השפעת המיקרוביום על הגנים שלנו
במאמרי הקודמים, הסברתי כיצד התזונה שאנחנו אוכלים משפיעה על הגנים שלנו.
מוזמנים לעיין כאן במאמרים הקודמים שלי בנושאי אפיגנטיקה:
המרכיב הסודי שהופך את המזון שלך לתרופה שלך
לתזונה שאנחנו אוכלים יש השפעה לא רק על הגנים שלנו, אלא גם על החיידקים שנמצאים בגופנו, במיוחד על המיקרוביום במערכת העיכול.
חיידקי המעי משפיעים על מערכת החיסון, על חילוף החומרים, על המוח ועל הגנים שלנו.
מחקרים חקרו ומצאו כי החיידקים הנמצאים באנשים עם מחלות כמו: אלצהיימר, דלקות פרקים, מחלות זיהומיות, הסינדרום המטבולי, סוכרת, השמנה, מחלות כבד, ארטריוסקלורוזיס – טרשת עורקים, מחלות מעי דלקתיות, דיכאון ועוד… שונים מהחיידקים הנמצאים אצל אנשים בריאים.
חיידקים שנמצאים במעיים, משפיעים על התיאבון של האדם ועל הכמיהה שלו לסוגי מזון שונים.
מערכת היחסים בין חיידקי המעי, הגוף והמוח היא הדדית, הם קשורים ומשפיעים זה על זה.
המוח משפיע על ההרכב והתפקוד של חיידקי המעי, וחיידקי המעי יכולים להשפיע על תפקוד המוח.
חיידקי המעיים מפרקים את המאקרו נוטריינטים מהמזון שאנו אוכלים.
הפרשה של חומרים שנוצרת מפירוק חומרי המזון שאדם אוכל, כגון: פחמימות ריקות, סוכרים או סיבים תזונתיים, על ידי חיידקי המעי (מטבוליטים מיקרוביאליים) יכולים להפעיל או להשתיק תאי עצב.
גם הם משפיעים על ביטוי הגנים ועשויים, לדוגמה, לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן המעי בבני אדם על ידי ייצור חומצה בוטירית מסיבים תזונתיים, על ידי שינוי מאגר התרכובות המשפיעות על הביטוי הגנטי, או על ידי עיכוב ישיר של האנזימים המעורבים בנתיבים האפי גנטיים.
אפיתל המעי חשוף באופן ישיר למטבוליטים אלה, וחלקם מוזרמים למערכת הדם.
אנחנו יכולים להשפיע על המיקרוביום של המעי שלנו באמצעות התזונה שלנו
אכילת מזון מהצומח העשיר בסיבים תזונתיים מגדילה את כמות החיידקים שיוצרים ריבוי של חומצות שומן: Short Chain Fatty Acids.
חומצות אלה משפיעות על חילוף החומרים של שומנים, גלוקוז וכולסטרול ומשמשות כאנרגיה למוח ולרירית המעי.
הן גם שומרות על הבריאות של דופן המעי ובונות את הקשר בציר של המוח-והמעי.
חומצות שומן אלה יכולות לעבור את מחסום הדם-מוח ובכך להגן על המוח, ולהגדיל את היכולות שלו במחלות נוירולוגיות.
לעומת זאת – תזונה דלה בסיבים תזונתיים ועשירה במזון מן החי מפחיתה את כמות החיידקים שמייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת: Short Chain Fatty Acids .
תזונה דלת סיבים תזונתיים ועשירה במזונות מן החי משנה את המיקרוביום במעי וחשודה בגרימת מחלות דלקתיות.
המיקרוביום האנושי אינו זהה בבני אדם
המיקרוביום משתנה מאדם לאדם.
לכן, גם ההשפעה שלו על התהליכים האפי גנטיים שונה אצל בני אדם שונים.
זה גם ההסבר לכך, שכאשר שני אורגניזמים זהים לחלוטין ייחשפו לתנאי סביבה דומים, הפעילות המטבולית השונה במיקרוביום האישי של כל אחד מהם היא זאת שתגרום ותהיה אחראית להבדלים בוויסות האפי גנטי שלהם.
לכן, יש להמליץ המלצות תזונתיות אינדיבידואליות שישפיעו באופן ישיר על המיקרוביום האישי של כל אחד במעי, שישפיע בסופו של דבר על האפי גנום האישי, וכפועל יוצא מכך, ישפיע על כיבוי והדלקה של גנים בגרימת מחלות ובמניעת מחלות.