amorphicalMag_Fly
HimalayaSkin_Fly

האם תזונה דלה מאוד בפחמימות באמת בריאה יותר לסוכרתיים?

מאת: - ייעוץ תזונתי מותאם אישית לאיזון טוב יותר של ערכי הסוכר ולאיכות חיים מיטבית
מהן מסקנות המחקר שבחן את יעילות התזונה הקטוגנית לעומת התזונה הים-תיכונית בטיפול בחולי סוכרת וטרום-סוכרתיים?

איזו תזונה בריאה יותר לסוכרתיים? צילום: pexels

Bazelet_Article

במחקר שנערך על ידי אוניברסיטת  סנטפורד ופורסם לאחרונה במגזין הנחשב the American journal of clinical nutrition, רצו לבדוק את ההשפעות הבריאותיות של הדיאטה הקטוגנית מול התזונה הים תיכונית.

החוקרים בדקו איזה דפוס תזונה מיטיב יותר עם אנשים המתמודדים עם טרום סוכרת וסוכרת מסוג 2.

החוקרים בדקו שני סוגים של דיאטות פופולאריות כיום:

התזונה הים התיכונית

כוללת ירקות לא עמילניים, קטניות, דגנים מלאים ופירות, ללא סוכרים פשוטים ופחמימות מעובדות.

התזונה הקטוגנית

בה לא שילבו גם קטניות, דגנים מלאים ופירות, בנוסף לסוכרים ופחמימות פשוטות.

תזונה דלה בפחמימות - עד כמה דלה היא צריכה להיות? צילום: unsplash

תזונה דלה בפחמימות – עד כמה דלה היא צריכה להיות? צילום: unsplash

מהלך המחקר

במחקר זה עקבו אחר משתתפים טרום סוכרתיים או סוכרתיים מסוג 2 במהלך 12 שבועות.

במהלך המחקר צרכו המשתתפים תזונה קטוגנית ולאחריה תזונה ים תיכונית ללא סוכרים פשוטים, או בסדר ההפוך.

מטרת המחקר העיקרית היתה לבחון את ההבדלים ברמות ההמוגלובין המסוכרר ה-Hba1c (בדיקה המראה את ממוצע הסוכר ב-3 החודשים האחרונים בדם) בין שני סוגי דפוסי האכילה.

החוקרים השוו גם בין תוצאות המשקל, רמות אינסולין בצום, הסוכר ושומני הדם לפני ולאחר ההתערבות בשתי הקבוצות.

כמו כן נמדדה היכולת של המשתתפים להתמיד לאורך זמן בדפוס התזונה גם לאחר סיום המחקר.

במחקר נבדקו ערכי החלבון המסוכרר וערכים נוספים. צילום: pixabay

במחקר נבדקו ערכי החלבון המסוכרר וערכים נוספים. צילום: pixabay

מה גילה המחקר?

תוצאות המחקר ראו שרמות ממוצע הסוכר בין שתי הקבוצות הינן דומות לאחר ההתערבות בהשוואה להתחלתה.

בשתי קבוצות ההתערבות ראו ירידה בערכי ההמוגלובין המסוכרר לאחר ההתערבות התזונתית אך ללא הבדל משמעותי בין הקבוצה שפעלה לפי התזונה הים תיכונית וכללה פירות, דגנים מלאים וקטניות לעומת התזונה הקטוגנית שלא כללה מרכיבים אלו.

אמנם התזונה הקטוגנית הראתה ירידה גדולה יותר בטריגליצרידים (שומני הדם) אך גם הראתה עליה ב-LDL כולסטרול (הכולסטרול ה"רע").

הבדלים נוספים בין הקבוצות הראו שבקבוצת הדיאטה הים תיכונית נצפתה צריכה גבוהה יותר של 7 מרכיבים חיוניים לבריאות ביניהם:

זאת בהשוואה לתזונה הקטוגנית.

התזונה הים תיכונית כוללת גם דגנים מלאים וקטניות. צילום: pixabay

התזונה הים תיכונית כוללת גם דגנים מלאים וקטניות. צילום: pixabay

מבחינת ירידה במשקל לא נמצא הבדל סטטיסטי בין הקבוצות.

שתי הקבוצות הראו ירידה במשקל לאחר ההתערבות המחקרית.

הבדל נוסף הראה יכולת התמדה טובה יותר גם לאחר סיום המחקר בקבוצת התזונה הים תיכונית.

לכן שאלת החוקרים המרכזית הייתה:

האם התועלת בהפחתת מוצרים כגון פירות, דגנים מלאים וקטניות, מעבר להפחתת סוכר ופחמימות פשוטות, מועילה או מזיקה לאנשים המתמודדים עם מצבים של סוכרת או טרום סוכרת?

מסקנות המחקר

למרות שהתזונה הקטוגנית יעילה יותר בהפחתת טריגליצרידים, השפעתה על ערכי ממוצע הסוכר לא בהכרח טובה יותר בהשוואה לתזונה הים תיכונית.

בנוסף, המחיר הוא בצמצום של מרכיבים הידועים בהשפעתם המיטיבה על הבריאות הכוללת.

למאמרים נוספים בנושא תזונה וסוכרת:

"כלל 3 החודשים" בטיפול הטבעי בסוכרת

5 דרכים להוריד רמות סוכר בדם

סוכרתיים? אתם יכולים לשנות את החיים שלכם מהבית

ובנימה אישית

בעידן שבו הדיאטות הדלות בפחמימות והקטוגנית נמצאות בחזית התקשורת ומקודמות על ידי סלבריטאים כאלה ואחרים ובתרבות המבלבלת בין הרצון לירידה במשקל ואידיאליזציה של רזון לבין בריאות איתנה, יש לבחון היטב את הטרנדים התזונתיים ולהבין מה הסיכון הטמון בחובם.

מחקרים רבים הראו את הקשר בין צריכת סיבים מספקת לבין הפחתת התמותה מכל הסיבות בחולי הסוכרת.

כמו כן מחקרים רבים מראים את היתרונות הרבים בצריכת ירקות, דגנים מלאים, קטניות ופירות על:

תזונה המעודדת צריכת בשר ומזונות מן החי על חשבון צריכה של ירקות, פירות דגנים מלאים וקטניות אמנם תוביל לערכי סוכר נמוכים אך גם לחסרים תזונתיים ולהעלאת הסיכון למחלות.

הרי מזונות אלה מכילים ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים ונוטריינטים רבים אשר תורמים לבריאותינו הכוללת.

בנוסף הם מכילים חומרים רבים הפועלים כנוגדי חמצון ודלקת שהינם הגורמים המובילים להתפתחות הסוכרת וסיבוכיה מלכתחילה.

ויתור על פירות ודגנים מלאים הוא ויתור על שלל ויטמינים ומינרלים חיוניים. צילום: pixabay

ויתור על פירות ודגנים מלאים הוא ויתור על שלל ויטמינים ומינרלים חיוניים. צילום: pixabay

עד כמה חשוב להשטיח את עקומות הסוכר?

רבות אני רואה את הבלבול הרווח בקרב אנשים המתמודדים עם סוכרת וגם בחלק מהמטפלים בה, כאשר עיקר המיקוד הינו על הפחתת ערכי הסוכר והשטחת העקומות של הסוכר.

יש לזכור שהאדם החי והבריא מתנהל בצורה תנודתיות גם בערכי הסוכר וזהו מצב פיזיולוגי תקין!

ערכי הסוכר נמוכים יותר לפני הארוחה ועולים לאחריה גם באדם הבריא שאינו סובל מסוכרת כלל.

על כן, אין שום הגיון בהשטחת העקומות ובציפייה שהאדם הסוכרתי לא יעלה סוכרים כלל לאחר הארוחה.

תפיסה שגויה זו מעידה על חוסר הבנה בסיסי של הפיזיולוגיה האנושית.

שיטות כאלו ואחרות המבוססות עליה, עשויות לגרום לנזק ממשי לבריאותנו במקום להיטיב עימה.

כמובן שאיננו רוצים לאכול פחמימות באופן בלתי מוגבל.

בכל מקרה עדיף שנמנע ככל הניתן משתייה מתוקה, דברי מתיקה ופחמימות פשוטות.

דברי מתיקה ופחמימות פשוטות חשוב שיהיו בכל מקרה מחוץ לתחום. צילום: pexels

דברי מתיקה ופחמימות פשוטות חשוב שיהיו בכל מקרה מחוץ לתחום. צילום: pexels

אך, חשוב להדגיש: הגבלה חמורה של פחמימות באשר הן לא בהכרח תקדם את בריאותנו.

תתפלאו לשמוע אולי שבאדם הסוכרתי מסוג 2 או הטרום סוכרתי ישנה עדיין הפרשת אינסולין בסיסית קיימת (בניגוד לסוכרתי מסוג 1).

לכן, בליווי צמוד ותוך ניטור סוכר, תפקידה של הדיאטנית המוסמכת לסייע לכל סוכרתי לנהל בצורה נכונה את כמות וסוג הפחמימה שעמה הגוף מסוגל להתמודד.

זאת מבלי להעלות את ערכי הסוכר מעל הנורמה.

זו העבודה הנכונה והמדויקת ביותר בהתאמת התפריט והרגלי האכילה באוכלוסייה זו.

כמות הפחמימות והסוג הספציפי של הפחמימה שאדם יכול לספוג בצורה טובה משתנה בין אדם לאדם.

עלינו לזכור:

בטיפול התזונתי בסוכרת, המטרה העומדת לנגד עיננו היא הפחתת התחלואה והשגת תוחלת חיים גבוהה יותר.

זאת תוך שימור על איכות החיים באמצעות אורח חיים בריא והרגלי אכילה שצריכים לשרת אותנו מבחינה נפשית וגופנית ושניתן להתמיד בהם לאורך זמן.

הצלחה בטיפול מתאפשרת הודות לאסטרטגיה שניתן להתמיד בה לאורך זמן. צילום: pixabay

הצלחה בטיפול מתאפשרת הודות לאסטרטגיה שניתן להתמיד בה לאורך זמן. צילום: pixabay


קרדיט לד"ר מיכל גילאון שחשפה בפני מחקר חשוב זה.

לחצו לפרטים והרשמה לסדנת הבישול הדיגיטלית של בתיה אלימלך לסוכרתיים, המבוססת על גישת התזונה הים-תיכונית

צרו קשר עם בתיה אלימלך דיאטנית סוכרת



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו