איך לבלות את המונדיאל בכיף מבלי להתפשר על הבריאות והמשקל?
בואו נודה באמת, לא משנה איזו קבוצה אתם אוהדים וכמה "שרופים" שלא תהיו, בסופו של דבר כל המונדיאל הוא גם תירוץ כדי להתכנס יחד מול הטלוויזיה ולנשנש.
אז בין אם אתם צופים לבד, מארחים את כל החברים או מעדיפים לצפות בבר השכונתי, תמיד יהיו מונחות לפניכם צלוחיות עמוסות כל טוב כדי להעסיק את הפה בין שאגות השמחה לקריאות האכזבה. הנשנושים האלה, איך נאמר, לא מתכתבים היטב עם ההמלצות של מיטב אנשי המקצוע.
אז איך בכל זאת נוכל לבלות ולנשנש מול המונדיאל מבלי לפגוע בבריאות שלנו?
איך לארגן מונדיאל טעים ובריא?
יש כמה טיפים שיסייעו לשדרג את הערך התזונתי של המונדיאל הזה. בין אם אתם צופים בעצמכם או שאולי מדובר בחבר או בן זוג שאתם רוצים לפנק – שווה לקרוא וליישם:
- בראש ובראשונה אל תעמיסו לעגלת הקניות שלכם מצרכים מעובדים, עתירי מלח, סוכרים ושומנים בכדי לא להכשיל את עצמכם ע"י הימצאותם הזמינה בבית.
- הערכו מראש עם נשנושים ומצרכים בריאים שיחכו לכם בהישג יד לפני תחילת המשחקים, כך לא תתפתו לשלוח מישהו ל"דראג סטור" השכונתי לקניה אימפולסיבית.
- אם החלטתם לצאת עם חברים לצפיה מחוץ לבית, תוודאו מראש מה האופציות המוגשות במקום ותבחרו במקום שמציע גם אופציות יותר מזינות ובריאות.
- אם הזמינו אתכם להתארח, תציעו לסייע ולהביא איתכם כמה דברים שיאזנו בריאותית את יתר הדברים שיוגשו על השולחן.
אז מה כן כדאי לנשנש?
לא, הפעם אני לא אציע לכם לנשנש מקלות מלפפון וגזר (למרות שהם רעיון מצוין לנשנוש בריא), כי בואו נודה באמת, יש סיכוי שהחבר'ה ינדו אתכם מהצפייה המשותפת במשחק הבא.
הנה כמה רעיונות שיסגרו את פינת הנשנושים ויסייעו לכם להאריך ימים ולצפות בעוד הרבה מונדיאלים בעתיד:
"חטיפים"
- פופקורן: כן, פופקורן יכול להיות חטיף מצויין אם תכינו אותו בעצמכם מגרגרי תירס יבשים ותשלטו על כמות השמן והמלח שמוסיפים. אפשר גם להצטייד במכשיר/כלי בישול מיוחד לפופקורן שמאפשר הכנה ללא שמן בכלל. כשמכינים לבד את הפופקורן אפשר גם להכין אותו בטעמים מפתיעים כמו הוספת עשבי תיבול יבשים (אורגנו/זעתר) או תבלינים מיוחדים (כורכום, פפריקה מתוקה/חריפה) בכדי לשדרג ולגוון בטעם.
- צ'יפס (כן, צ'יפס!): כמו הפופקורן, גם את הצ'יפס ניתן להכין לבד בצורה בריאה יותר. פורסים פרוסות דקות של תפו"א ומגוון ירקות שורש, מומלץ להיעזר במנדולינה, משטחים בתבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה, מרססים במעט ספרי שמן זית, מפזרים מעט מלח ואופים בחום גבוה עד שמזהיב.
- בייגלה: ביגלה? טוב… כאן זה באמת פתרון למשקיענים. פשוט אופים מראש מקלוני גריסיני מקמח כוסמין ושמן זית. האמנם נשמע מסובך אבל זה פשוט מאוד וניתן להכין כמות גדולה מראש ולאחסן בקופסה אטומה ,הרחק משאר בני הבית:-)
- נשנושי קטניות:
– אדממה: אדממה הם בעצם תרמילי פולי סויה שניתן לרכוש קפואים ולהכין בזריזות ע"י בישול קצרצר במים רותחים.
– תורמוס: התורמוס הוא נשנוש מצויין, בעל תכולת חלבון גבוה וערכים תזונתיים מצויינים. את התורמוס משרים לילה מראש, מסננים ומבשלים בסיר עם הרבה מים עד לריכוך מלא. מוסיפים מלח למי הבישול ומאחסנים בקופסה אטומה במקרר (עם נוזל הבישול).
– נשנושי פול/חומוס: כמו את התורמוס, כך ניתן גם לרכך מראש גרגרי פול גדולים או חומוס. כאן לפני ההגשה מומלץ לחמם מעט ולתבל בשמן זית, מיץ לימון ומעט כמון.
פירות/ירקות
- אבטיח/מלון: אותם כבר ציינתי קודם והם אחד מהנשנושים הישראליים האולטמטיביים.
- פירות קטנים: כאלו שאפשר לנשנש "כמו גרעינים", ענבים, דובדבנים, ליצ'י, פירות יער טריים, משמשים וכו'
- ירקות: ממממ….אז אמרתי שלא אציע לכם מקלוני ירקות, אבל "ירקות קטנים" יכולים להיות נשנוש מעניין לצד שאר הדברים על השולחן: עגבניות שרי, מיני מלפפונים, פלפלוני "טינקרבל" הקטנים וכל מה שמגיע במידות קטנות עם פוטנציאל נשנוש חבוי בתוכם.
- כריכונים:
- ברוסקטות פריכות מלחם שעשוי מדגנים הנחשבים קלים יותר לעיכול ועשירים בערכים תזונתיים כגון כוסמין,כוסמת,שיפון וכו'.
- טורטיות מקמח מלא גולגלות עם מגוון ממרחים וחתוכות בצורת סושי.
ולא אשלח אתכם למונדיאל בלי כמה מתכונים:
גריסיני כוסמין ושמן זית:
כף גדושה שמרים יבשים
1 קג' קמח כוסמין (מלא או "לבן")
13/4 כוס מים
2 כפות סוכר
¼ כוס שמן זית
כפית מלח
לציפוי:
¼ כוס מים + כפית קמח כוסמין- לערבב לתערובת אחידה.
- שומשום, קצח, זעתר, פפריקה וכו'
הוראות הכנה
- מכניסים את כל החומרים לקערת המערבל ולשים לבצק אחיד ומבריק כ 10 דקות.
- משאירים למנוחה עד להכפלת הנפח.
- מרדדים לעלה בעובי של כ 2 מ"מ, מברישים מעט מים + קמח ומפזרים את חומרי הציפוי.
- חותכים לרצועות דקות ומניחים על מגש מרופד בנייר אפיה.
- אופים ב 170 מעלות כ 20 דקות, עד שהגריסיני זהוב ופריך.
ברוסקטות זעתר
- ½ כיכר לחם כוסמין מלא/לחם ללא גלוטן
- 100 גר' זעתר
- ½ כוס שמן זית
- 3-4 עגבניות גדולות
- ½ כפית מלח הימלאיה
- קורט פלפל שחור
הוראות הכנה
- פורסים את הלחם לפרוסות.
- מערבבים את הזעתר עם שמן הזית ומורחים על הלחם. אופים בתנור שחומם מראש ל 200 מעלות עד שמזהיב.
- חותכים את הפרוסות למשולשים.
- טוחנים את העגבניות עם מלח ההימלאיה והפלפל השחור ומגישים לצד הברוסקטות החמות.
יוספה בן כהן היא יועצת קולינרית למזון מן הצומח, בעלת רשת "מיץ מרק" למזון טבעי ובריא ברח' כצנלסון 49 בגבעתיים וברח' ארלוזורוב 62 בתל אביב.