למה כדאי לאכול חביתת סרפדים
לפני כ- 12,000 שנה החלה המהפכה החקלאית, עד אז ניזון האדם בדרכי ליקוט, ציד ודיג. גם בימינו מצויים שבטים החיים בדרך זו, שריד לתקופה שלפני המהפכה. בני האדם החיים בשבטים אלו יודעים לנצל באופן מקסימלי את הצמחייה המקומית לצרכי הזנה.
ארצנו הקטנטונת נתברכה בצמחיית בר עשירה המשמשת למאכל ומרפא על פי מסורות שונות. חלק מצמחייה זו גדלה באופן טבעי בארץ בעוד חלק ממנה היגר ממקומות שונים בעולם.
בכתבה זו מוזכרים שני צמחים מוכרים וקלים לזיהוי המצויים כמעט בכל מקום בארץ. צמחים אלו נפוצים בחורף וניתן ללקט ולשלב אותם בתפריט היומי כמזון טרי ורענן הנאכל קרוב לשעת הקטיף ומשמר אחוז ניכר ממרכיביו.
כמו כן צמחים אלו גדלים בר ולא טופלו בחומרי הדברה או דשנים. חשוב להקפיד כי הצמחים הנלקטים לא יהיו קרובים לכביש או למקור מזהם אחר.
חלמית: טובה לשיעול
החלמית מוכרת בשמה הערבי ח'וביזה ונכללת ברשימת המזונות הפונקציונליים הודות לנוגדי חמצון ולסיבים מסיסים המצויים בה. באופן מסורתי משמשת החלמית לטיפול במחלות דרכי העיכול, נשימה ושתן. אחד השימושים העיקריים הוא טיפול בשיעול.
מהם מזונות פונקציונליים? מזונות פונקציונליים נקראים גם 'מזונות על'. מזונות אלו נקראים כך, הודות לנוכחות רכיבים שונים המצויים בהם ותורמים לתכונותיהם הבריאותיות, נוסף על תכונותיהם הבסיסיות (כגון מקור לפחמימות, חלבונים ושומנים).
אפשרויות שימוש:
– מהעלים הגדולים ניתן להכין ממולאים בדומה לעלי גפן
– את העלים הקטנים ניתן לשלב כירק לסלט
– לפירות החלמית ניתן להוסיף שקדים או אגוזים גרוסים, רימון מפורר וליהנות מחטיף בריאות. קטיף פירות החלמית והכנת סלט זה מומלצת כחוויה משפחתית, בפרט לילדים
– בפרחי החלמית הצבועים בגוון ורוד-סגול, ניתן לעטר סלט פירות
מתכון לתבשיל חלמית
טגנו בצל בשמן זית כתית מעולה, הוסיפו עלי חלמית (עדיפות לעלים קטנים ורכים) קצוצים או שלמים, תבלו ברוטב סויה או מלח, שום, פלפל שחור לפי הטעם. הוסיפו מיץ לימון בנדיבות לקבלת טעם חמצמץ, מעט מים ובשלו מספר דקות. תבשיל זה מומלץ לאכילה לצד תבשיל כדוגמת אורז מלא, קינואה וכוסמת.
סרפד: מצוין לאנמיה
הסרפד מכיל נוגדי חמצון ומשמש כאחד המזונות הפונקציונלים הפופולאריים ברפואה הטבעית. באופן מסורתי משמשים עלי הסרפד לטיפול באנמיה עקב מחסור בברזל, בנשירת שיער, בבעיות עור ובבעיות ראומטיות.
את עלי הסרפד מומלץ לקטוף בזהירות או בעזרת כפפות כהגנה מפני 'שערותיו' העוקצניות. לפני השימוש, יש להשרות ולשטוף היטב את העלים לנטרול 'שערותיו' העוקצניות.
מה עושים עם עלי סרפד:
– יכולים לשמש כירק להכנת קציצות ופשטידות
– כרכיב בהכנת מרק ירקות
– כתחליף לתרד או עלי מנגולד במילוי מאפים
מתכון לחביתת עלי סרפד
מטגנים קלות את עלי הסרפד והבצל הירוק, טורפים ביצים ומוסיפים לירק, מתבלים עם עלי אורגנו או אזוב (זעתר) טריים או מיובשים.
מה אומרים המחקרים?
אכילת צמחי בר באופן קבוע בקרב אוכלוסיה כפרית ים תיכונית, נחשבת לאחד הגורמים להזדקנות טובה יותר בקרב אוכלוסיה זו.
אחד ההסברים להשפעת התזונה הים תיכונית על הבריאות, נובע מהתכולה הגבוהה של נוגדי החמצון (פלבנואידים) בתזונה זו. בנוסף, תכולת הרכיבים ברוב צמחי הבר גדולה מזו המצויה בצמחים המתורבתים.
לסיכום, חלמית וסרפד גדלים כמעט בכל פינה, בגינות פרטיות ובבניינים משותפים וכמובן באזורים כפריים. למרות השימוש בצמחים אלו כמזונות פונקציונליים, רבים מתייחסים לצמחים אלו כעשבים שוטים וטורדניים והנטייה הרווחת היא סילוקם בדרכים שונות.
חווית הליקוט, בפרט אם נעשית בחיק הטבע, מקנה ערך מוסף של הנאה תוך שילוב איכויות קולינריות מעניינות ומקדמות בריאות.
בנוסף לשני צמחים אלו מצויים צמחים נוספים המתאימים למאכל ומשמשים כמזונות פונקציונליים, אך קשה יותר לזהותם. יש להימנע מקטיף ומאכילת צמחי בר במקרים בהם אין זיהוי מוחלט.
אני נוהג לקטוף כמות גדולה של סרפד ולתלותו ליבוש לאחר מכן כשהזר יבש אני מקצץ וטוחן אותו והוא משמש אותי כתוספת לכל כוס תה שאני מכין, האם הסרפד עדיין יעיל לאחר היבוש? תודה מראש. ראובן.
האם בשדה או שניתן למצוא במרכולי טבע?
סרפד יבש וטחון יעיל גם הוא. מומלץ לייבש בצל ולא בשמש ולאחסן בכלי אטום לאחר ייבוש וטחינה
טריים ורעננים בשדה, ויבשים בחנויות הטבע
אכן עשבי הבר כמו חוביזה, ריג'לה, שן הארי ועוד, מאוד טובים. לגבי סירפד יש חילוקי דעות. יש השוללים אותו בי הוא מכיל חומצת שתן.
אולם הדבר החשוב ביותר הוא: לא לקטוף בצידי דרים שבהן נוסעות מכונית כי הן מזהמות את הצמח. יש לקוף מאמצע השטח או מהגינה הביתית (ריג'לה).