SHABAT_MIG_L

Powered by WP Bannerize

SHABAT_MIG_R

Powered by WP Bannerize

פילוסופית הגינון האורגני- הכל אפשרי

מאת: דני מרשק, גנן חובב ובעל מאפייה בריאה
דני מרשק מקדיש את טורו החדש לחשוף את רזי הגינון הביתי האורגני. בטור זה תקבלו את כל הטיפים איך מגדלים ירקות גם בעיר, אלו ירקות לשתול בעונה זו, בליווי תמונות, הגיגים ומתכונים מעוררי חשק. זה הזמן לשתול!

כמעט כל חיי חייתי בעיר. חוכמת העיר היא סוג של טבע שני בשבילי. ושם, בין ערפילי אגזוזים ולחות של ים, פרחה לה כמיהה פנימית להתקרב לאדמה – להתעורר לידה, לעבד אותה, להריח אותה… וגם ליסוע ברחבי הכפר עם טרקטור.

ואז, לפני שנתיים, כשנוצרה ההזדמנות, אספנו את כל המשפחה ועברנו למושב.

כבר בימים הראשונים סימנתי לי חלקת אדמה לגידול ירקות בשיטה של גינת ירק. שהקטנה תגדל על אורגני. חמי, מושבניק לשעבר ואיש בעל חוכמת אדמה אותה ירש מאביו, החליט להצטרף למשימה – הן מתוך התנשאות משהו (איך העירוני הזה יגדל ירקות?) והן מתוך געגוע לימים שהוא היה אוכל חסה עגולה ישר מהגינה. תוך כדי עבודה בערוגות הייתה לו מנטרה שהוא היה חוזר עליה:

"דני, אתה יודע מה כל צמח צריך? אדמה, מים, שמש וקומפוסט"

אז היום, אחרי 4 עונות של גידולים בגינת ירק ועוד כמה עונות מעבר,יש לי כמה וכמה דברים להגיד על מה כדאי ומה צריך ומתי, הטור הזה הוא הזדמנות לשתף אתכם.
המסר הראשון שאני רוצה להעביר בעניין גידול ירקות הוא –
בא לכם, לכו על זה! תיהנו! זה אפשרי!
רק תזכרו מה כל צמח צריך.

כלומר אם נותנים את התנאים האלה אז אפשר לגדל ירקות גם במקומות שאולי לא חשבתם עליהם, או במילים אחרות, אל תשאירו את התענוג רק לחברי מושב. אתן כמה דוגמאות להמחשה.
חברי צור שדם ירוק זורם בעורקיו גר בעיר פנה אליי ושאל איך אפשר לגדל ירקות כשאתה גר בעיר,שאלתי "מרפסת יש"? הוא הניע את ראשו בשלילה,שאלתי אם יש חלון שחודר דרכו שמש הוא הנהן בחיוב, אם כך אפשר  לגדל, כל מה שצריך זה אדמת שתילה שקונים במשתלה, עציץ, שתילי ירקות או זרעי ירקות.

אז זה הולך ככה, שופכים אדמת שתילה לעציץ לאחר מכן שותלים את שתילי ירקות/ זרעים, מוסיפים קומפוסט בבור קטן שחופרים ליד השתיל, שהוא האוכל של השתיל. מקפידים על השקיה סדירה ויש סיכוי שתאכלו בקיץ הקרוב פלפלים.

פלפלים

על הבחירה בין זרעים לשתילים

היתרון בזרעים- זולים יותר ונפוצים יותר – אפשר למצוא לפעמים גם בסופר. חסרון – סוג של הימור לגבי נביטה. דבר נוסף, השלב הראשון של הנביטה הוא שלב רגיש מאוד וחשוב מאוד לשמור על קרקע לחה באמצעות השקיה תכופה.

שתילת שתילים לעומת זאת היא הדרך המהירה והבטוחה יותר להגיע לירק מוכן לאכילה… החיסרון, יקר יותר מזרעים ונגיש רק במשתלות מסוימות- ניתן לבדוק באינטרנט לגבי משתלות שמוכרות שתילי ירקות.

שתילת ירקות לעונת הקיץ

אנחנו נכנסים עכשיו לתקופת הקיץ מה שאומר שצריך להקפיד להשקות ודבר חשוב ביותר שעכשיו שותלים את ירקות הקיץ: עגבנייה, מלפפון, פלפל, תירס, לוביה, קישוא/זוקיני, דלעת.
יש גם פירות קיץ שגדלים בשיחים: אבטיח ומלון זה פשוט נפלא לאכול מלון או אבטיח ישר מהגינה או מהאדנית.

בנוסף כל סוגי הירוקים שאותם לא הייתי ממליץ לחשוף לשמש ישירה מעבר לשעתיים: חסה מכל הסוגים: ערבית, אמריקאית, מסולסלת, משי, בזיליקום, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, מרווה, שמיר, עירית, בצל ירוק, רוקט, מיזונה, עלי סלק ועוד.

סוגים שונים של חסות

יתרונות הירוקים ואכילה עונתית

לירוקים יש יתרונות תזונתיים רבים מה שמשותף בכולם הוא האנטיאוקסידנט שנקרא "כלורופיל" שיש לו תכונות של ניקוי, כדי ליהנות ממקסימום הערכים התזונתיים הכי טוב לתלוש מהשתיל ולאכול ישר וללעוס טוב.
אנחנו רגילים למצוא את כל סוגי הירקות והפירות לאורח כל השנה בסופר אך למעשה בגידול בשדה פתוח ללא עזרים כימים וגנטיים, אנחנו מגדלים בהתאם לעונות השנה.

הגוף שלנו בבסיס שלו מחובר לטבע כך היה מאז ומעולם מאז המהפכה הטכנולוגית והשינויים שחלו בעקבותיה נוצר פירוד בין גוף האדם לטבע, מה שהוביל בשנים האחרונות להתפתחות מחלות כרוניות רבות שקשורות לתזונה.
למעשה התזונה שמטיבה עם גוף האדם היא להתאים את הירקות והפירות לעונה, כמובן שיש מחקרים שתומכים בכך, אך אין צורך במחקרים פשוט הגיון בריא שמתבסס על חיבור לטבע.

ניסיון לבית: כשתחתכו עגבנייה לסלט תוציאו את הגרעינים תשפכו באדנית תשקו תשמרו על קרקע לחה בתקווה שיתפתח שתיל של עגבנייה ותוך כ- שלושה חודשים יהיו לכם עגבניות (ניתן לנסות גם עם פלפל)

עגבניות שרי

מתכון – סלט מיקס עלים וגילופי גזר ברוטב מתקתק

מצרכים:

מגוון עלי חסה ועלי בייבי וכל המרבה והמגוון הרי זה משובח
גזר מגולף באמצעות קולפן
חצי כוס פקאן קלוי קלות
מצרכים לרוטב:
מיץ מקלמנטינה אחת
3 כפות סויה (מומלץ סויה תמרי מותסס טבעי מופחת נתרן)
2 כפיות חומץ תפוחים (אפשר גם בלסמי או בן יין)
כף סילאן
1/4 כוס שמן זית כיתית מעולה בכבישה קרה

אופן ההכנה:

1. חותכים את החסות ועלי הבייבי ושמים בקערה.

2. קולים קלות את הפקאנים ומגלפים גזר על החסות.

3. שופכים רוטב ופקאנים לקערה מערבבים ומגישים.

* אפשרות לגיוון שמוסיפה צבעוניות ואקסטרה אנטיאוקסידנטים לסלט היא לחתוך כרוב אדום דק דק וגילופי סלק טרי ולהוסיף לסלט.

לסיכום:

הכול אפשרי ואפשר ליהנות מגידול ירקות בכל מקום ואכילת ירקות טריים בריאים ומלאי טעם.
כשאני עובד בגינה זהו זמן של שקט ורגיעה עבורי והזדמנות להיות נוכח ברגע אני מזמין אתכם להתנסות.
שיהיה לכם יום ירוק.

 

לאתר הבית של דני וגלית, לחצו כאן

השאירו תגובה:
  1. בן יקיר

    הרגע טעמתי לראשונה את הגרנולה שלך..אכן טעים

  2. צור משעל

    דני, אתה וגלית אחראים על הגרנולה הטובה בעיר.
    רציתי להוסיף לכתבה שלך מידע על חלקות שניתן לשכור בערים שונות בארץ, ולגדל בהם ירקות אורגניים צמחי טבלין ועוד. אנחנו שכרנו חלקה קטנה (50 מ"ר)בכפר סבא, וביום שישי זרענו שם לראשונה- עגבניות, פלפלים , צנון ועוד ועוד. זה קיים בעוד מספר מקומות בארץ, אני יודע על ראשון לציון. איפה שאין- אפשר ליזום- יש בהרבה ישובים חווה חקלאית חינוכית (מוסד ותיק שילדים למדו ועדיין לומדים בה חקלאות), שם בדרך כלל ניתן ליצור פרויקט כזה. צור

  3. דני

    תודה צור על המחמאה.
    יש גם בחווה ואדם שבמודיעין גינון קהילתי ואני ממליץ גם לעשות שם קורס פרמקלצ'ר.