Jeliat_Fly
Bari15_Fly

שייקים או מיצים?

מאת: אביטל דותן
זמן קריאה: 4 דקות
מה היתרון בשייק על פני מיץ, או שלהיפך? מדריך להכנת שייקים ומיצים וסקירת היתרונות הבריאותיים שבהם יעזור לנו להחליט מה להכין מפירות העונה
Bari15_In

ישנן דרכים רבות לשמור על הבריאות שלנו. אנשים המתעמלים באופן קבוע, ישנים מספיק שעות ביממה ושומרים על תזונה בריאה ואורח חיים בריא – כבר עושים רבות כדי להאט את תהליכי ההזדקנות.
שתיית שייקים ומיצים של פירות וירקות היא כמו התחברות למעין הנעורים.

האנרגיה עולה, הכוחות מתחדשים, השרירים עובדים בצורה משופרת. לעיתים גם כאבים ותחושות של חוסר נוחות נעלמים. לפתע צצים במוחנו רעיונות חדשים, אנחנו יוצרים פרויקטים מלאי השראה וזוכרים בקלות מספרי טלפון שלא זכרנו מזה שנים…
מה עדיף שייק או מיץ? זו שאלה שנשאלת כל הזמן.

מיצים- אינפוזיה למחזור הדם

מיצים – אינפוזיה של רכיבי תזונה המוזרקת במהירות למחזור הדם.
ירקות ופירות – זוהי קבוצת המזון הטובה ביותר שיש לנו גישה אליה ורב האנשים לא אוכלים ממנה מספיק. לקבוצה זו טווח רכיבי התזונה והאנטיאוקסידנטים הגדול ביותר. יש בה את כל מה שנחוץ לבריאותנו.
התזונאי השמרני ביותר ימליץ על 6-8 מנות ליום. הדרך הטובה ביותר לתת לגוף את הכמות הזו היא לשתות מיצים. קחו מלפפון וסלרי כבסיס והוסיפו ירקות עליים ירוקים כהים.

"למה לא אוכלים ירקות? פשוט ככה – אנחנו לא צורכים מספיק ירקות במגוון הצבעים.
רובנו, מצד אחד, אוכלים יותר מדי ומצד שני, נמצאים בתת תזונה מבחינת רכיבי התזונה שהגוף צריך. מערכת העיכול מותשת משנים של מאמץ לעכל ולספוג את רכיבי התזונה הטובים ולהפריש את הפסולת הרבה במזון שאנחנו אוכלים.

מיצים קלים לספיגה

זהו המזון המהיר האולטימטיבי. כאשר אוכלים מזון מוצק המזון יכול לשהות בקיבה 4-16 שעות ואילו המיץ עובר דרכה בחמש עשרה דקות, עובר ישירות ובמהירות למחזור הדם. כמובן שכשותים מיצים אפשר לצרוך כמות יותר גדולה. הוסיפו לירקות שלכם – אננס, תפוח, ליים ותקבלו טעם אלוהי. ירקות ופירות אורגניים, עתירי ויטמינים ומינרלים, בכל צבעי הקשת, בכל ספקטרום הצבעים שהגוף צריך, מגיעים לכל תא בודד בגוף בדרך הקלה ביותר לעיכול ולספיגה.
ואז הגוף אומר: "אם אתה טוב אלי ומזין אותי במה שאני צריך – אני אהיה טוב אליך ואזרח עבורך :)"

למה מיצים:

1. רכבת אקספרס של ויטמינים, מינרלים, אנזימים, אנטיאוקסידנטים

2. דרך מושלמת לצרוך את הכמות היומית המומלצת ומגוון הירקות והפירות הרצויים.

3. יתרונות בריאותיים יוצאים מן הכלל: הופכים את הגוף לבסיסי יותר- כאשר הגוף לא חומצי תחוו עליה ברמת האנרגיה, העיכול, בהירות מנטלית, עור יפהפה ונקי ותחושה כללית של חיוניות וויטליות.

מיצי ירקות ופירות טריים הם חלק חשוב מרוב תוכניות ניקוי הרעלים והריפוי מאחר והם מכילים את רוב אבות המזון, ויטמינים ומינרלים, כלורופיל ואנזימים. להם תכונות אנטי אוקסידנטיות המנטרלות רדיקלים חופשיים בגוף.

לפי שיטת אן ויגמור בעזרת צום של מיצי פירות וירקות אנחנו מתקנים את חוסר האיזון הכימי בגופנו, מחיים ומשקמים את הגוף עד רמת התא הבודד. כאשר התאים מתנקים הם נטענים מחדש באנרגיה האלקטרומגנטית שמספקים המיצים הטריים.

לתשומת לבכם:
* כאשר מרחיקים את הסיבים המיץ נספג במהירות לזרם הדם. כאשר שותים מיצי פירות בלבד עלולה להיגרם עליה חדה ברמת הסוכר בדם. ערכים לא יציבים של סוכר בדם עלולים לגרום לתנודות במצבי הרוח, איבוד אנרגיה, בעיות זיכרון ועוד.  לחולי סוכרת מומלץ לשתות מיצים ירוקים….
* הסיבים ממלאים וגורמים לתחושת שובע. ללא סיבים תחושת הרעב עלולה להתעורר מהר יותר.

שיייקים בבלנדר

בשונה ממיצים השייקים מכילים את כל הפרי והירק, הסיבים ולעיתים גם הקליפה (מומלץ).
הבלנדר מפריד בפעולתו את הסיבים והופך את הפירות והירקות ליותר קלים לעיכול. זהו תהליך איטי ומאוזן של שחרור רכיבי התזונה לזרם הדם המונע את העלייה החדה של רמת הסוכר בדם. שייקים משביעים יותר בגלל הסיבים ובדרך כלל יותר מהירים להכנה מהמיצים.
שייקים יכולים להיות משקה מעולה במקום ארוחת בוקר או ארוחת ביניים נפלאה במשך היום.
הסיבים בשייק מגדילים את נפחו. כאשר מכינים מיצים נזקקים לכמות גדולה יותר של פירות וירקות.

לתשומת לבכם:

* רצוי לא לערבב פירות וירקות (למעט תפוח). עירוב כזה יכול להשפיע על תפקוד אנזימי העיכול שלכם
כאשר משלבים פירות במיצים או שייקים עם ירקות ירוקים עליים זה לא מפריע אבל בטטה, גזר, סלק, ברוקולי וקישואים לא משתלבים טוב עם פירות מאחר ויש להם תכולה גבוהה של עמילן. ד"ר הרברט שלטון מסביר בספרו "עקרונות צירופי מזון", שמזונות עמילניים צריכים להיאכל לבד מאחר והם מעוכלים ע"י אנזימים שונים מאלו המעכלים קבוצות מזון אחרות. הצירוף של פירות ועמילן עלול ליצור תסיסה וגזים.
ד"ר שלטון מצא שירקות ירוקים עליים משתלבים היטב עם הכל כמעט
* עדיף לשתות את השייק או המיץ מיד. אחרי 15 דקות אור ואויר פוגעים ברכיבי תזונה. אם אינך יכול לשתות מיד העבר לקונטיינר כהה ואטום, עדיף ואקום, עד זמן השתייה.

להשתמש בציוד הנכון

כדי להפיק את המרב מהמיצים והשייקים רצוי להשתמש בציוד הנכון.
אנו מוציאים כספים רבים על מסעדות, בגדים, אביזרים ומוצרי מותרות אחרים..
רצוי, אם אפשר, להשקיע גם בבריאות שלנו ולקנות מסחטת מיצים ובלנדר באיכות טובה.

מדריך לקניית מסחטת מיצים – מה עלי לחפש במסחטת מיצים?:

1. יכולת לסחוט את העלים הירוקים, עשבים וצמחי תבלין.
2. יכולת לסחוט פירות (כולל הרכים).
3. סחיטה קרה כדי ליצור מיץ משובח.
4. סחיטה איטית לצמצם את תהליך החמצון וייצור מיץ שמחזיק מעמד יותר זמן.
5. פונקציות נוספות כמו טחינת אגוזים וקטניות מונבטות, הכנת מזון לתינוקות, הכנת חלב שקדים, חמאת שקדים, סורבה מפירות קפואים, פסטה, גלידה.
6. קל לניקוי.
7. פעילות שקטה.

מסחטת מיצים צנטרפוגלית:

בעד:

* מהירות
* זול
* נוח וקל לשימוש
* זמן הכנה קצר יותר כי אפשר להכניס חתיכות גדולות של הירק והפרי נגד:
* לא מתאימות לסחיטת עלים ירוקים, עשבים, נבטים, עשבי תיבול
* מפיקות פחות מיץ והרבה פסולת של סיבי הפרי והירק
* פעולת חיתוך שפוגעת באיכות המיץ בגלל סכינים שמסתובבים במהירות, מתחממים והורסים אנזימים חשובים. יותר חימום וחמצון.
* הפרדה של המיץ וקצף
* מרעישות – קולות ריסוק וטחינה של הירקות

נגד:
* לא מתאימות לסחיטת עלים ירוקים, עשבים, נבטים, עשבי תיבול
* מפיקות פחות מיץ והרבה פסולת של סיבי הפרי והירק
* פעולת חיתוך שפוגעת באיכות המיץ בגלל סכינים שמסתובבים במהירות, מתחממים והורסים אנזימים חשובים. יותר חימום וחמצון.
* הפרדה של המיץ וקצף
* מרעישות – קולות ריסוק וטחינה של הירקות

מסחטת מיצים בסחיטה קרה:

בעד:
* מתאימות לסחיטת עלים ירוקים, עשבים, נבטים, עשבי תיבול
* יכולת מיצוי טובה – מאותה כמות יוצא יותר מיץ
* המיץ מחזיק יותר זמן מעמד (עד 72 שעות) עם האנזימים
* מהירות איטית שמייצרת פחות חום ושומרת יותר טוב על רכיבי התזונה
* היפרדות מינימלית של המיץ ומעט קצף
* שקטות
* פונקציות נוספות כמו טחינת אגוזים וקטניות מונבטות, הכנת מזון לתינוקות, הכנת חלב שקדים, חמאת שקדים, סורבה מפירות קפואים, פסטה, גלידה נגד:
* הכנה יותר ארוכה מכיוון שצריך לחתוך את הפרי והירק לחתיכות קטנות
* יקר
* יותר סיבים במיץ

נגד:

* הכנה יותר ארוכה מכיוון שצריך לחתוך את הפרי והירק לחתיכות קטנות
* יקר
* יותר סיבים במיץ

לסיכום:

השיקול החשוב ביותר בקניית מסחטת מיצים הוא איכות המיץ ורכיבי התזונה שבו – ויטמינים, מינרלים, אנזימים. כאשר אתה מתייחס לבריאותך ברצינות, השיקול בראשון במעלה הוא איכות הפירות והירקות שתרצה לאכול ולשתות וכמות רכיבי התזונה שתקבל מהם.

מסחטות מיצים צנטריפוגליות פולטות חום וחמצן שהורסים את האנזימים ורכיבי התזונה שבפירות ובירקות. מסחטת מיצים, איכותית, הסוחטת בסחיטה קרה, יקרה יותר, אך המיץ עשיר ביותר ויטמינים ומינרלים.
בניגוד לסחיטה האגרסיבית של מסחטות מיצים צנטרפוגליות, תהליך הגריסה של מכונת סחיטה קרה דוחס את הירקות והפירות וסוחט את המיץ שלהם.
כדאי להשקיע גם בבלנדר שיטחן ברכות את השייק שלך ולא יחמם את כל האנזימים שהוא מפריד מהסיבים בזמן העיבוד.

 



 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. חן

    נדרשת עריכה מחודשת של כל משפט ומשפט.