FOCUS_DETOXFLYL
HENIG_FLYR

דלקות במערכת העיכול

מאת: עדי קורח, נטורופתית
עדי קורח השתתפה בהרצאה של ד"ר נייג'ל פלאמר, מדען ראשי ומומחה בינלאומי בתחום הפרוביוטיקה, במסגרת ערב עיון שערכה מכללת רידמן. הרצאתו נסבה סביב דלקות כרוניות כמקור למגוון רחב של בעיות ודרכים להפחתת דלקתיות בגוף.
פרוביוטיקה טבעית

איך לעשות טוב למערכת העיכול שלנו? צילום: 123RF

תפקידיים חיסוניים של מערכת העיכול

ד"ר נייג'ל פלמאר המדען הראשי של חברת biocare מאנגליה, הגיע לארץ להעביר הרצאה ייחודית על תפקידים חיסוניים של מערכת העיכול, במסגרת ערב עיון שערכה מכללת רידמן.
נייג'ל הוא מיקרוביולוג ומומחה בינלאומי בתחום הפרוביוטיקה.

הרצאתו של נייג'ל עסקה בשני נושאים עיקריים:

א. דלקת כרונית היא המקור למגוון רחב של בעיות וזהו הכיוון החדש בטיפול הטבעי.

ב. שמירה על מערכת עיכול בריאה מונעת כניסה של מזהמים ומונעת אלרגיות.

דלקות בגוף האדם

ככל שמתבגרים כך הגוף נוטה להיות יותר דלקתי. דלקת היא תגובה של המערכת החיסונית. החומרים שיוצרים את הדלקת נקראים ציטוקינים. דלקות בכל אזורי הגוף גורמות לייצור ציטוקינים גם במוח. התסמינים לכך הם דיכאון וכאבי ראש. בנוסף, במצב של דלקת חריפה נוצרות בגוף כמויות גדולות של רדיקלים חופשיים של חמצן. רדיקלים חופשיים גורמים נזק לגוף לטווח ארוך.

חשוב מאוד בכל מצב של דלקת כרונית להגביר את צריכתם של נוגדי החמצון כגון:
אומגה 3, Q10 , ויטמין C ו- E, סלניום וצמחים למינהם.
דלקת כרונית נגרמת ע"י מחלות כגון: זיהומים, אלרגיות ומחלות אוטואימוניות, אך היא גורמת או תורמת גם למחלות רבות אחרות כגון: טרשת עורקים, סרטן ואלצהיימר.

הינה כמה דוגמאות למחלות שנגרמות עקב דלקת כרונית:

טרשת עורקים ודלקת

רמות גבוהות של כולסטרול מסוג LDL עלולות לגרום לטרשת עורקים. LDL עלול להתחמצן בדם. כאשר ה-LDL מחומצן, המערכת החיסונית לא מזהה אותו. היא תוקפת את חלקיקי ה- LDL המחומצן ובכך מנציחה את התגובה הדלקתית. הציטוקינים מעודדים את היווצרותה של הטרשת שעלולה לגרום להתקפי לב או שבץ.

חומצות שומן רוויות ושומן טראנס מעלות את הכולסטרול מסוג LDL.
לעומת זאת שמנים טובים כגון אומגה 3 ושמן מכבישה קרה כגון שמן זית, מורידים את רמות הכולסטרול, בעיקר את ה- LDL.

דלקת ואלצהיימר

ישנו קשר בין דלקת בגוף ואלצהיימר. בניתוח לאחר המוות של חולי אלצהיימר נמצאו חלקים דלקתיים המוח.

דיכאון ודלקת כרונית

אצל אנשים הסובלים מדיכאון נמצאו רמות גבוהות של ציטוקינים. ידוע שאצל אנשים עם מחלה דלקתית כרונית יש התקפים תדירים של דיכאון קל.

הבסיס לטיפול בדלקת כרונית:

1. טיפול בדלקת  – שימוש בנוגדי דלקת כגון:

-שמן דגים (1.8-7.2 גרם ליום)
-צמחים (כורכום, ערבה לבנה, לבונה)
-גלוקוזמין 1500 מ"ג ליום במיוחד עבור דלקות פרקים

2. טיפול בתופעת החמצון ע"י שימוש בנוגדי חימצון

3. טיפול ביותרת הכליה

4. טיפול בגורמים לדלקת- רירית המעיים

מערכתי – זיהומים, תסמונת מטבולית השמנת יתר, סוכרת סוג 2, מחלות אוטואימוניות ומחלות קרדיווסקולאריות.

סגנון חיים – פעילות גופנית, טיפול בסטרס, דיאטה לניקוי רעלים וכו.

כיצד שמן דגים משפיע על המערכת הקרדיווסקולארית?

1. מפחית את רמות השומן בדם
2. מפחית סמנים דלקתיים
3. מווסת את קצב הלב

ד"ר נייג'ל הציג ראיות קליניות של השפעת שמן הדגים על דלקות מפרקים, דיכאון ודלקת כיבית של המעי הגס.

נוגד דלקות נוסף שד"ר נייג'ל דיבר עליו הוא הכורכומין

1. נימצא שכורכומין מפחית את פעילות הציטוגנים שגורמים לדלקת.

2. נמצא שהוא מפחית באופן מובהק מוטציות תאיות אצל מעשנים ב 40%! כאשר נוטלים מנה של 1500 גרם ליום כורכומין.

3. בניסוי של סרטן המעי הגס והחלחולת ניתן למטופלים 3600 גרם ליום כורכומין, נראתה האטה של תהלכי המוטציות ב – 60% לאחר 7 ימים בלבד. למידע נוסף על הכורכומין לחצו כאן.

המעיים כמרכז חיסוני

המעיים הם האיבר הגדול ביותר במערכת החיסון והפעילות החיסונית בגוף. הם המקור לדלקת מקומית שיכולה להביא לדלקת מערכתית.

חשיבות המיקרופלורה

המיקרופלורה נמצאת בחלל הפה, דרכי הנשימה, מערכת העיכול, מערכת המין והשתן ועל העור.
סה"כ משקלה הוא כ- 1.5 קילו! תפקידיה הם:
-מסייעת לעיכול ולספיגה
-מסנתזת ויטמינים וחומצות שומן חיוניות
-מגינה עלינו מזיהומים לאחר מתן אנטיביוטיקה
-מגרה בקביעות את מערכת החיסון ומווסתת אותה

מה גורם למיקרופלורה שלנו לצאת מאיזון?

-תזונה גרועה
-טיפול אנטיביוטי
-סטרס
-חוסר שינה
-זיהומים
-הזדקנות

במלחמת החיידקים בתוכנו שהחיידקים הרעים מתחילים להשתלט, יכולים להתרחש התסמינים הבאים:

1. הפחתה כללית ביעילות ובויסות החיסוני

2. מספר הזיהומים הולך וגודל

3. סיכון מוגבר לקלקול קיבה, נפיחות, גזים, כאבי בטן, תסמונת המעי הרגיז ועלייה בחומרת האלרגיות ואי- סבילות ומחלות אוטואימוניות.

פרוביוטיקה לטיפול בחיידקים רעים

הדרך למנוע זאת היא מתן פרוביוטיקה.
פרוביוטיקה מכילה חיידקים טובים אשר תורמים מאוד לבריאות.
יש ליטול את הפרוביוטיקה אך ורק עם הארוחה, אחרת מיצי הקיבה יהרסו אותה. יש ליטול אותה במשך כמה שבועות על מנת להבטיח התיישבות טובה של החיידקים הטובים במעי.
הפרוביוטיקה בטוחה לשימוש. יש לה פוטנציאל לויסות חיובי של מערכת החיסון ויעילותה אף הוכחה במחקרים קלינים.

לסיכום

לדברי ד"ר נייג'ל כולם צריכים ליטול פרוביוטיקה ואומגה 3, ובמיוחד אנשים אשר נטלו אנטיביוטיקה ב- 6 חודשים האחרונים. וכן לאנשים הבאים: מי שחש אי נוחות במעיים, אלרגיות או אי סבילות כלשהי ולכל מי שחש שמערכת החיסון שלו קצת חלשה וזקוקה לחיזוק. לקריאה מורחבת על פרוביוטיקה לחצו כאן.

 

השאירו תגובה: