LiveWell_Fly
Bari15_Fly

על הסגולות והיתרונות של שמן הקוקוס

בחירה באזור "משולש הקוקוס" בסרי לנקה, היא אחד הגורמים המשמעותיים שמקנים לשמן הקוקוס האורגני של ONE TRIBE את הטעם הנפלא ואת הערכים התזונתיים הגבוהים שלו

שמן קוקוס - טוב או רע?

Jeliat_In

זמן רב סברו ב"מערב" ששמנים צמחיים משמינים ומזיקים לבריאות, אך לאחרונה הובהר שישנם שמנים שרצוי ואף חשוב שיהוו חלק משגרת התזונה שלנו. כעת, לאחר ששמן הזית כבר נכנס לכל בית, המגמה הבריאותית של עולם המזון מגיעה לשמן הקוקוס אשר זוכה בשנים האחרונות לתהילת עולם בזכות מעלותיו הרבות: שמן קוקוס איכותי הוא מזון טעים המתאים להכנת מאכלים רבים, הוא מכיל רכיבים ייחודיים וחשובים שאינם נמצאים בתזונה הרווחת, תורם לתפקודו של הגוף, מחזק את המערכת החיסונית, בעל תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות, נלחם בעששת, מסייע לגוף להתמודד עם מחלות ואפילו יכול לסייע בהפחתת משקל. אז מה הופך את שמן הקוקוס לכל כך מיוחד ומבוקש במטבח (וגם באמבט)?

הבשורה הגדולה שמשתלבת בשגרה

שמן הקוקוס יכול להשתלב בקלות בשגרת היום-יום בזכות טעמו המשובח ומגוון תכונותיו, שהופכות אותו לתחליף אידיאלי לשמנים אחרים ולחמאה. הוא נפלא בבישול ובאפייה (גם במאכלי פרווה), ובזכות נקודת השריפה הגבוהה שלו גם מומלץ לטיגון (הוא מתחמצן פחות). מעבר לכל אלו, אפשר פשוט למרוח אותו כמו שהוא על הטוסט או הסנדוויץ' במקום חמאה, לשלב אותו בשייקים (smoothies), ברטבים ועוד.

מעלותיו הקולינריות של שמן הקוקוס הופכות אותו לבחירה הטבעית במטבח, וזה עוד לפני שדיברנו על הדברים החשובים באמת.

מהו שמן קוקוס?



שמן הקוקוס משתייך לקבוצת "מזונות העל" (Superfoods): מזונות צמחיים שלמים ומלאים (מהצמח השלם), המכילים ריכוזים גבוהים של פיטו-נוטריינטים "חיים" (ויטמינים, אנטי אוקסידנטים, פחמימות מורכבות, חומצות שומן, חלבונים, מינרלים ועוד), כאלה שנותרים בהרכבם ה"מקורי" כפי שהטבע "ארז" אותם ושלא איבדו את הויטאליות שלהם עוד לפני שהם מגיעים לפה שלנו. רכיבים אלה הם בעלי סגולות רפואיות וערכים תזונתיים גבוהים והם נדרשים לצורך "תחזוקת" הגוף שלנו, תפקודו התקין ויכולתו להתגבר על מחלות ומצבי תעוקה.

באופן כללי, איכות המזון שלנו פוחתת עקב הרגלי תזונה לקויים, התהליכים התעשייתיים והכימיים שהוא עובר והעובדה שהאדמה הופכת לענייה יותר ויותר וכך גם הצומח ממנה. שמן קוקוס טהור המגיע מקרקע עשירה ואשר מיוצר בטמפרטורות נמוכות, הוא אחד מ"מזונות-העל" המרכזיים והוא מכיל נוטריינטים ייחודיים שמרביתם לא נמצאים במזונות אחרים. בשנים האחרונות מתברר יותר ויותר עד כמה שמן הקוקוס הוא רב עצמה ומועיל לבריאות ועד כמה נכון לשלבו בתזונה הקבועה. תכונותיו הקולינריות מאפשרות לעשות זאת בקלות ובהנאה רבים.

מהן סגולותיו של שמן הקוקוס?



עד לאחרונה היה לשמן הקוקוס מוניטין מפוקפק במערב בשל ההנחה שכל שומן רווי מזיק לבריאות, אלא שבשנים האחרונות התבררה הנחה זאת כטעות. נקודת המפנה הגיעה בעקבות מחקרים והצטברות עובדות שהצביעו על ההבדל המהותי בין חומצות שומן רווי ארוכות, המצויות למשל בחמאה ושומן מהחי, לבין חומצות שומן רווי באורך בינוני (MCFA) המצויות בשמן הקוקוס. בניגוד לשומנים הרווים הארוכים אשר אינם מומלצים חומצות שומן רווי באורך בינוני נמצאו תורמות לבניין הגוף ולתפקודו (ובראשן חומצה לאורית המהווה מרכיב מהותי גם בחלב אם).

ממש כפי שהמדע המודרני למד במרוצת השנים להבחין בין הכולסטרול הטוב לכולסטרול הרע – כך התחדדו ההבדלים בין חומצות השומן השונות. ב"מערב" גילו את שמן הקוקוס, שהיה ונותר מרכיב חשוב בדיאטה של המזרח הרחוק, והחלו ליהנות מיתרונותיו הרבים.

שמן קוקוס מסייע להתמודדות עםאלצהיימר ואיזון רמות סוכר

עקב קוטנן היחסי, חומצות השומן שבשמן הקוקוס יכולות לחדור לתאים בלי צורך לעבור קודם תהליכי פירוק במערכת העיכול ובכבד. לכן הן יכולות לשמש כמקור אנרגיה זמין לתאים במקום הגלוקוז, ואף "להרגיל" את התאים להשתמש בשומן כמקור אנרגיה. בנוסף הופיעו עדויות על מקרים בהן חלה הטבה מסוימת במצבם של חולי אלצהיימר שצרכו שמן קוקוס וזאת ככל הנראה בשל יכולתו להוות מקור אנרגיה זמין לתאי העצב שבמוח במקום הגלוקוז.

מעלה את רמות האנרגיה ותורם לירידה במשקל

מכיוון שחומצות השומן הבינוניות שמכיל שמן הקוקוס משמשות כמקור אנרגיה זמין לתאים הרי שבתזונה מאוזנת הן אינן נאגרות בתאי השומן, דבר המסייע לשמירה על המשקל. מחקרים אף מצביעים על כך שחומצות שומן רוויות באורך בינוני מגבירות את קצב חילוף החומרים, מעניקות תחושת שובע ותורמות לשריפת קלוריות מוגברת בשל ספיגתם הקלה בתאים.

ידידותי למערכת העיכול

חומצות השומן הבינוניות שמכיל שמן הקוקוס נספגות בגוף בקלות. בשונה מחומצות שומן ארוכות הן אינן מצריכות פירוק ואת המעורבות של אנזימי עיכול המגיעים מהכבד ומכיס המרה. בשל כך שמן הקוקוס אידיאלי גם לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול, או לחילופין עבור פעוטות שמערכת העיכול שלהם אינה מפותחת.

תורם לחיזוק המערכת החיסונית

שמן הקוקוס ידוע בתכונותיו האנטי בקטריאליות והוויראליות והפטרייתיות והוא יעיל נגד שורה של וירוסים, חיידקים ופטריות. מחקר קליני שהתפרסם ב Journal of Medicinal food מצא כי שמן הקוקוס מטפל ביעילות בפטריית הקנדידה ובפטריות נוספות בקרוב ל 100% הצלחה.

בעל יתרונות קוסמטיים

בשנים האחרונות מחלחלת במערב התובנה שאנחנו ניזונים גם דרך העור והשיער. בשל כך, מרכיביו החיוניים של שמן הקוקוס הופכים אותו ל"מזון" האולטימטיבי לעור, באמצעות מגוון של שימושים קוסמטיים. בין היתר שמן הקוקוס יכול לשמש להזנת וטיפוח עור הפנים והגוף, לטיפוח השיער, ולטיפול בשפתיים יבשות. שמן הקוקוס מסייע במלחמה בבקטריות שאחראיות לייצור האקנה, בהתמודדות עם קשקשים ואפילו יכול להתגבר על פטרת עור וציפורניים מסוימות.

ולא פחות חשוב, הוא מספק תמורה גבוהה להשקעה: בהשוואה לרכישת תכשירים קוסמטיים יקרים במארזים מצומקים, ההשקעה בבקבוק ליטר של שמן קוקוס משתלמת לאין ערוך.

איך בוחרים שמן קוקוס?

היכולת ליהנות מסגולותיה של המתנה מן הטבע תלויה בשלושה מרכיבים עיקריים: בית הגידול ועושר האדמה מהם האגוז בא, סוג האגוזים ותהליך הפקת השמן.

איכות אגוזי הקוקוס

כפי שיין טוב מופק מגפנים משובחים, כך גם איכותו של שמן הקוקוס נמדדת בראש ובראשונה לפי טיב האגוזים שמהם הוא נסחט. איכותו של הפרי המגיע מן האדמה מושפעת מהאקלים ומטיב האדמה במרחב בגידול. בחירה באזור "משולש הקוקוס" בסרי לנקה, הנחשב לאזור הידוע באיכויות הגבוהות ובטעמם המשובח של אגוזי הקוקוס שלו, היא אחד הגורמים המשמעותיים שמקנים לשמן הקוקוס האורגני של ONE TRIBE טעם נפלא וערכים תזונתיים גבוהים. האדמה העשירה באזור הגידול והחקלאות בהתאם לתקנים אורגניים מזינים את הפרי בפיטו-נוטריינטים להם הגוף כה זקוק.

מה חשוב לבדוק כשקונים שמן קוקוס?

חשוב שתהליך ההפקה לא יפגום ברכיבי הפרי כפי שהטבע יצר, ולכן יש להקפיד על שמן שנעשה מאגוזים אורגניים שמוינו בקפידה בכבישה קרה ללא כל זיכוך, הלבנה או הוספת חומרים כימיים. את שמן הקוקוס של ONE TRIBE מפיקים מאגוז מלא – הבשר הלבן יחד עם קליפתו החומה העדינה – ולכן ערכיו התזונתיים גבוהים יותר בהשוואה לשמנים אחרים (שמן הקוקוס TRIBE מכיל אנטי-אוקסידנטים וקרוטנואידים המצויים רק בקליפת האגוז). באופן טבעי, שמן הקוקוס האורגני של ONE TRIBE נטול כימיקלים וחומרי הדברה מזיקים.

שמן קוקוס טהור הופך לנוזל שקפקף בטמפרטורות מעל C̊ 24, הוא לבן ומוצק מתחת ל-C̊ 20 ולבן ורך בין 20 ל- C̊ 24. רצוי להימנע משמן קוקוס שנותר מוצק גם כשהטמפרטורה גבוהה מ- C̊ 24.

שמן הקוקוס של ONE TRIBE מקיים גם סטנדרטים אתיים – הוא מופק בקואופרטיב Serendipol ועומד בתקן סחר ההוגן – שמבטיח תנאי תשלום והעסקה הוגנים ומפוקחים למגדלים ולעובדים. בנוסף גם ניתנת לקואופרטיב פרמיה בת 8% המושקעת בקהילה המקומית בתחומי החינוך, הבריאות ועוד. האחריות החברתית והאנושית מחלחלת לכל אחד משלבי תהליך הייצור, שבמהלכם מופק שמן קוקוס משובח ועשיר בחומרים מזינים. ניתן לקרוא עוד על שמן קוקוס גם כאן.

לאתר של חברת אקו-גרין, המייבאת את שמן הקוקוס האורגני מתוצרת ONE TRIBE.

למגוון מתכונים לשילוב שמן הקוקוס בתפריט היומי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. Silvi

    לא מספיק להתהדר בתכונותיו הנפלאות של שמן הקוקוס בלי להציג מאמרים או מחקרים שיגבו את מה שכתבתם.