להיכבש בסערה עם כרוב
רבים ממליצים לצרוך מזונות כבושים על מנת לקבל פרוביוטיקה טבעית. מאחר ויש לי אולקוס, כיצד אני יכולה לצרוך מזונות אלו? (רבקה)
כרוב כבוש אכן מסייע במצבי כיבים. מחקרים מראים כי למיץ כרוב יש סגולות לריפוי כיבים מאחר והוא מכיל כמות גדולה של חומצת אמינו גלוטמין הידועה כעוזרת לריפוי כיבים. ניתן לדלל את המיץ כרוב עם מים או מיץ גזר ויש לשתות כליטר מיץ כרוב ביום. מזון כבוש ומוחמץ מספק לגוף "חיידקים ידידותיים" שמסייעים להילחם גם בחיידק הליקובקטר פילורי. ניתן גם לשתות קפיר או יוגורט, שגם הם מכילים חיידקים ידידותיים.
בנוסף יש לאכול מזון המכיל אבץ, שמגביר יצירת מוצין, שמרכך ומרפד את הכיב ועוזר בריפויו. גרעיני דלעת ודגנים מלאים הם בין המקורות הטובים לאבץ.
יש להימנע מלאכול פרי הדר, צנון, בצל, חלב פרה, דבש, סוכר לבן, עגבניות, קפה ועוד.
כמובן שיש להוסיף גם טיפול להפגת מתח נפשי כמו יוגה, דמיון מודרך ועוד – חשוב מאד לטיפול ומניעת כיבים.
איזה אופציות מזון או צמחי מרפא יש כדי לטפל בערמונית מוגדלת שפירה?האם ניתן להקטינה בחזרה לגודלה המקורי? (יסמין)
בלוטת הערמונית היא בלוטת רבייה זכרית הנמצאת בפתחה של שלפוחית השתן ומקיפה את צינור השתן.
גודלה התקין של הבלוטה הוא כגודל אגוז מלך. אצל גברים רבים בגיל העמידה או בגיל מאוחר יותר קיימת הגדלה שפירה של הבלוטה הנובעת מהתרבות בלתי מבוקרת של תאים שפירים בערמונית.
הגורמים העיקריים הם שינויים הורמונאליים, תזונה עשירה בשומנים ודלה בסיבים תזונתיים, זיהום סביבתי – כמו קוטלי חרקים, קוטלי עשבים ועוד מזהמים המחקים את פעילותו של האסטרוגן בגוף ומשפיעים על גדילת יתר של הערמונית, יתר לחץ דם, משקל יתר, רמות גבוהות של אינסולין בדם ורמות גבוהות של LDL.
הטיפול הנטורופתי מתמקד בניסיונות להקטנת בלוטת הערמונית, בהפחתת הנפיחות והשבת האיזון ההורמונאלי לגוף.
תזונה נכונה ונבונה, תוספי תזונה, צמחי מרפא, ניקוי הגוף מרעלים ופעילות גופנית – הם המפתח לטיפול בבעיה בריאותית זו.
התזונה צריכה להיות מורכבת דגנים מלאים, ירקות ופירות טריים, גרעיני דלעת טריים, עגבניות מבושלות וטריות, דגי מים קרים , זרעי פשתן טחונים – 1-2 כפות ביום.
בנוסף יש יש להשתדל לאכול מזון אורגני כדי להרחיק מהגוף חומרים כימיים וקוטלי חרקים. להרבות בשתיית תה ירוק במקום קפה שכן תה ירוק מסייע בניקויי רעלים מהגוף.
יש להימנע משומן רווי, סוכר לבן , מזונות מעובדים ומשומרים משקאות אלכוהוליים וקופאין.
צמחי מרפא שיעילים לטיפול בבעיה הם:
סו פלמטו – עץ דקל ננסי – הוכח כיעיל בטיפול בסימפטומים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית
סרפד – בעל השפעה אנטי דלקתית ומשתנת , מקל במקרים של ערמונית מוגדלת
פיגאום אפריקני – משפר את זרימת השתן ומפחית את הסימפטומים של ערמונית מוגדלת
גדילן מצוי – מסייע בניקוי הכבד מרעלים ומשפר, באופן בלתי ישיר, את האיזון ההורמונאלי בגוף.
ויש כמובן עוד…
איזה טיפול טבעי יש לדלקות חניכיים עיקשות שכל הזמן חוזרות? (י.מ.)
מחלת חניכיים הנה מהנפוצות במין האנושי ושכיחותה גבוהה בכל העולם. מחלות חניכיים הן הגורם העיקרי לאובדן שיניים. סיבת המחלה נובעת מזהום הנגרם על ידי סוגים שונים של חיידקים – ומכאן המחלה הינה מחלה חיידקית. מהלך המחלה כרוני וחומרתו עולה עם הגיל. המחלה נובעת בעיקרה מחוסר שמירה נאותה של הגיינת הפה, וממרכיב תורשתי (גנטי).
המפתח לטיפול במחלת חניכיים הוא מניעה – יש לצחצח את השיניים בבוקר, ולפני השינה ולאחר כל ארוחה. הצחצוח נעשה ע"י מברשת שיניים רכה וראש קטן ואת המברשת יש להחליף אחת לשלושה חודשים.
חשוב להשתמש באביזרי ניקוי נלווים – חוט דנטאלי, קיסמים דנטליים, מברשות לבין השיניים, water pick ועוד.
בנוסף יש לבצע שינויים תזונתיים וכן נטילת תוספי תזונה שיחד יעצימו את ייצור החומרים נוגדי הדלקת בגוף.
תוכנית תזונתית נוגדת דלקת כוללת:
מזונות טריים ומלאים
דגי מים קרים – סלמון, הליבוט.
פירות וירקות בשלל צבעים
קטניות – אפונה, שעועית ועדשים
אגוזים וזרעים מידי יום – שקדים, אגוזי מלך, פקאן, לוז, ברזיל, גרעיני דלעת וחמניות.
יש להימנע ממוצרים המכילים סוכר לבן ומוצרי חלב ולהחליפם בתחליפי חלב כמו חלב אורז, שקדים, סויה או שיבולת שועל.
תוספי התזונה המתאימים:
Q10 – מפחית את עוצמת הדלקת ואת עוצמת הדימום.
זרעי ענבים – נוגד חמצון המשפיע לטובה על בריאות חלל הפה והגוף כולו
V –C- טוב לשמירה על חניכיים בריאות.
מתיל סולפוניל מתאן – MSM – חומר נוגד דלקת, משכך כאבים ומסייע לתהליכי ריפוי.
תה ירוק – מעניק יתרונות בריאותיים לחלל הפה ולגוף כולו.
אמא שלי בת 73, סכרתית עם אינסולין ואוכלת המון שטויות. החלטנו יחד לנסות לשתות שייק ירוק פעם ביום (אם בתור תוספת לארוחה או במקום ארוחת בוקר או צהריים) היא שותה ודווקא נהנית. הבעיה היא שיש לה צרבת אחרי זה. ניסינו לשתות יותר לאט (עזר קצת) לשנות את הפירות או העלים הירוקים (לא ממש שינה את המצב). מה לעשות? יש פתרון? (הילה)
אני לא ממליצה על השייק שאת כותבת כארוחה לחולי סכרת. אם השייק גורם לאמך לצרבת ולא מתקבל טוב ונכון עבורה, ממליצה שתאמצי את ההמלצות התזונתיות הבאות:
– הימנעות מאכילת מוצרים מהחי.
– צריכה מינימאלית של שמנים צמחיים
– העדפה של מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
תזונה נכונה היא החלק החשוב ביותר בטיפול בחולי סכרת, יש להתמקד במזונות הבאים:
דגנים מלאים – אורז מלא, פסטה מקמח מלא, דגנים עתירי סיבים. שיבולת שועל, לחם שיפון מלא, קוסקוס מלא, בורגול, שעורה, לחם פומפרניקל ועוד.
קטניות – גרגירי חומוס, שעועית לבנה אפויה, שעועית שחורה או אדומה, אפונה יבשה, עדשים, פולי סויה, מוצרי סויה דלי שומן, טופו ועוד
ירקות – כרובית, ברוקולי, דלעת, ארטישוק, כרוב ירוק, כרוב סיני, שעועית ירוקה, תרד ועוד.
פירות – יש לבחור את אלה בעלי האידקס הגליקמי הנמוך: אגס, תפוח, אפרסק, בננה, קיוו, דובדבנים, פירות יער, שזיפים ועוד.
מומלץ לאכול זרעי פשתן טחונים מידי יום 1-2 כפות, ולהקפיד לשתות כמות גדולה של מים אחרי שאוכלים פשתן,
חלבון נטול שומן מהחי – עוף או דגים ולאכול סלטים מירקות עליים בלבד.
הבן שלי בן 13. לפני כ-3 שנים התגלתה לו מחלת קרוהן. הוא הגיב טוב מאוד על טיפול ב-MODULENE. אנחנו משתדלים למנוע ממנו מנטילת כדורים. עד עכשיו זה עבד בד"כ. פעם אחת היתה התפרצות וטפלנו בה על-ידי MODULENE בלעדי למשך חודשיים. אנחנו די דבוקים לדיאטת SCD, למראת שמבינים שהיא אינה מספקת את כל הצרכים התזונתיים של ילד מתבגר. מה דעתך על הדיאטה זאת? איזה עוד גישות תזונתיות את יכולה להמליץ? איזה תוספי מזון את ממליצה למחלת קרוהן? (א.ב.)
מחלת הקרוהן היא מחלה דלקתית שגורמת לכיבים חמורים במערכת העיכול. היא תוקפת את החלק התחתון של המעי הדק ואת תחילתו של המעי הגס אך מסוגלת לתקוף את כל חלק במערכת העיכול – מהפה עד לפי הטבעת.
הסימפטומים הם- כאבי בטן עזים, שלשול כרוני, חום, אובדן תיאבון, ירידה במשקל, אנמיה, פצעים בפה, פצעים בפי הטבעת עייפות ותחושה כללית לא טובה.
הגורמים לקרוהן הם דלקות מעיים, חסרים תזונתיים, חיידק MAP המזהם חלב פרה, מתח נפשי, אלרגיות למזון, חדירות מעי גבוהה, עודף של סוכרים ושומן לעומת חסר של סיבים תזונתיים ועוד.
אנשים הלוקים במחלת הקרוהן צריכים להקפיד שבעתיים על אכילת ארוחות המכילות את כל הרכיבים התזונתיים החיוניים לגוף, מומלץ לקנות מזון טרי אורגני ולהכין את הארוחות בעצמכם.
בנוסף מומלץ לשלב בשתיים מהארוחות במשך היום מזונות המכילים חלבון איכותי כמו עוף שניזון ממזון אורגני, קטניות ודגים ומרק ירקות ממגוון ירקות טריים.
מיצי ירקות מאד מתאימים מכיוון שהם לא דורשים ממערכת העיכול לעבוד קשה – יש לשתות מידי יום מיץ כרוב. כרוב כבוש עיל במיוחד לטיפול בכיבים. למי שאינו אלרגי למוצרי חלב – רוויון או יוגורט פרוביוטי גם מתאים. גם תה קמומיל מסייע ומרגיע.
יש לבצע בדיקה לאלרגיה או רגישות למזון ולהימנע מאותם מזונות, חלב ומוצריו וחיטה הם אלרגניים שכיחים בקרב אנשים הסובלים ממחלת הקרוהן. יש כמובן להימנע מאלכוהול, קפאין ומשקאות ממותקים מוגזים ומאכלים חריפים, פירות הדר, ירקות ממשפחת הסולניים – עגבניות, חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה. שוקולד, פיצוחים, ממתיקים מלאכותיים.
תוספי התזונה המתאימים הם:
פרוביוטיקה
שמן אורגנו
קמומיל
אבץ
גלוטמין
שמן דגים
נוגדי חמצון
מולטי ויטמינים ומינרלים רצוי בצורה נוזלית.
B12 לפי הצורך
חומצה פולית
וכמובן טיפולים כלליים להפגת מתחים.
לגבי דיאטת SCD – אני לא מטפלת לפי שיטת דיאטה זו במטופלים שלי החולים במחלת הקרוהן. אני מקפידה מאד על תפריט נוגד דלקת.
*הערה חשובה: כל הנכתב בכתבה זו הינו בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה תחליף להתייעצות עם מטפל מומחה
שלום רב
אני סובלת מדלקות חניכיים קשה, נוכחתי שאם אני אוכלת מוצרי חלב מיד יש לי אבצס בחניכיים, אתה ממליץ על ביו יוורט זה גם מוצר חלב אז האם ביו יוגורט כן מומלץ לאכול.
המלצת על מיץ כרוב לאולקוס, אני נסיתי כי יש לי אולקוס היתה לי צריבה גם בפה וגם בבטן מאד קשה
מחכה לתגובה רבקה
יש ספר חובה שמסביר את הסכנות הכרוכות בדלקות חניכיים שהן לא רק מזיקות לנו "בפה" אלא מסכנות את הבריאות של כל אחד מאיתנו בכך שהן מכניסות למחזור הדם שלנו חיידקים הגורמים למחלות קשות. הספר בהוצאת פוקוס "מה שלא ידעת על בריאות הפה עלול לסכן את בריאותך"
בנוסף להמלצות התזונתיות שבמאמר, לשימוש במברשת שיניים רכה, חוט דנטלי…יש להשתמש במשחת שיניים מתאימה ולא שוחקת את האמייל. אני שסבלתי שנים מנסיגת חניכיים ודימום בחניכיים, משתמשת כבר מעל 15 שנה במשחת שיניים עם אלו ורה ופרופוליס שמונע ומטפלת בדלקות, מדהים ומומלץ בחום.