SmartKish_Fly
Bari15_Fly

להרגיש סקסית בכל גיל

מאת: רומי חוכמה, נטורופתית ואירידולוגית
זמן קריאה: 7 דקות
מעבר לפחד מפני התסמינים הפיזיים המאופיינים לגיל המעבר, קיימת חרדה אמיתית מפני איבוד הנעורים, המראה ובכלל זה הכושר המיני. צמחי מרפא ותזונה מתאימה עשויים לתמוך בשלב הזה
Jeliat_In

רבות ורבים מאתנו נכנסים ללחץ אמיתי בהגיעם לשלב גיל המעבר. מעבר לפחד מפני התסמינים הפיזיים המאופיינים לתקופה קיימת חרדה אמיתית מפני איבוד הנעורים, המראה ובכלל זה הכושר המיני. אנחנו יצורים מיניים והמיניות קשורה ליצירתיות ולאנרגית החיים.

חשוב לי להדגיש שגם על הגברים לא פוסחות הבעיות של גיל המעבר שאדבר עליהם בפוסט הבא., עם כל התסמינים הפיזיים והמשברים הנפשיים. אנו חיים בתקופה בה הלך הרוח ושטיפת המוח הבלתי פוסקת של הפרסומות לוחצים עלינו להיות יפים וצעירים, עדיף לנצח. המסר, בעיקר לנשים, הוא שאם את לא צעירה את לא סקסית ולא יאהבו אותך כי את "לא שווה".

בעבר נשים נראו מקומטות ושמנות יותר והיום בזכות הפלסטיקה ומודעות לאורח חיים כמו פעילות גופנית ותזונה נשים נראות צעירות לגילן ונראות טוב. אפשר לומר שחמישים הוא ארבעים החדש.

אני יודעת מניסיוני שנשים המטפלות בעצמם ומתחזקות את עצמם, יכולות בהחלט לעבור את גיל המעבר ללא  הורמונים, להיראות טוב, להרגיש טוב ואף לזכות בחיי מין מספקים. לכן אציג בפניך הפעם את כל מה שיש לרפואה הטבעית להציע בשלב זה של החיים, טיפים מהרפואה הטבעית  כדי להמשיך וליהנות ממה שיש לחיים להציע.

כמטפלת  ואירידיולוגית באנשים  יש הבדל בן  הגיל הביולוגי  לגיל המטבולי. יש  אנשים מבוגרים שהגוף והראש שלהם מתנהל כמו גיל שלושים ולהפך בני שלושים כמו בני חמישים. מה עושה את ההבדל, איך נשמור על החיוניות שלנו גם בשנות ארבעים וחמישים.

גיל המעבר מתחיל מספר שנים לפני הפסקת המחזור. יש נשים שחובות גלי חום והזעות  מספר שנים לפני שמתחילים השיבושים במחזור. ולאט לאט אנו רואים שינויים במועדי המחזור הוא יכול להגיע פעם בחודשיים או פעם בשלושה שבועות הרבה נשים חובות דימומים קשים במחזור תהליך זה נמשך בן שנה לשנתיים עד שהוא נפסק. עם השינויים במחזור יש שינויים במצב הרוח, דימוי גופני נמוך, גלי חום והזעות לילה וירידה בחשק המיני.

למעשה את מרגישה שאת מזדקנת מצב שמכניס אותך למלנכוליה .מיניות היא חיות ויצירתיות , היא תנועה ולכן חשוב לשמור עליה גם אחרי גיל המעבר כדי להזדקן בחן ובכבוד.

אז מה ניתן לעשות? ובכן ראשית יש להכין את הגוף לגיל המעבר מתחילת גיל ה-40 על ידי שינוי תזונתי וניקוי רעלים כדי לשמור על חיות הגוף והאיזון ההורמונלי התקין שלו.

טיפים מעשיים לשמירת המיניות

קיום יחסי מין קבועים גם בגיל המעבר שומרת על המניות והחיות שלנו כמו שאומרים חכמנו משביעו מרעיבו מרעיבו משביעו. כלומר עצם העשייה גורמת למערכת ההורמונלית לתפקד. (עדין יש לנו אסטרוגן בגוף  בצורת אסטרדיול) והורמונים אחרים שמפצים על מחסור באסטרוגן.

ניקוי רעלים

קראת גיל 40 יש ירידה בהתחדשות של תאי הכבד. מצב זה גורם לקושי בנטרול רעלים וגורם לתאי הגוף שלנו לקבל פחות ופחות חמצן  כך שתפקודם הולך ויורד.  אנו חווים את  סימפטומים מועצמים של גיל המעבר כמו: עייפות, כאבי מפרקים נודדים, כאבי ראש, קשיי עיכול, עייפות, מחלות וירליות חוזרות ונשנות, תשוקה בלתי נשלטת למזונות מסוימים, קושי לרדת במשקל, עצבנות, דיכאון וחרדה ,שינה לא טובה, בצקתיות בגוף, אלרגיות, כאבי ראש והרשימה ארוכה.תהליך ניקוי הרעלים צריך לארוך לפחות שלושה חודשים- מאחר וכל שלושה חודשים רוב תאי הגוף מתחלפים בתקופה זו ונבנים מחדש. 

תזונה בסיסית

תזונה חומצית עתירה בחלבונים מהחי, מזונות מעובדים וסוכרים גורמת לגוף להיות חומצי כלומר להזדקן במהירות ולאבד את אנרגית החיים.

1. יש לשנות את התזונה לתזונה בסיסית שהיא אכילת מזונות עתירים פיטואסטרוגנים- מולקולות טבעיות דמויות אסטרוגן הנמצאות בעיקר במזונות כגון טופו, פולי סויה, חלב סויה, וזרעי פשתן שמאזנים את תופעות גיל המעבר.

2. יש להפסיק לאכול חלבונים מהחי כמו בשר בקר, עוף  וביצים הגורמים לבריחת סידן ורעילות בכבד, ומומלץ להימנע ממוצרי חלב מחלב פרה.

3. מומלץ לצרוך יותר דגנים וקטניות כמו מ'גדרה, קינואה, שיפון וכוסמין, דגים, לבנה ויוגורט עיזים.

4. להמעיט בסוכרים פשוטים הגורמים לבריחת סידן ומחלישים את מערכת החיסון.

5. כדאי להעשיר את התפריט בירקות ופירות, טחינה, שקדים ואגוזי מלך.

צמחים שמעלים את החשק המיני

אבקת שורש מאקה- מצוין לתופעות גיל המעבר ומעלה את החשק המיני
קוהוש שחור מאזן הורמונלית ומעלה את החשק המיני
אנג'יליקה סינית
גי'נסנג אמריקאי
ארכובית סינית

מזונות על מומלצים

קקאו רו אורגני- שמצוין ללב ולזרימת דם וכנו כן מכיל טריפטופן תאוברומין המעלים את הסרטונין .
תותי האסאי-  מכיל רזברטול  שבין תפקידיו הרבים מאט את תהליכי ההזדקנות.
הרימון-  תומך בחיזוק מערכת החיסון, אריכות ימים ופוריות.

צילום: (123RF)

דגים ואומגה 3 לטובת המיניות

חומצות שומן מסוג אומגה 3, הינם מרכיב חשוב במעטפת תאי הגוף, ובמספר הורמונים נשיים התורמים  לפוריות ומיניות. יחס גבוה של חומצות שומן אומגה 3 בתא, יכול לתרום לעליה בזרימת הדם  לאזור האגן שמשפרת את  התפקוד המיני. מומלץ לאכול דגים כמו סלמון, טונה, פורל ומקרל.
כמו כן ניתן להוסיף גרעיני  צ'יה המופקת מזרע הסלביה מדרום אמריקה העשירה באומגה שלוש המגינה על הגוף ושומרת על כלי דם פתוחים.

סטרס

המתח מעלה את הדלקתיות בגוף, מחליש את מערכת החיסון ופוגע בחשק המיני. מאוד מומלץ להרגיע את הנפש והגוף על ידי מדיטציות, פעילות גופנית, דמיון מודרך, חיזוק רוחני ועוד.

פעילות גופנית לחיבור לנשיות

ריקודי בטן מחזק את השרירים הטבעתיים כיווצי האגן במסגרת הריקוד  כ ושר גופני בליווי מוזיקה ונשמה שחרור הגוף כסוג של פורקן נפשי וחיבור הגוף לנשיות.  , סוד ההצלחה של  ריקוד הבטן  לאהוב ולהתחבר לגופך ונשיותך.
יוגה- מחברת את הגוף והנפש ומזרימה דם לאזור האגן.
הליכה נמרצת מפעילה את כל מערכות הגוף  ושומרת על  חיוניות הגוף וזרימת גם נאותה

נשים שחוות שינויים במצב הרוח חשוב לאזן את עצמם על ידי צמחי מרפא, תזונה מדיטציה ופעילות גופנית.  כידוע מצבנו הנפשי משפיעה על גופינו גם מבחינה כימית .

מיניות בגיל המעבר

האישה עתידה לחיות שליש מחייה בלא כל פעילות שחלתית, ולהיות חשופה לשינויים החלים בעקבות החסר ההורמונלי באסטרוגן. את מקום השחלות תופסת בלוטת האדרנל ע"י ייצור של אסטרון המחליף את האסטרוגן. עד אשר הגוף מתאזן ומסתגל לשינוי ומגיע לרמה מספקת של אסטרון בדם, מתרחשים שינויים נפשיים ופיזיים רבים אצל האישה הבאים לידי ביטוי בסימפטומים הבאים:

גלי חום: 70% מהנשים סובלות מגלי חום. קיימת תחושה של חום בפנים, בכתפיים, בראש ובחלק העליון של הגב והוא כרוך בהזעה. לעיתים גלי חום מלווים בהסמקה, דופק מהיר, דקירות בידיים או סחרחורות. מחקרים שונים מצביעים על עליית טמפרטורת העור באחת עד ארבע מעלות אם כי החום הפנימי לא עולה, גם צמרמורות וגלי קור כלולים בהגדרה זו.

יובש בנרתיק: גיל המעבר מתאפיין בירידה של רמת האסטרוגן ומשפיעה על דופן הנרתיק, הדופן נעשית דקה יותר, בלוטות הריר הולכות ונעלמות והרירית מתייבשת. קיום יחסי מין עלול להיות מלווה בכאבים.

דלקות חוזרות בנרתיק ובשלפוחית השתן: כ15% מהנשים סובלות מדלקות חוזרות הן בנרתיק והן בשלפוחית השתן בעקבות הירידה באסטרוגן והשינויים הנגרמים לדופן הנרתיק ולמערכת השתן. הנרתיק ושלפוחית השתן נחשפים בהדרגה ליותר ויותר לזיהומים ולדלקות.

השמנה: תופעת ההשמנה היא תופעה נפוצה בגיל המעבר. אזור ההשמנה העיקרי הוא הבטן, אך נשים המקפידות על תזונה בריאה והפחתה בכמות הקלוריות הנצרכות ופעילות גופנית יכולות למנוע עליה במשקל.

בריחת סידן: עם ירידת האסטרוגן יש בריחת סידן וירידה בצפיפות העצם עד כדי אוסטאופרוזיס 

סימפטומים נוספים: לחץ דם, כאבי ראש, שכחה, קשיים בקשב וריכוז, עייפות נדודי שינה, חוסר שיווי משקל, דיכאון וחרדה.

טיפול הורמונלי חלופי – קונבנציונלי

הטיפול באסטרוגן כימי כטיפול הורמונלי חלופי החל בשנות ה60 בארה"ב. מטרת הטיפול הייתה לשמר את הנעורים לנצח. נשים שנטלו אסטרוגן דיווחו על תחושה כללית טובה יותר, היעלמות גלי חום, היעלמות היובש בנרתיק ושיפור ניכר באיכות חייהן.

אולם כ-20 שנה לאחר מכן החלו חוקרים מקבוצות שונות לדווח על עלייה בשכיחותו של סרטן רירית הרחם בנשים המטופלות באסטרוגן ובשנות השבעים המוקדמות הופסק הטיפול ההורמונלי החלופי בארה"ב כמעט כליל. לאחר מכן יצאה הגלולה שמכילה אסטרוגן ופרוגסטרון ופתרה את בעיית רירית הרחם. אבל מתברר שלפרוגסטרון יש מספר לא מבוטל של מגרעות: הוא יכול לגרום לגודש בחזה, התנפחות כללית של הגוף, עצירת נוזלים, דיכאון ואי שקט,  הוא גורם לירידה של הכולסטרול הטוב בגוף האחראי לסילוק שומנים מהדם ולמניעת שקיעתם בכלי דם וגורם לעליה בשכיחות מחלות לב.

הקשר שבין הטיפול ההורמונלי החלופי- קונבנציונלי לבין סרטן השד:

רקמת השד מכילה מרכיבים שומניים ומרכיבים בלוטים המגיבים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון.
אצל נשים בגיל המעבר הולכים ופוחתים המרכיבים הבלוטים בשד, ורקמת השומן הולכת ומתרבה. אולם טיפול הורמונלי באסטרוגן ובפרוגסטרון יוצר תגובה בשדי האישה המטופלת וצפיפותו של המרכיב הבלוטי בשדיים גוברת והוא אף מתרבה. מצב זה מאיץ את גדילתו של סרטן השד.

ברוב המקרים טיפולים אלו נפסקים לאחר זמן מה והציר ההורמונלי מתעורר לאותן הבעיות שניצבו לפניו קודם לכן, כאשר רוב הסימפטומים חוזרים ביתר שאת.

תופעות נוספות: יצירת קרישי דם, ההורמונים מתפנים מהגוף על ידי הכבד ואם הכבד אינו מתפקד כהלכה תעלה רמת ההורמונים בדם עד כדי סיכון.

צמחי מרפא מאזנים הורמונאלית- לגיל המעבר

צמחי מרפא אינם מכילים הורמונים אנושיים ולכן אינם מחליפים או משתלטים על מערכת ההורמונים הנשית, אלא תומכים ומווסתים את הפעולה הטבעית של הגוף באופן עדין ובטוח.

צמחי המרפא הם חומרים דמויי אסטרוגן והם נפוצים ביותר בטבע, ברוב הקטניות והדגנים וברמות גבוהות בצמחים מסוימים. לאורך גיל המעבר מתחיל תהליך של התנוונות קולטני אסטרוגן במקביל לייצור האסטרון, עד להתאזנות וההתייצבות המחודשת של הגוף. צמחי המרפא ממלאים תפקיד מילוי החסר של האסטרוגן ובמחקרים רבים הוכחה פעילותם הישירה של הצמחים המכילים פיטואסטרוגנים (כלומר אסטרוגן צמחי) לטיפול בגלי חום וסימפטומים אחרים של גיל המעבר כאפקטיבית מאוד.

צמחים מאזנים וההבדל ביניהם להורמונים מלאכותיים

ההבדל בין אסטרוגנים אלה לאסטרוגנים המלאכותיים- הכימיים הוא בריכוז ההורמונאלי: בעוד שבהורמונים המלאכותיים אנו נוטלים את תרכיז החומר בריכוז מאוד גבוה, הרי שבהורמונים הצמחיים אנו משתמשים בכל חלקי הצמח, כולל החלקים המגנים עלינו, ולכן אין תופעות לוואי כמו בחומר המלאכותי.

כדאי להוסיף לתפריט גם כמה תוספים צמחיים בצורת פורמולה, כמוסות או תה (גרסת התה חלשה יותר) כמו צמח גדילן מצוי השומר על הכבד ומעודד אותו להתחדשות או שן-ארי המנקז את הרעלים ונפטר מהם.

בטטת בר (דיסקוראה) מתאימה לתופעות הקלאסיות של גיל המעבר גלי חום והזעות לילה. קמלריום מתאים לטיפול בגלי חום ובמצבים של יובש כללי בעור ובנרתיק. אנג'ליקה סינית- ידוע כי ג'נסנג הנשי המחזק את פעולת האדרנל. קוהוש שחור(סימיסיפוגה) המכיל אסטרוגנים וגם שיח אברהם (ויטקס).

מי שלוקח פורמולה אינו זקוק לתוספים.

תוספים

כתוסף תזונה אני ממליצה לצרוך גם פשתן טחון המהווה מקור זמין לאסטרוגנים צמחיים ומכילים בנוסף אומגה 3 ותרכובות אנטי סרטניות בשם ליגאנים. מומלץ לקחת תוספים של שמן בוראז' (שזיפן) המכיל אף הוא אומגה 6, בכמות של אלף מיליגרם ביום, דבר השומר על הלחלוחית של העור והריריות ובכלל זה בנרתיק. בנוסף ניתן לקחת  ויטמין E מניון- כמוסה אחת ביום- 400 מ"ג.

תזונה מאזנת לגיל המעבר

1. להימנע מחריף, מומלץ להימנע מתבלינים מחממים כגון ג'ינגיר, סחוג, פלפל שחור, קינמון, צ'ילי ושום.

2. פיטואסטרוגנים- מולקולות טבעיות דמויות אסטרוגן הנמצאות בעיקר במזונות כגון טופו, פולי סויה, חלב סויה, וזרעי פשתן.

3. יש להפסיק לאכול חלבונים מהחי כמו בשר בקר וביצים הגורמים לבריחת סידן ורעילות בכבד, ומומלץ להימנע ממוצרי חלב מחלב פרה.

4. מומלץ לצרוך יותר דגנים וקטניות כמו מ'גדרה, קינואה, שיפון וכוסמין, דגים, לבנה ויוגורט עיזים.

5. להמעיט בסוכרים פשוטים הגורמים לבריחת סידן ומחלישים את מערכת החיסון.

6. כדאי להעשיר את התפריט בירקות ופירות, טחינה, שקדים ואגוזי מלך.

7. לדאוג לפעילות גופנית מתונה כמו פילאטיס, יוגה והליכה אירובי.

לסיכום חשוב לזכור

בזמן משבר הכרחי לשמור על האיזון: חשוב להקפיד על מנוחה וללכת לישון לפני חצות, אך יחד עם זאת חייבים לדאוג לפעילות גופנית מתונה. עישון יוצר חום וגורם ליובש, גם האלכוהול יוצר חום ופוגע בכבד. חשוב להימנע ממזונות המחריפים את הסימפטומים כמו מזון חריף, מתובל או מטוגן, קפאין, סוכר, ג'ינג'ר ומזונות מעובדים למיניהם. לעומת זאת כדאי להימנע גם ממזונות "קרים" כמו גלידות ומשקאות קרים.

מיניות – נשית וגברית – בגיל המעבר

נאה מהאקט המיני בגיל המעבר משנה אמנם את פניה אך היא בהחלט נמצאת שם כשמתקרבים. חשוב לקבל בשלווה את העובדה שהגוף קצת יותר איטי בתגובות שלו, ולקחת את הזמן ללא לחץ של להגיע ל"מטרה" – אז למה לא להאריך את זמן ההנאה בעצם? לכן גם חשוב, אף יותר מאשר בגילאים הצעירים, להמשיך ולקיים יחסי מין באופן סדיר, עדיף עם פרטנר קבוע.

האהבה העצמית חשובה בגיל זה אפילו יותר מאשר בימים בהם הגוף היה "מתפוצץ" מרוב הורמונים כי עכשיו יש לנפש יותר מקום ועניין ה"ההתמסרות" מקבל יותר משמעות, גם אצל הנשים וגם אצל הגברים. זה הזמן להשתעשע אחד עם השני ללא מגבלות זמן או ציפיות, ולהרשות זה לזה ליהנות גם מהדברים הקטנים, ולהגיע לקרבה נפשית עם הפרטנר להעצמת ההנאה הזוגית.

אפשר להעזר ב:

1. משחת אסטרוגנים – למקרים בהם יש יובש בנרתיק.
2. מומלץ לתרגל תרגילי יוגה אשר מזרימים דם באזור האגן ויכולים לעזור לעלייה בחשק המיני.
3. חשוב לציין שישנם אנשים מיניים יותר ופחות – משהו שהתבטא לאורך כל החיים בזהות העצמית ולכן לאנשים המיניים יותר קשה לקבל את גיל המעבר כי בעצם הן בתהליך התאבלות. אצלם התהליך יותר קיצוני ולכן להם אני רוצה להמליץ על שימוש בצמחים ותזונה. ולמי שלא היה מאוד מיני בעברו אני אומרת: את/ה בסדר גמור ואל תחשבו שמשהו לא בסדר אצלכם עם ירידת ההורמונים בגוף.
4. כדאי לתרגל שיטת פאולה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דניאלה

    למי שכמוני לא אוהבת דגים, חשוב לשמור על רמה של אומגה 3 בגוף, אני לוקחת את האומגה כתוסף תזונה בכדור אחד מרוכז (יש לסופרהב)וזה בהחלט עוזר לי לשמור על רוגע ומצב רוח טוב.