תזונה נכונה ומועילה ביום כיפור
תזונה נכונה ומועילה ביום כיפור
יום כיפור זהו חג יוצא דופן הפעם לשם שינוי החג לא סובב סביב ארוחות גדולות בלתי פוסקות והווית האוכל והשתייה אלא עוסק יותר ברובד הרוחני, בהתנקות הפיזית והנפשית שלנו. לכן יש חשיבות עליונה למה נאכל לפני הצום ולאחריו, הטיפים הבאים יעזרו לכם לעבור את הצום ביתר קלות ולהביא את גופכם לאיזון שיאפשר לכם צמיחה רוחנית בחג זה.
טיפים ליישום מספר ימים לפני הצום
1. להפחית את כמויות הקפאין: להפחית את שתיית הקפה, הקולה ואכילת השוקולד שמכילים קפאין. קפאין הוא חומר משתן ולכן גורם לאיבוד נוזלים, יש להפחית בימים שלפני הצום את כמות הקפאין בהדרגה כדי למנוע מצבים של כאבי ראש במהלך הצום.
2. הימנעות מנתרן בשעות שלפני הצום חשובה: שימוש יתר במלח יגרום לצימאון במהלך הצום, מה שיקשה מאוד על תהליך הצום.
3. מים: בשעות שלפני הצום רצוי לשתות הרבה מים, אני ממליצה לפתוח את הבוקר עם 2 כוסות מים פושרים אפשר עם לימון ולאחר מכן במשך היום לשתות כל שעה לפחות כוס מים אחת, במידה ואתם שותים קפה יש לשתות כוס מים נוספת על כל כוס קפה שאתם שותים.
4. הנחיות כלליות ליום הצום:
יש לפתוח את הבוקר עם שתיית 2 כוסות מים פושרים.
יש לאכול ארוחת בוקר שכוללת פחמימה מלאה חלבון שומן וירקות עד שעה וחצי מרגע הקימה, ניתן להחליף את ארוחת הבוקר בשיק ירוק שמכיל עלי חסה, מלפפון ירוק, סלרי, כף זרעי פשתן, כף שיבולת שועל, תפוח או אגס ותמר מערבלים הכל עם מים בבלנדר ומקבלים ארוחת בוקר מעולה.
במהלך היום שלפני הצום יש להקפיד על ארוחות קטנות כל 3 שעות לאורך היום.
יש לאכול לאט בישיבה בשולחן ללא התעסקות בשום דבר אחר , ללעוס כמה שיותר כי תהליך העיכול מתחיל בפה.
לשתות מים לפני הארוחה וחצי שעה אחרי הארוחה אין לשתות בזמן האוכל כי המים מפריעים להפרשת מיצי עיכול ולתהליך העיכול.
יש להקפיד על אכילת ירקות ופירות, דגנים וקטניות שהם מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך ולכן ישמרו על רמת אנרגיה יציבה בגוף שלנו.
מומלץ להכין מרק ירקות ולשתות ממנו במהלך היום.
להפחית בצריכת משקאות ממותקים, קפאין, ממתיקים למיניהם ביום שלפני הצום, אם ניתן מספר ימים לפני הצום.
מומלץ לשתות חליטה של תה שומר, קמומיל שמרגיעה ומאזנת את מערכת העיכול, חליטה של ורבנה והיביסקוס להרגעת מערכת העצבים.
היביסקוס (123RF)
תפריט מומלץ ליום הצום:
ארוחת בוקר: פרוסת לחם שיפון או כוסמין עם ממרח אבוקדו או טחינה ומלפפון ירוק או דייסת שיבולת שועל עם חלב אורז תפוח וקינמון.
ביניים: פרי תפוח או אגס עם 7 שקדים ו4 חצאי אגוזי מלך.
צהריים: מרק ירקות עשיר יכול להיות מרק עדשים או מרק כתומים לחיזוק מערכת העיכול.
בנוסף ניתן להוסיף אורז מלא עם עדשים (מג'דרה) או גריסי פנינה עם גזר מגורד.
לפני הצום: מתחילים עם מרק ירקות או ירקות מאודים או סלט ירקות מוקפץ קלות.
פילה דג וירקות או סלט קינואה עם טחינה וירקות .
שתייה: מים, תה שומר, קמומיל.
אחרי הצום: מומלץ לסיים את הצום בשתייה של תה צמחים, בשילוב עם עוגייה או כפית דבש, או אכילת שני תמרים או פרוסת לחם מלא עם דבש/מולסה/טחינה וסילאן. רק כשעה לאחר מכן להתיישב לאכול ארוחה מלאה.
והכי חשוב תהנו מהשקט שהחג מביא איתו, שקט נפשי רוחני ופיזי , חג שמח וגמר חתימה טובה.
בטי נעים
אם אתם מרגישים עייפים ונטולי אנרגיה במהלך הצום, מומלץ לתרגל הרפיה יוגית. הרפיה של 10 דק' שקולה לשעה של שינה וממלאה את הגוף באנרגיה.
בקישור הבא ניתן להוריד בחינם קובץ אודיו של הרפיה מודרכת:
https://www.simply-yoga.co.il/yoga/yogic-relaxation/
אם אתם מרגישים צמא במהלך הצום, מומלץ לתרגל את תרגיל הנשימה שמפורט בקישור הבא:
https://www.simply-yoga.co.il/seetkari-pranayama/
תרגיל הנשימה הזה גורם לתחושה של לחות וקרירות בפה ובאופן כללי לתחושה של רוויה.
אם אתם חושבים לאורך כל הצום מחשבות על אוכל וסופרים את השעות עד סוף הצום, מומלץ לשחרר את המחשבות דרך תרגול מדיטציה.
בקישור הבא ניתן להוריד בחינם קובץ אודיו של מדיטציה מודרכת:
https://www.simply-yoga.co.il/meditation-and-awareness/guided-meditation/
צום קל וגמר חתימה טובה