LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

אלצהיימר: סוכרת סוג 3

מאת: אפרת כהן נבון, נטורופתית
זמן קריאה: 3 דקות
כיום, אחד מכל תשעה מבוגרים בני 65 ומעלה לוקה באלצהיימר, ובארה"ב אלצהיימר היא גורם המוות השלישי, אחרי מחלות לב וסרטן. מחקר חדש מצא כי יש קשר בין תזונה לבין אלצהיימר
LiveWell_Article


אלצהיימר היא מחלה ממשפחת מחלות הדמנציה, בה יש הידרדרות קוגניטיבית איטית הכוללת פגיעה בזיכרון, ביכולת החשיבה, בחוש ההתמצאות, בהסקת מסקנות, בפעילות מוטורית ועוד- עד כדי חוסר שליטה על סוגרים וחוסר ישע.

כיום, אחד מכל תשעה מבוגרים בני 65 ומעלה לוקה באלצהיימר, ובארה"ב  אלצהיימר היא גורם המוות השלישי, אחרי מחלות לב וסרטן. מחקר חדש מצא כי יש קשר בין תזונה לבין אלצהיימר, בדיוק באותו המנגנון בו תזונה לקויה גורמת לסוכרת מבוגרים. בשנת 2005, אלצהיימר כונתה "סוכרת סוג 3" לאחר שנמצא שבנוסף ללבלב, גם המוח מייצר אינסולין שחיוני לבריאות תאי המח.

במח, האינסולין משמש לתפקוד תקין של הנוירונים (תאי העצב) ולתפקוד תקין של נוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים) כגון אצטילכולין, שחיוניים ביותר לתהליכי זיכרון ולמידה. זו הסיבה שרמות נמוכות של אינסולין במח משפיעות לרעה על היכולות הקוגנטיביות (הבנה והכרה).

בנוסף, מחקרים מצאו שחולי סוכרת סוג 2 מאבדים יותר מנפח המח עם הגיל, מה שמאיץ את התהליך הדמנטי במח, ויותר מכך- צריכת סוכר ופחמימות מפריעה לתפקוד המח גם אצל אנשים ללא סוכרת או דמנציה.

בדרך כלל רמות נמוכות מ 100 מג/דציליטר של גלוקוז בצום נחשבות נורמליות, אך מסתבר שרמה של 90-100 מג/דציליטר של סוכר בדם גם היא מובילה לאטרופיה (הרס תאים) של המח. במחקר נמצא שדיאטה עשירה בפחמימות מעלה את הסיכון לדמנציה ב 89% בעוד שדיאטה עשירה בשומנים בריאים מורידה את הסיכון לדמנציה ב 44%.

לפי הארגון המדעי לתזונה בבריטניה (SCAN), ההמלצה לנשים היא לצרוך לא יותר מ25 גרם סוכר ליום (כ 6 כפיות סוכר) ולגברים עד 35 גרם סוכר ליום (8 כפיות). מקורות הסוכר כוללים פירות, ירקות עמילניים, דגנים מלאים וקטניות ולא רק סוכר בצורתו הגולמית! במידה ויש מחלת רקע כגון סוכרת, השמנה, לחץ דם גבוה, סרטן ועוד- ההמלצה היא לא לצרוך מעל 15 גרם סוכר ליום.

צעדים למניעת אלצהיימר

נמצא שאותו תהליך פתולוגי המוביל לסוכרת סוג 2 מוביל גם למחלות מוחיות. הצעדים שד"ר מרקולה ממליץ למניעת אלצהיימר כוללים:

1. הימנעות מסוכר ומפרוקטוז
2. צריכת מזונות עשירים בחומצת השומן אומגה 3: אגוזי מלך, עלים ירוקים, זרעי צ'יה, זרעי פשתן טחונים טרי. רצוי לא לצרוך דגים כיוון שעל אף שהם עשירים באומגה 3, הם גם עתירים בכספית המזיקה למח.
3. צריכת שומנים בריאים למח כגון אגוזים שונים ובעיקר מקדמיה ופקאן , אבוקדו , גהי (חמאה מזוככת), שמן זית, ביצים אורגניות ועוד.
4. צריכת שמן קוקוס המכיל חומצות שומן בינוניות שרשרת שהן מקור מצוין לקטונים.
5. נטילת פרוביוטיקה, עליה תוכלו לקרוא עוד כאן, מסייעת לתפקוד אופטימלי של מערכת העיכול – ברגע שמערכת העיכול לא מתפקדת כראוי, חלבונים לא מעוכלים נכנסים לזרם הדם, מגיעים בין השאר למח ומשבשים את פעילותו.
6. צריכת אוכמניות אורגניות העשירות באנתוציאנינים- נוגדי חימצון עוצמתיים הידועים ביכולותיהם למניעת מחלות מוחיות, ביניהן אלצהיימר.
7. צריכת מזונות עשירים בפולאט (ירקות ירוקים בעיקר). חשוב להימנע מתוספי תזונה המכילים חומצה פולית שהיא חיקוי סינטטי לפולאט.
8. הימנעות מגלוטן ומקזאין (חלבון החלב): מחקרים מראים שהמנגנון במח המרחיק חומרים מזיקים מהמח  (BBB) מושפע לרעה מגלוטן. ד"ר מרקולה מוציא מהכלל חמאה מזוככת בה כמות הקזאין אפסית.
9. הצמח גינקו בילובה נחקר ונמצא כבעל השפעה חיובית במניעת דמנציה. המחקר פורסם בכתב העת הרפואי  JAMA בשנת 1997. במחקר נוסף משנת 2006 נמצא שצמח זה יעיל כמו התרופה אריספט (דונפזיל) המותווית לטיפול באלצהיימר.

 

אגוזי מלך (123RF)
אגוזי מלך (123RF)

10. נטילת חומצה אלפא ליפואית המונעת הדרדרות של המחלה ואף מייצבת תפקודים קוגנטיביים של המח אצל חולי אלצהיימר.
11. שמירה על רמה תקינה של ויטמין D- יש קשר מובהק בין חסר של ויטמין D  אצל חולי אלצהיימר ובין תוצאות נמוכות במבדקים קוגנטיביים. בנוסף, ויטמין D  אחראי בין השאר על מערכת חיסון חזקה והוא אנטי דלקתי- גם במנגנונים אלו הוא חשוב למניעת אלצהיימר ולמניעת הידרדרות המחלה.
12. פעילות גופנית קבועה נמצאה כמגבירה רמות של חלבון מסוים (ALPHA(PGC 1 המונע תהליכים דמנטיים.
13. הימנעות מחשיפה לכספית. כספית היא מתכת רעילה שנמצאת בעיקר בסתימות אמלגם וגם בדגי ים.
14. הימנעות מאלומיניום המצוי בדאודורנטים, מחבתות וסירים, נייר כסף, תבניות חד פעמיות, חיסונים, אבקת אפיה, מלח שולחני ועוד.
15. הימנעות מחיסונים נגד שפעת המכילים גם אלומיניום וגם כספית!
16. הימנעות מתרופות אנטיכולינרגיות (כגון תרופות נוגדות כאב, אנטיהיסטמינים, תרופות לשינה, נוגדי דיכאון ועוד)  אלו תרופות החוסמות את המוליך העצבי אצטילכולין, מה שמגביר סיכון לדמנציה.
17. הימנעות מסטטינים- תרופות המורידות ערכי כולסטרול- והרי כולסטרול הוא שומן חיוני לתפקודו התקין של המח: (אכן כן- רמות נמוכות של כולסטרול אינן מיטיבות עם המח והמלחמה של הרפואה הקונבנציונלית בכולסטרול מזיקה לבריאותינו). בנוסף, תרופות אלו מורידות את רמת ה Q10 שהוא נוגד חימצון חיוני לבריאות תאי המח.
18. לאתגר את המח באופן יומיומי- בעיקר על ידי למידה של דבר חדש כגון לימוד שפה חדשה, לימוד נגינה על כלי חדש, פתירת תשבצים ועוד. אתגר לימודי עוזר לבניית תאי מח!

 

מתוך מאמר של ד"ר מרקולה


רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מיכה

    יצאו מספר מחקרים על המורינגה והשפעתה על תאי המוח (המורינגה זה ירוק- ירוק).
    הראשון מדבר על הסדרת המוליכות החשמלית של תאי המוח:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246799
    השני הוא על מניעת מות של תאי מוח:
    https://www.hindawi.com/journals/omcl/2013/695936/
    עוד מחקר קיים על מניעת התקפי אפילפסיה:
    https://www.irjponline.com/admin/php/uploads/vol-2_issue-7/30.pdf

  2. רונית

    למשל: גינקו כבר נמצא מחקרית שאינו משנה תפקודים קוגנטיבים, תבניות אלומיניום ח"פ לא משחררות אלומניום בזמן האפיה, יש בעייתיות רבה בצריכת זרעי פשתן אפילו נטחנו בזה הרגע (הורחב על כך באתר זה הרבה) ועוד.

  3. אלצהיימר

    מחלת אלצהיימר הוגדרה על ידי ארגוני הבריאות בעולם כמגפה של המאה ה-21 וכיעד מרכזי למחקר לצורך קידום כלי אבחון וטיפול.

  4. דודי

    אין לי מושג מאיפה הכותבת שאבה את האינפורמציה שתאי מוח מייצרים אינסולין.
    מופרך לחלוטין.