keshet_flytop

Powered by WP Bannerize

Trima_HAIR

Powered by WP Bannerize

כיצד להפחית את הדלקת?

מאת: ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה ולרפואה טבעית
הגורמים לדלקת בתזונה הם רבים : יחס גבוה של אומגה 6 לבין האומגה 3, כמות גבוהה של שומן רווי, שומן טראנס, מזון עם ערך גליקמי גבוה, מזון עני במיקרונוטריאנטים, תזונה דלה בסיבים תזונתיים, וכן מזון מתועש
תזונה לשפעת

מה לאכול כדי להישאר בריאים בחורף?, צילום: 123RF

המושג דלקת נקשר אצלנו לדלקות גרון, לפציעה אורטופדית, או לפצע. אך דלקת יכולה להיות גם סמויה וכרונית. כזו היא הדלקת הגורמת לרוב המחלות הכרוניות, שהן הגורם העיקרי לתחלואה ותמותה בעולם המערבי. המשותף למחלות לב, סרטן, דלקות פרקים, מחלות אוטואימוניות שונות, מחלות עור ועוד הוא תהליך דלקתי כרוני תת קליני שממשיך ומקנן  בגוף גם בהעדר נוכחות המזהם.

לרפואה תפקיד בהארכת תוחלת החיים ובפרוצדורות מצילות ומאריכות חיים, אך אין ביכולתה למנוע את התחלואה במחלות כרוניות שכן אין ביכולתה למנוע את התהליך הדלקתי שגורם למחלות האלו. חשוב כמובן להישמע להמלצת הרופאים ולבצע בדיקות דם סמוי לאיתור סרטן המעי או בדיקת PAP לאיתור סרטן צוואר הרחם על מנת לאתר תחלואה בשלביה המוקדמים ולהגדיל את סיכויי ההחלמה, אך כדי למנוע תחלואה עלינו למנוע את התפתחות התהליך הדלקתי מלכתחילה. כדי לעשות זאת, עלינו לשנות את אורחות חיינו – והשינוי הזה מתחיל בראש ובראשונה בתזונה.

רובנו לומדים על תזונה מהתקשורת, אלא שהמידע על תזונה בתקשורת מושפע לעתים קרובות מתאגידי מזון שהאינטרס הכלכלי שלהם עשוי לנגוד את האינטרס הציבורי-בריאותי. כתוצאה מכך רב הציבור אוחז במיתוסים שגוים על תזונה ועל המזונות אותם הוא אוכל, והוא ניזון ומזין את ילדיו בתזונה מעודדת דלקת ומעודדת תחלואה.

הגורמים לדלקת בתזונה הם רבים, וכוללים יחס גבוה של אומגה 6 (יוצר הדלקת) לבין האומגה 3 (האנטידלקתי), כמות גבוהה של שומן רווי, שומן טראנס, מזון עם ערך גליקמי גבוה, מזון עני במיקרונוטריאנטים כמו ויטמינים מינרלים ונוגדי חמצון, תזונה דלה בסיבים תזונתיים, וכן מזון מתועש עשיר בחומרים משמרים, צבעי מאכל וכיו"ב.

בחן את עצמך – כמה דלקתי הדם שלך?

ניתן לבדוק רמת הדלקתיות ע"י בדיקות מעבדה פשוטה שניתן לבצע במסגרת בדיקות הדם הרגילות בקופת חולים.

הבדיקה הראשונה היא בדיקת שקיעת דם  ESR – הבדיקה בודקת את קצב שקיעת תאי הדם אדומים במבחנה עד ליצירת משקע, הקצב נקבע לפי שיווי המשקל בין גורמים מחישי שקיעה, בעיקר פיברינוגן, לבין גורמים מדכאי שקיעה. בנוכחות תהליך דלקתי רמת פיברינוגן בפלזמה עולה, מה שגורם לכדוריות להיצמד ביתר קלות ליצירת שרשראות ששוקעות מהר יתר. שקיעת דם גבוהה עוזרת לאתר ממאירות, דלקת בבלוטת התריס, סרטן דם מסוג MM (מיאלומה נפוצה), טמפורל ארטיריטיס (דלקת בעור הרקה) ועוד אבחנות וממאירויות אחרות.

לבדיקה זו מספר חסרונות – ראשית, הערך התקין אינו מוחלט ועולה עם הגיל והוא גבוה יותר בקרב נשים. השקיעה מוחשת מאוד במחלות מסוימות כמו דלקת פרקים, דלקת פנים הלב ועוד, וכן מוחשת במידה מסוימת גם במחלות מעי דלקתיות וכן בהריון ובנוטלות גלולות למניעת הריון. חסרון שני הוא השארות הערך הגבוה זמן ממושך יותר לאחר שהדלקת פגה. לכן ישנו מדד טוב יותר בשם  CRP – C REACTIVE PROTEIN.

בדלקת חריפה, מגיעים לכבד ציטוקינים כמו   il1 il6  tnf alpha, שמגרים אותו ליצור חלבונים מגיבים שונים, ביניהם חלבון מגיב C, שניתן לבדוק את רמתו בדם. ערך זה יכול ללמד על רמת הדלקתיות בו נמצא האדם , ולכן גם יכול לעזור להעריך סיכון למחלת לב שכן הדלקת היא חלק הכרחי של תהליך חמצון ה-LDL מה שמוביל לפגיעה בדופן כלי הדם.

בין רמות דלקתיות שמצביעות על מחלה אקוטית לבין רמה תקינה לחלוטין קיים הטווח של דלקתיות מסוימת שחושפת הגוף להתפתחות המחלות. במקביל, בחן את תפריטך, תוכל לדעת לפי סוג המזונות שבו אם יותר  פרו או אנטי דלקתי.

כדי להסיט את המשקל לכיוון אנטידלקתי חשוב לדאוג לצרוך אומגה 3 (אצות, זרעי צ'יה, אגוזי מלך, פשתן טחון, ודגי ים צפוני) ואומגה 9 (שמן זית, אבוקדו, אגוזי מקדמיה ועוד), ולא פחות חשוב – להפחית כמויות של אומגה 6 (שנמצאים במוצרי בקר ועוף, שמן תירס שמן סויה מזון מעובד ועוד), ולהעלות את צריכת הירקות, הפירות, הדגנים המלאים והקטניות.

בואו לא נחכה לעוד פיתוח של עוד תרופה, לעוד אשליה על גן שעומד להתגלות ויהפוך אותנו לבריאים רזים לא מודלקים וחסרי דאגות. בואו ניקח אחריות על הבריאות שלנו דרך אימוץ דרך תזונה אנטידלקית. אפשר ומומלץ, בנוסף, לעשות שימוש נבון במערכת הרפואה המערבית, אבל את האחריות על המניעה הראשונית של המחלות רק אתם יכולים לקחת.

השאירו תגובה: