איזה מזונות ידידותיים למערכת העיכול (ואיזה פחות)?
להלן רשימה של מזונות ידידותיים שאותם תוכלו לשלב בתפריט התזונתי שלכם.
אם אתם חושדים שאתם סובלים מאלרגיות או רגישויות למזונות מסוימים, יהיה זה נבון להשמיט את האויבים האלה מהרשימה הפרטית שלכם.
ירקות (דלי עמילן)
ירקות ירוקי עלים עשירים בסידן.
לקבוצה זו שייכים התרד, כרוב, חסה (הימנעו מאכילת חסה עגולה מסוג אייסברג שאינה מכילה מרכיבי תזונה חיוניים), ברוקולי, סלרי, שעועית ירוקה, כרוב ניצנים, עגבניות, פלפלים ונבטים.
אכלו מגוון מירקות אלה.
הימנעו מאכילת ירקות משומרים במלח, ירקות שהוספו להם תוספים שונים וירקות מוקרמים.
ירקות (עשירים בעמילן)
בין הדוגמאות לירקות העשירים בעמילן ניתן לכלול בטטות, תפוחי אדמה וסוגים שונים של דלעת.
גוונו את הארוחות שלכם.
גיוון הוא תבלין החיים!
הימנעו מאכילת ירקות מקופסת שימורים.
פירות
תפוחים, אגסים, קיווי, אפרסקים, בננות, שזיפים, ענבים, אננס, תפוזים, אשכוליות, מנדרינות, פירות יער, מלון ופירות טרופיים (כמו מנגו ופפאיה).
הטוב ביותר הוא לאכול פירות טריים, שנקטפו זה עתה, ולא אלו ששהו במצב של "הצטננות ממושכת".
הימנעו מאכילת פירות משומרים שלעיתים קרובות מומתקים באופן מלאכותי או שהוסף להם סירופ המכיל סוכר.
פירות וירקות קפואים הם חלופה סבירה, אולם הם אינם מכילים את כל מגוון מרכיבי התזונה החיוניים שתוכלו להשיג מאכילת פירות וירקות טריים.
פירות מיובשים
איכלו מעט מאוד תמרים, משמשים, שזיפים, דובדבנים, צימוקים, חמוציות, אננס ותפוחים מיובשים.
פירות מיובשים מכילים הרבה מאוד סוכר וייתכן שהוספה להם גופרית כחומר משמר.
דגנים
דוגמאות לדגנים הם אורז חום, תירס, דוחן, אמרנט, טף (דגן חד שנתי הצומח באפריקה), קינואה, חיטפון (טריטיקל), כוסמין, קאמוט (סוג דגן מיוחד ועתיק), כוסמת וגם לחם, קרקרים, דברי מאפה, פסטה, דגני בוקר, דייסות ואפילו עוגיות מדגנים אלה (שאותם ניתן לרכוש בחנויות הטבע).
הימנעו מאכילת מוצרים המכילים קמח לבן כמו לחם, קרקרים, אורז לבן, ביסקוויטים, עוגיות, עוגות, סופגניות ודברי מאפה נוספים.
כל אלה אינם מכילים סיבים תזונתיים וגורמים לבעיות במערכת העיכול.
אם אתם רגישים לגלוטן, הימנעו מחיטה, שעורה, שיפון ובמידה פחותה יותר, גם משיבולת שועל.
קטניות
שעועית שחורה, שעועית לבנה, שעועית אדומה, עדשים, אפונה, אדזוקי, חומוס ופולי סויה (טופו) הם דוגמאות לקטניות.
הימנעו מקטניות מבושלות בשומן בעל חיים ומקטניות משומרות.
דגים
דגי מים קרים צלויים או מבושלים, כמו סלמון, הליבוט, טרוטה (פורל), מקרל, הרינג, סרדינים וטונה, הם מצוינים.
הימנעו מאכילת רכיכות ודגים מטוגנים.
ביצים
הטוב ביותר הוא לאכול ביצים רכות, קשות או שלוקות.
הביצים צריכות להיות טריות ולהגיע מתרנגולות שגדלו בתנאי חופש.
אם אתם רוצים לאכול חביתה, תוכלו לשלב בה מגוון של ירקות.
הימנעו מאכילת ביצים מטוגנות.
בשר
בשרים כוללים עוף, הודו, כבש ופרה (בכמויות קטנות).
עדיף לאכול בשר אורגני מבעל חיים שגדל בתנאי חופש, ללא הורמונים ואנטיביוטיקה.
הימנעו ממעדני בשר, נקניקיות, בשרים מעושנים או משומרים, בשר מטוגן או בקר משומר במלח.
מוצרי חלב
יוגורט הוא מוצר החלב הקל ביותר לעיכול.
גבינת פטה (שמקורה בחלב עז או כבשה) טובה גם היא.
שימו לב, אצל חלק מהאנשים יוצרים מוצרי חלב כמות גדולה של ליחה בגוף.
מסיבה זו עדיף להימנע ממוצרי חלב בזמן שאתם מרפאים את גופכם.
תוכלו לאכול תחליפי חלב כמו חלב וגבינה מסויה, חלב אורז, גלידת אורז וחלב שקדים.
הימנעו מחלב, מגלידה ומגבינות.
אגוזים, זרעים וגרעינים
אגוזים, גרעינים וזרעים טריים או כאלה שעברו השרייה הם הטובים ביותר.
כדאי לאכול אגוזים כמו אגוזי מלך, צנוברים, פקאן, שקדים, אגוזי מקדמיה, קשיו, אגוזי ברזיל וערמונים.
אפשר להתענג על חמאת שקדים, שומשום (טחינה) או קשיו.
גרעינים וזרעים מומלצים הם גרעיני חמניות, זרעי דלעת ושומשום (לקישוט הירקות והסלטים).
הימנעו מאכילת בוטנים, חמאת בוטנים (שאיכותה נמוכה מאוד) ואגוזים מומלחים.
משקאות
תה צמחי (נטול קפאין), מיצי ירקות ופירות טריים ומים, הם המשקאות הטובים ביותר.
המים צריכים להיות מטוהרים או מזוקקים.
הימנעו משתיית מי ברז.
תחליפי קפה כמו "צ'יקו" יכולים לסייע למשוגעים לקפה להיגמל מהקפאין.
הימנעו משתיית אלכוהול, קפה, תה המכיל קפאין ומשקאות מוגזים ו/או ממותקים.
שמנים
שמנים מכבישה קרה כמו שמן זית, חריע, שומשום, סויה, חמניות, תירס ופשתה, הם איכותיים.
הימנעו מכל השמנים הרוויים והשומנים המוקשים.
ממתיקים
בין הממתיקים הטבעיים תוכלו למצוא את סירופ המייפל האמיתי, לֶתֶת השעורה, סירופ האורז, הדבש, הסטביה (ממתיק טבעי מהצומח) וריבות וג'לי המומתקים על ידי פירות.
הימנעו מסוכר, סירופ תירס, תחליפי סוכר וריבות וג'לי המכילים תוספת סוכר.
תבלינים
דוגמאות לתבלינים כוללות למשל צמחי תבלין, רוטבי תמרי וסויה, עגבניות מיובשות, ממרח אנשובי, חרדל, חזרת או רוטב ווסטרשיר.
המעיטו להשתמש בחמאה.
הוסיפו לסלט רוטב מחנות טבע או רוטב שהכנתם בעצמכם מחומץ בלסמי או חומץ אורז, לימון, שמן זית וצמחי תבלין.
הימנעו מהוספת כמויות גדולות של מלח.
עצות ידידותיות
- הכניסו גיוון במאכלים שאתם אוכלים מדי יום.
- איכלו בעיקר מזון היוצר סביבה בסיסית במערכת העיכול.
- התנסו בסוגים שונים של ירקות כמנה עיקרית שלכם.
- אל תגזימו באכילה.
- הימנעו משתייה במהלך הארוחות.
- בדקו שילובים טובים של מזונות.
- טלו על פי הצורך תוספי אצידופילוס, ביפידוס ואנזימי עיכול.
המידע לקוח מתוך הספר חוכמת הקישקע בהוצאת פוקוס
למאמרים קודמים מתוך הספר:
סובלים מבעיות במערכת העיכול?
מומלץ להגיע גם להרצאות רלוונטיות בכנס "אוכלים בריא 15" הקרוב שיתקיים ב-28-29.11 בתיאטרון גבעתיים.
בשני ימי הכנס יתקיימו מספר הרצאות חשובות שיעניקו לכם כלים מעשיים לשיפור העיכול ולניהול בריאות מערכת העיכול.
לתוכנייה המלאה עברו לאתר כנס אוכלים בריא 15
(להנחה לגולשי האתר, הקלידו קוד קופון 1313 בעת הרכישה)