Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

פירות, בריאות או הדרך המהירה לסוכרת?

מאת: עינת מזור – בקר, דיאטנית קלינית
זמן קריאה: 3 דקות
מי מאיתנו לא זוכר את הסיסמא הנצחית המאיצה בנו לאכול פירות, כי הם בריאים וטובים לנו? רבים מאיתנו, מנשנשים ואוכלים פירות בתור קינוח, אחרי ארוחות, בשעות הפנאי ומול הטלוויזיה – מתוך הרגשה שמדובר בפינוק בריא. האם זה טוב לנו?

האם הפירות עשירים מידי בסוכר?

Jeliat_In

פירות טריים הם בריאים, מזינים ומהווים מקור טוב לחומרים חיוניים לגופנו. הם עשירים בויטמין C, ויטמין A וחומצה פולית החשובים לחידוש תאים, החלמת פצעים ולחיזוק מערכת החיסון. כמו כן, הם עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים בהסדרת היציאות ובמניעת סרטן מעי גס ובפיטוכימיקליים הנמצאים בפיגמנט של הפירות, ומשמשים כנוגדי חמצון המאטים תהליכי הזדקנות ומפחיתים סיכון למחלות כרוניות ומחלות דלקתיות.

הרבה פעמים לא תחשבו פעמיים כאשר יתעורר בכם הצורך לאכול פרי טרי, אך לא תמיד תזכרו לשים לב לאיזה פרי אנחנו אוכלים. לעיתים, פרי לא נחשב כלל כאוכל, ומתקבלת אכילה ללא חשיבה, במיוחד אצל סוכרתיים, אכילת יותר מידי פירות עלולה להוביל להשלכות שליליות. לבעלי עודף משקל, כבד שומני, טריגליצרידים גבוהים וסוכרתיים, המתקשים לשמור על איזון רמות הסוכר בדם, מומלץ להפחית באכילת פירות. כמו כן, במהלך דיאטה כדאי לנסות ולאכול ירקות במקום פירות טריים או פירות יבשים, שכן גם היבשים מכילים כמויות גבוהות של סוכר בדומה לממתקים אחרים.

 

אם זה כל כך טוב, למה בכל זאת זה רע?

פרי בגודל ממוצע מכיל כ-3 כפיות סוכר, כאשר פרי גדול יותר יכול להכיל עד 4 כפיות סוכר.

סוכר

זהירות! סוכר לפניך

תכולת הסוכר בפירות מיובשים גדולה פי-3-4 מאשר בפירות טריים. למעשה, חשוב לדעת כי טעמו החמוץ של הפרי אינו מצביע על כמות סוכר פחותה, והחמיצות נובעת מנוכחות חומצות אורגניות הממסכות את טעמו של הסוכר. הסוכר העיקרי בפירות הנו פרוקטוז, שספיגתו בדם מהירה במיוחד וכתוצאה מכך מובילה לעלייה מהירה ברמת הסוכר בדם. עודף פרוקטוז גורם לעלייה בשומני הדם (טריגליצרידים), דבר העלול לגרום לעליית הסיכון למחלות לב וכלי דם. צמצום בצריכת הפירות נמצא כמוביל לשיפור משמעותי ברמות הטריגליצרידים תוך מספר שבועות בלבד.

פרישייק – משקה האלים או מנת סוכר מרוכזת?

הרגל פופולארי נוסף בארץ, בעיקר לאורך חודשי הקיץ, הוא שתיית פרישייק. אותו פרישייק, מיץ פירות, עשוי בד"כ משלושה סוגי פירות ומכיל כ-6-9 כפיות סוכר ולפיכך אינו נחשב למשקה בריא או מומלץ במיוחד. מעבר לכמות הסוכר העצומה, פרישייק לא מכיל סיבים תזונתיים ורמת הויטמינים בו נמוכה בהשוואה לפרי עצמו, לכן היתרונות החשובים של הפירות אינם באים לידי ביטוי במשקה מסוג זה. בעיה נוספת באה לידי ביטוי אצל אנשים הסובלים מאי סבילות לפרוקטוז.

במצבים כאלה אכילת פירות או שתיית מיצים ממותקים בפרוקטוז גורמים לבעיות במערכת העיכול, לכאבי בטן, גזים, נפיחויות וכד'. אצל אנשים אלה הפרוקטוז איננו מתעכל בצורה אופטימאלית ולכן הוא מגיע למעי הגס, שם עובר תהליך תסיסה הגורם לאותם סימפטומים שליליים. אי סבילות לפרוקטוז ניתן לאבחן באמצעות בדיקת נשיפה, ולטפל בעזרת דיאטנית קלינית שתסייע להרכיב תפריט מומלץ הכולל סוגים וכמויות מזון בכלל ופירות בפרט.

כמה פירות כדאי לנו לאכול?

ההמלצה לצריכת פירות עומדת על 2-3 מנות פרי ליום לאנשים בריאים, במשקל תקין או במהלך תהליך של ירידה במשקל. אדם הסובל מטריגליצרידים גבוהים ו/או סוכרת ו/או כבד שומני ו/או השמנת יתר, צריך להתייעץ עם דיאטנית קלינית בנוגע לכמות הפירות המומלצת עבורו, שכן במצבים רבים הכמות תרד ל-1-2 פירות ביום. כמובן שמומלץ לצרוך פירות טריים, לא משומרים ולא כמיץ, ולאכול אותם בין הארוחות לאורך היום.

שלל פירות

כמה פירות באמת מותר לנו לאכול?

איפה מסתתר יותר סוכר?

פירות המכילים כמות זהה של סוכר יכולים להשפיע אחרת על רמת הסוכר שלכם בדם, כך שפרי אחד יכול להעלות משמעותית את רמת הסוכר בדם ומנגד פרי אחר יכול כמעט ולא להעלות את רמת הסוכר.

פירות עם כמות סוכר קטנה עד בינונית:

תותים, מלון, פפאיה, אבטיח, אפרסקים, נקטרינות, אוכמניות, פטל, פטל שחור, גויאבות, משמשים, אשכוליות.

 

פירות עם כמות סוכר בינונית עד גבוהה:

שזיפים, תפוזים, תפוחים, קיווי, אגסים, אננס, קלמנטינות. פירות עם כמות סוכר גבוהה מאד: דובדבנים, ענבים, רימונים, מנגו, תאנים, בננות, ופירות יבשים לסוגיהם.

הדרך הטובה ביותר להבין את השפעת הפירות השונים על רמת הסוכר בדם היא באמצעות בדיקת הולטר סוכר להתאמת תזונה אישית באמצעותה ניתן להבין טוב יותר את התנודתיות ברמות הסוכר שלכם ולדעת מתי לצפות לעלייה או ירידה.

הכתבה באדיבות עינת מזור – בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לסוכרת והשמנה

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו