מקרוביוטיקה: החיים ביין-יאנג
הדיאטה המקרוביוטית היא חלק מפילוסופיית חיים שלמה, המשלבת בין גישות תזונה ופילוסופיה שמקורן במזרח. במרכזן עומדת התפישה האנרגית של היין והיאנג. הדיאטה המקרוביוטית מבוססת בעיקר על אורז ודגנים מלאים אחרים, בצד שפע של ירקות ופירות.
המונח "מקרוביוטיקה" נוצר מצירוף המילים "מאקרו" (macro ), שפירושו ביוונית "גדול", וביוס, שפירושו "חיים". הדיאטה המקרוביוטית התפתחה ביפן של המאה ה-19, בידי מורה ומרפא בשם ג'ורד אוסאווה (George Oshawa) שהציג את הדרך המקרוביוטית ב-1920. אושאווה טען כי הצליח לרפא את עצמו ממחלת השחפת באמצעותה.
בארצות הברית דיאטה זו תפסה תאוצה רק לאחר יציאתו לאור ב-1960 של ספר בשם "זן מקרוביוטיקה", שזכה לתפוצה גדולה. הדיאטה הגיעה לשיאה לאחר שג'ון לנון ויוקו אונו אימצו את דרך החיים המקרוביוטית. במהלך 40 השנה האחרונות עברה דיאטה זו שינויים והתאמות. במקורה היא דגלה בצמצום התפריט עד כדי אכילת אורז מלא ומים בלבד, אך המלצות הבלתי מזינות ובלתי מאוזנות אלו עודכנו בהמשך לכדי תפריט מגוון יותר.
בלי טלוויזיה, עם כותנה
בחירת המזון נעשית על-פי תכונות ויתרונות מטאפיזיים ולאו דווקא על-פי ערכים תזונתיים. מבחינת ערכיה התזונתיים דומים יתרונותיה של שיטה זו ליתרונות התזונה הצמחונית (דיאטת אורניש). מספר רב של מחקרים הוכיחו שהיא מקדמת את בריאותו של האדם ומצמצמת את הסיכון ללקות במחלות כרוניות מודרניות, דוגמת סוכרת, מחלות לב וסוגי סרטן שונים. מנקודת מבט מערבית כולל התפריט המקרוביוטי שפע של ויטמינים וסיבים, והוא דלה בשומן.
בצד הרעיונות ההוליסטיים שמייחסים חסידי השיטה למזונות, חלים על מי שמקבלים על עצמם את המקרוביוטיקה גם עקרונות של דרך חיים, שעיקריהם:
• אכילת שתיים או שלוש ארוחות ביום.
• לעיסה איטית של המזון. לכל כף מזון 50 לעיסות, המיועדות לסייע בעיכול המזון ובפירוקו.
• יש להימנע ממזון לפחות 3 שעות לפני שנת הלילה.
• הבישול נעשה על להבת אש ולא בתנור או במיקרוגל.
• הבישול נעשה בכלי חרס, יציקות ברזל או נירוסטה בלבד.
• המזון חייב להיות אורגני. יש עדיפות למזון טרי שגדל בסביבתנו.
• הבישול נעשה בשיטות המכילות נוזל, כמו סיר לחץ, הרתחה, אידוי, מרקים ונזיד. אלו יחליפו את שיטות הבישול היבש, כמו צלייה או אפייה.
• איסור על אכילת מזון מעובד או כזה שמכיל חומרים משמרים ותוספות מלאכותיות.
• הימנעות מתוספי תזונה (ויטמינים ומינרליים).
• מוצרי קוסמטיקה וחומרי ניקוי נקיים מרעלים.
• לבישת בגדי כותנה בלבד.
• מומלץ לבלות מחוץ לבית בהליכה לפחות 30 דקות ביום.
• הפעילות הגופנית המומלצת מתמקדת במתיחות, דוגמת יוגה או ריקוד.
• יש להוסיף לבית שפע של צמחייה ירוקה לשיפור איכות החמצן, לפתוח חלונות ליצירת סירקולציה תקינה והכנסת אור.
• מומלץ להימנע מצפייה בטלוויזיה ככל האפשר.
דיאטה מותאמת אישית
בשיטה זו מעריכים את כל המזונות והמשקאות לפי איכויות של יין ויאנג. היין מייצג את הנשיות, הכבדות, הטמפרטורה שלו קרה והאנרגיה ממוקדת פנימה. לעומתו, היאנג מייצג את הזכרי, החם, הקל והאנרגיה המתפרצת. על- פי פילוסופית חיים זו, כל כוחות היקום מחולקים ליין ויאנג, ויש צורך באיזון ביניהם. לאיזון זה יש השלכה ישירה גם על המזון הנמצא בגופו של האדם. כוחות היין והיאנג הם גם חלק מהסביבה החיצונית המשפיעה על האדם, על שינויי מזג האוויר ועל עונות השנה. הדיאטה המקרוביוטית מכתיבה צורך לשנות את המזון שאנו בוחרים על-פי חוקים אלה. לדוגמה: באביב ובקיץ המזון יהיה קל יותר וקר יותר, כדי שהתוצאה תתאזן עם מזג האוויר. לשם כך גם נמעט בבישול, משום שפע האנרגיה המוזרמת מהשמש אל המזון, ועל כן אין צורך להוסיף לו אנרגיה שמקורה בבישול.
שינויי מזג האויר במהלך היום מכתיבים גם סדר יום תזונתי: בבוקר האנרגיה בשיאה, בעקבות השמש הזורחת העולה כלפי מעלה, ולכן המזון בארוחת הבוקר יהיה קל. הוא יכלול, לפי הדיאטה המקרוביוטית דגנים מלאים מבושלים במים או מוזלי. בערב האנרגיה נמצאת בירידה, לכן הארוחה יכולה להיות כבדה יותר.
עם זאת, התזונה בדיאטה המקרוביוטית הינה אינדיבידואלית, והמלצות שנכונות עבור אחד לא יתאימו לאחר. זאת, כיוון שלתנאים הפיזיים, לאורח החיים וגם לאנרגיות האישיות השפעה בתכנון המזון.
זה מה שאוכלים
באופן כללית, זהו שקלול סוגי המזונות השונים בדיאטה המקרוביוטית:
50% דגנים מלאים
30%-20% ירקות ופירות טריים (יש להימנע מעגבניות, פלפלים, תפוחי אדמה, חצילים, תרד, סלק ובקיץ דלעת).
10% שעועית ואצות
10% מרקים
שפע של תה. מומלצים: שן הארי, מיץ תפוחים וחליטות.
דוגמה לתפריט:
בוקר
• תערובת דגנים עם חלב סויה
• קוואקר מלא
• מעט פירות
• פרוסות גזר ומלפפון
צהריים
• מרק מיסו
• קרקרים מדגנים מלאים
• סלט ירקות
• חליטת תה בלי סוכר
ארוחות ביניים
• מקלות גזר
• תפוח אפוי
• חופן אגוזים
ערב
• אורז מלא וירקות מאודים
• דג וירקות מאודים
• מרק ירקות ודגנים מלאים
לשיטת תזונה זו קסם מיוחד וייחודה בכך שהיא מאזנת את הגוף, את האישיות, את העונות המתחלפות ואת תנאי הסביבה למכלול אחד עם התזונה שהאדם זקוק לו. כך, על- פי שיטה זו נגיע לאיזון פיזי ונפשי. מחלות רבות ושינויים קיצוניים במשקל הינם לרוב תוצאה של חוסר איזון, אלרגיות, רגישויות ואי-סבילות נסתרת למרכיבים נפוצים בתזונה. התמקדות במזונות ניטראליים בעלי אנרגיה ניטראלית, כמו דגנים מלאים, ירקות ופירות, מאפשרת לגוף להגיע לאיזון וכך גם למשקל נכון ויציב.
איפה הבי-12
בשיטה מגבילה כזו יכולים להיווצר מחסורים בוויטמיני B12, סידן, אבץ, חומצות אמינו וויטמין C. על- פי הדיאטה המקורית, יש צורך להוריד את המזונות המגבילים בהדרגתיות. דיאטה זו אינה מומלצת לסובלים מבעיות מעיים, רגישים לגלוטן ובעלי בעיות עיכול כרוניות אחרות