sujok_Fly
sujok_Fly

מחקר: שמן זית עשוי להפחית את הסיכון לסרטן השד

מאת: גת ויס עבודי - עורכת פורטל EatWell לתזונה בריאה
זמן קריאה: 3 דקות
שני מחקרים חדשים, שפורסמו לאחרונה, מציירים תמונה ברורה: מה שנשים בוחרות לשים על הצלחת שלהן עשוי להשפיע באופן דרמטי על הסיכון לחלות בסרטן השד - אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב נשים

שמן זית נגד סרטן השד? צילום: pexels

Briaa_Nov_IN

סרטן השד הוא כבר מזמן לא "בעיה של מישהי אחרת".

לפי הערכות האגודה למלחמה בסרטן, עד סוף 2025 יאבחנו בישראל יותר מ-5,700 חולות חדשות, וב-2045 המספר עשוי להגיע ל-6,900.

החדשות הטובות? אפשר להפחית את הסיכון.

לצד בדיקות ממוגרפיה ובדיקת דם חדשה לנשאות גנטית, מחקרים עכשוויים מראים שמה ששמים בצלחת משנה, אפילו משנה מאוד!

לרגל חודש המודעות לסרטן השד, הנגיש עבורנו מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן 2 מחקרים חשובים:

שמן זית: תוספת של כף אחת ביום הורידה את הסיכון

המחקר הראשון, שפורסם ב-European Journal of Cancer במאי 2025, עקב אחרי 11,442 נשים באיטליה במשך 13 שנה.

התוצאות:

נשים שצרכו יותר מ-3 כפות שמן זית ביום היו בסיכון נמוך ב-29% לחלות בסרטן השד. זאת לעומת נשים שצרכו פחות מ-2 כפות.

אבל כאן מגיעה החדשה המרעישה – תוספת של כף אחת בלבד ליום נקשרה להפחתה של 68% בסיכון לתחלואה בסרטן שד מסוג -ER (שלילי להורמונים).

בנוסף, נרשמה ירידה של 46% בסיכון לסרטן שד שלילי ל-HER2 עבור נשים שנהגו לצרוך כמות גבוהה של שמן זית, לעומת אלו שצרכו כמות נמוכה.

שמן זית - כל כף משנה. צילום: pexels

שמן זית – כל כף משנה. צילום: pexels

במילים אחרות: צריכת שמן זית איכותי עשויה להיות כלי הגנה הרבה יותר רציני ממה שחשבנו, במיוחד עבור סוגי סרטן השד האגרסיביים יותר.

לדברי החוקרים, שמן זית מכיל חומרים פעילים, כגון פוליפנולים וחומצות שומן חד בלתי רוויות. חומרים אלה מהווים נוגדי חמצון בעלי השפעה אנטי דלקתית.

החוקרים ממליצים על ביצוע מחקרים איכותיים נוספים.

במידה וגם המחקרים הבאים יאוששו את ממצאי מחקר זה, הם ממליצים על קידום שילוב שמן זית בתזונה, כחלק מאסטרטגיה להפחתת הסיכון לפתח סרטן השד.

תזונה צמחית נגד סרטן

המחקר השני, שפורסם ב-European Journal of Epidemiology ביולי 2025, בחן נתונים של רבע מיליון נשים(!) מ-7 מדינות באירופה.

החוקרים הבחינו בין 3 סוגי תזונה:

תזונה צמחית בריאה

כוללת ירקות, פירות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, שמנים צמחיים ואף תה וקפה.

תזונה צמחית פחות בריאה

כוללת משקאות מתוקים (כולל מיצי פירות) דגנים מעובדים, מאכלים מתוקים ותפוחי אדמה.

תזונה מן החי

כוללת בשר ומוצרים אחרים מן החי, כגון דגים, פירות ים, ביצים ומוצרי חלב.

המחקר מצא כי היצמדות לתזונה צמחית בריאה הורידה את הסיכון לסרטן שד ב-11%. זאת לעומת תזונה צמחית פחות בריאה.

תזונה צמחית בריאה הפחיתה את הסיכון לחלות. צילום: pexels

תזונה צמחית בריאה הפחיתה את הסיכון לחלות. צילום: pexels

בנוסף, החוקרים מצאו קשר, אם כי חלש יותר, בין תזונה צמחית כלשהי (בריאה או פחות בריאה) להפחתת הסיכון לחלות בסרטן השד.

הקשר הזה התגלה כחזק יותר בקבוצת הנשים שאחרי גיל המעבר.

החוקרים מסבירים כי הדבר עשוי להיות קשור להיקף מותניים צר יותר ו-BMI נמוך יותר.

החוקרים מסכמים שהתוצאות מדגישות את תפקידה הפוטנציאלי של תזונה צמחית, ובעיקר תזונה צמחית בריאה, במניעה של סרטן השד על כל סוגיו.

למאמרים קודמים בנושא:

הפחתת הסיכון לסרטן השד – המלצות בעקבות מחקרים חדשים

מחקר חדש: כך ניתן להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן

תזונה למניעת סרטן השד

מהי רמת המודעות של נשים לנושא?

סקר של האגודה למלחמה בסרטן שהתקיים בשנת 2024 בעקבות ה-7 לאוקטובר מצייר תמונת מצב מטרידה לגבי המודעות של נשים בישראל.

86% מהנשים לא שינו את שגרת הבדיקות שלהן מאז ה-7 באוקטובר, וכ-14% אף דחו או ביטלו בדיקות חיוניות כמו ממוגרפיה או אולטרסאונד.

בכל הנוגע לאורח חיים מונע סרטן, הידע חלקי בלבד:

בהקשר זה:

ממצאים אלה מדגישים עד כמה קריטי להעלות את המודעות – לא רק לחשיבות הבדיקות התקופתיות, אלא גם לקשר הישיר בין בחירות יומיומיות כמו תזונה, פעילות גופנית והימנעות מעישון לבין הסיכון לחלות.

המסר ברור

מה שאנחנו אוכלים יכול להיות ההבדל בין חיים בריאים לבין התמודדות עם חולי.

ועכשיו, עם תחילתה של שנה חדשה, אין זמן מתאים מזה לקבל החלטה בריאה שתלווה אותנו קדימה.

להכניס יותר ירקות לצלחת, לשלב פעילות גופנית בשגרה, להפסיק לעשן…

שינוי כזה יכול להיות הצעד הראשון שלכם לשנה בריאה, חזקה ומלאה באנרגיה טובה.

שנה טובה מתחילה בהחלטות בריאות. צילום: pexels

שנה טובה מתחילה בהחלטות בריאות. צילום: pexels

רק בריאות!

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו