Bari15_Fly
Jeliat_Fly

כך תשדרגו את הערך של המזון שלכם

מאת: גת וייס עבודי
זמן קריאה: 3 דקות
איך תספגו יותר ויטמינים ומינרלים מהמזון שאתם אוכלים? מהו הממרח שנחשב לבריא אך עלול להזיק לבריאותכם? ועוד טיפים מפתיעים מהרצאתו של אלירן דה-מאיו בכנס "אוכלים בריא 12"

אוכל בריאות יכול להיות בריא עוד יותר. צילום: unsplash

Jeliat_In

"האם אתם משקיעים בבריאותכם לטווח הקצר או לטווח הארוך?" שאל אלירן דה-מאיו, בתחילת הרצאתו.

"בריאות היא דבר דינאמי ומתפתח.

התזונה היא תחום אחד מיני רבים שמשפיעים על הבריאות.

היא משפיעה על כל מערכות הגוף: העיכול, העור, העיניים ועוד.

תזונה קלוקלת יכולה לעיתים לבוא לידי ביטוי בתסמינים קלים ולהתדרדר עם הזמן למחלות קשות.

תוכלו להימנע מכך!

כשאנחנו משקיעים בתזונה שלנו, אנחנו לפעמים רואים בטווח הקצר שיפור קטן, אולי אפילו בלתי מורגש, אבל לטווח הארוך, אנחנו פשוט נהיה חזקים יותר, עמידים יותר ונרגיש מצוין.

אין סיבה שעד סוף חיינו לא נחיה בצורה המיטבית".

אז אם אתם משקיעים לטווח הארוך, אתם בהחלט תפיקו לא מעט מהידע שאלירן דה-מאיו שיתף איתנו בהרצאתו המעשית והמרתקת.

למאמרים נוספים בנושא:

איך לבשל בקלילות ארוחת בריאות

טיפים לבישול בריא לאנשים עסוקים

כלל הזהב של התזונה

אלירן דה-מאיו בכנס אוכלים בריא 12. צילום: ליאור שני

אלירן דה-מאיו בכנס אוכלים בריא 12. צילום: ליאור שני

ההבדל בין אוכל למזון

"כל דבר שאפשר ללעוס ולבלוע, זה אוכל", אומר אלירן.

"אבל מזון הוא אוכל שגם מזין את הגוף ונותן ערך לתאים".

לדברי אלירן, ניתן להשביח עוד יותר את איכות המזון אם יודעים לעבד אותו בצורה הנכונה.

הנה הטיפים שלו להשבחה של מגוון רחב של מזונות:

איך תפיקו יותר ערך ממשפחת המצליבים?

ברוקולי, כרובית, קולורבי וירקות נוספים מאותה משפחה, הם מזינים ופופולאריים מאוד.

מחקרים הוכיחו שמבין הירקות, תרומתם לבריאות גבוהה במיוחד.

אבל, מסביר אלירן, כדי שנוכל לספוג את אותם חומרים ייחודיים ומזינים של אותה משפחה וליהנות מתרומתם למערכת החיסונית, יש לאכול אותם טריים.

כלומר, מבלי לבשל או לחמם אותם.

ניתן בהחלט לאכול אותם טריים, בעיקר אם הם נקטפו באותו היום.

לאלה שמתקשים לצרוך אותם בצורתם הטרייה, נותן אלירן את הטיפ הבא:

במחקר על הברוקולי מצאו שמספיק לאכול כמות קטנה של ברוקולי טרי יחד עם הברוקולי המבושל, כדי שהגוף יצליח לספוג הרבה יותר מהחומרים המזינים של הברוקולי המבושל.

אותו נתון התגלה גם לגבי שום, בצל וכרישה.

אם אתם מתקשים לצרוך אותם בצורתם הטרייה, הוסיפו רק מעט שום, בצל או כרישה טריים וכך תסייעו לגוף לספוג את האליצין.

שדרגו את הערך שאתם מפיקים מהברוקולי. צילום: unsplash

שדרגו את הערך שאתם מפיקים מהברוקולי. צילום: unsplash

האם טחינה היא הממרח הבריא ביותר עבורכם?

אלירן אומנם אומר שהשומשום הוא הזרע המזין ביותר ביחס לעלותו הכספית, אך טחינה היא מוצר בעייתי מאוד לבריאותנו.

לטחינה שנמכרת בישראל מספר חסרונות לדבריו:

תוכלו להכין בעצמכם טחינה, אבל קחו בחשבון שטעמה יהיה מריר יותר אם אינכם קולים את השומשום.

אלירן המליץ על מכשיר בשם נוטרה מילק בו ניתן להכין לבד ממרחי אגוזים וזרעים, מבלי לחמם אותם וללא תוספות מיותרות. במכשיר ניתן להכין חמאה מאגוזי לוז, קשיו, פיסטוק, שקדים ועוד.

מהו הבריא ביותר מבין הממרחים? "העיקרון המנחה בתזונה בריאה הוא הגיוון", ענה, "ולכן מומלץ לגוון כל פעם בממרח אחר".

צ'יה – מזון על? תלוי איך צורכים אותו

הצ'יה הוא אחד הזרעים המזינים ועשיר מאוד באומגה 3. אבל – אם לא טוחנים את הצ'יה, הגוף לא יצליח לספוג את חומצות השומן הבריאות הללו.

מטחנת קפה היא הפתרון המהיר ביותר לצרוך זרעים טחונים- צ'יה, פשתן או שומשום.

כשנוסיף את הזרעים הטחונים למרק, לסלט או לתבשיל נרוויח גם בריאות וגם תחושת שובע עמוקה.

זרעי צ'יה - בצורה כזו לא תפיקו מהם את המיטב. צילום: pixabay

זרעי צ'יה – בצורה כזו לא תפיקו מהם את המיטב. צילום: pixabay

מיצים טובים לבריאות?

כשאין בעיית עיכול קשה, עדיף לאכול מזון בשלמותו ולא לצרוך אותו כמיץ, אומר אלירן.

המיצים הם פתרון מצוין למטרות מסוימות, למשל, כאשר רוצים לאפשר מנוחה למערכת העיכול.

מעבר לכך, למיצים אין מקום בתזונת האנשים הבריאים,  מלבד למטרות פינוק והנאה.

אם בכל זאת אתם אוהבים לשתות מיצים תוכלו לשדרג את ערכם על ידי הוספת זרעים טחונים.

בצורה זו תגבירו את רמת השובע וגם תגדילו ותשפרו את ספיגת הוויטמינים ונוגדי החימצון.

בנוסף, אם תוסיפו שמן זית למיץ הגזר שלכם תשפרו את ספיגת הבטא קרוטן. הליקופן של העגבנייה נספג גם הוא טוב יותר בסביבה שומנית.

מיצים - מתי ואיך מומלץ לצרוך אותם? צילום: pexels

מיצים – מתי ואיך מומלץ לצרוך אותם? צילום: pexels

ירקות מותססים? אפשר גם בלי מלח

ירקות מותססים הם גם טעימים מאוד וגם בריאים מאוד. לא רק הודות לחיידקים הטובים שהם מכילים, אלא גם בגלל שהם עשירים בנוגדי חמצון.

אלירן ממליץ על שיטת התססה ללא מלח. פשוט להשרות את הירק שבוחרים (למשל, כרוב) במים, ללא מלח.

לדבריו, זה לחלוטין אפשרי, ומי שמפחית את כמות המלח בתזונה שלו עושה שירות גדול לבריאותו.

למי שמחפש תחליף בריא למלח הוא ממליץ על ייבוש ירקות, כמו סלרי למשל, במייבש מזון או בתנור וטחינתם לאבקה.

חשיבות השומן בתפריט

אלירן ביקש להעביר את המסר ששומן הוא אחד המרכיבים החשובים לתזונה, לגוף ולמוח.

לכן, אסור להימנע ממנו לחלוטין, כפי שרבים מנסים.

הדבר חשוב במיוחד למי שנוקט בתזונה טבעונית.

אלירן  מציע להוסיף לכל ארוחה, מעט שומן:

לטיפים נוספים של אלירן לטבעונים תוכלו להמשיך לחלק השני של ההרצאה

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו