריאות, כבד ועוד. - שתייה קפה בכל מינון שהוא לעומת היעדר שתייה קפה- נמצאה מפחיתה ב-29% את הסיכון לכבד שומני לא אלכוהולי, ב-27% את הסיכון לפיברוזיס בכבד וב-39% את הסיכון לשחמת ומחלת כבד כרונית.
- צריכת קפה נמצאת מקושרת להפחתה בסיכון לסוכרת סוג 2, ומחלות שונות כמו גאוט, אבנים בדרכי מרה ואבנים בכליות וכמו כן בהפחתה של 9% בסיכון לתסמונת מטבולית.
- שתיית קפה נמצאה כמפחיתה את הסיכון לחלות במחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון, דכאון, אלצהיימר והפרעות קוגנטיביות.
- הריון- בניגוד ליתרונות שצוינו לעיל, נמצא כי צריכה גבוהה של קפה מקושרת לסיכון גבוה ללידת עובר במשקל נמוך,הפלות ,לידות מוקדמות , לוקמיה בילדות.
מחצית החיים של קפאין מכפילת את עצמה במהלך הריון ולכן כמותו היחסית בדם תהיה גבוהה יותר בהשוואה לאישה שאינה בהריון. קפאין חוצה שליה והאנזים CYP1A2 שפעיל במטבוליזם הקפאין נמצא ברמה נמוכה אצל העובר- דבר העלול להוביל לחשיפה ממושכת ומסוכנת עבור העובר.
לסיכום- בקרב אוכלוסייה בוגרת ובריאה, צריכת קפה נמצאה בטוחה בטווח של 3-4 כוסות במרבית הפרמטרים שנבחנו בהשוואה לשתייה נמוכה של קפה או היעדר שתיה בכלל.
הכתבה באדיבות עדי לוין, דיאטנית קלינית מוסמכת M.Sc , חברת עמותת עתיד.
נשארתם עם חשק לקפה? מוזמנים לקרוא עוד באתר
- תחליף קפה 90-10 של מורן שטרום (עם מידע ומתכון להכנה ביתית)
- להוסיף קינמון לקפה זו רק דרך אחת להפוך אותו לבריא יותר, מוזמנים לקרוא טיפים נוספים במאמר שלם שיסייע לכם ליהנות מקפה טעים ובריא יותר
- מתכון לקפה תמרים ביתי