קקאו חי - מזון האלים אצלכם במטבח
הראשונים שהתאהבו בקקאו היו הקופים, שוכני העצים ביער הגשם, הם מצצו את בשר הפרי המתקתק והשליכו מטה את הפולים המרים. כמה פולים ברי מזל, נפלו אל מדורות שבט המאיה והעלו ארומה נפלאה של שוקולד, שגרמה לשבט הסקרן לפתח את משקה השוקולטל, שפרושו בשפתם, משקה האלים.
בני המאיה כתשו את הפולים יחד עם תירס וצ'ילי, מזגו עליהם מים חמים, הקציפו את המשקה בערבוב רב ושתו אותו מוקצף.
משקה זה לא הוגש לכל השבט אלא רק לרמי המעלה: אלים, מלכים, שאמאנים, חתן וכלה. בציורים ובטבלאות שנותרו משבטי המאיה והאצטק אנחנו רואים את אלת הקקאו, אל הקקאו וטבלאות המפרטות כמה פולי קקאו שווים עבד, תירס וארנבת.
ביומניהם של מגלי הארצות קולומבוס וקורטז אנחנו קוראים על המשקה המר ששתו האלים והמלכים להבטיח את אונם והונם. מונטזומה מלך האצטק שתה 50 גביעי זהב של שוקלטל ביום.
אותם שבטים "פרימיטיבים" הבינו את עוצמת הקקאו מתוך העץ, שמניב את פירותיו ללא הפוגה ובמשך כל השנה, בשפע רב, היישר מליבת הגזע. כיום אנחנו חוקרים ולומדים שהקקאו הוא אכן תרופה רבת עוצמה.
מה יש בו – קקאו נא?
• זהו מולטי מינרל המכיל סידן, אשלגן, ברזל ומנגן, ובעיקר הרבה הרבה מגנזיום. מגנזיום הוא מינרל חשוב לבניית אנזימים ולכל חילוף החומרים, פעילות השרירים ואיזון המדדים בדם.
• קקאו הוא הצמח העשיר ביותר בנוגדי חמצון בטבע וממוקם בטבלת ה- ORAC פי עשר מעל האסאי.
• קקאו מכיל סיבים תזונתיים ושומנים קצרי שרשרת.
• הקקאו עשיר בוויטמין C.
• קקאו מכיל חומרים הקשורים בתחושת אושר וסיפוק: פנילאתילמין, טריפתופאן, אננדמיד וסרוטונין.
• הקקאו מעורר בעל רמות קפאין זניחות.
כל אלה נכונים רק לגבי פולי הקקאו החיים, שנאכלים טריים או שיובשו בשמש או במייבש מזון מבלי שעברו חימום מעל 42 מעלות.
פרי הקקאו צומח מתוך הגזע או מענפיו המרכזיים של העץ. הפרי גדול ומוארך ומכיל בין 20 ל-50 זרעים (פולים) בתוך ציפת פרי רכה, לבנה ומתוקה. עיבוד הקקאו מפיק כמה מוצרים מהם אנו נהנים:
לאחר שנקטפו, שולפים את הפולים מהציפה ומתסיסים אותם במשך כמה ימים.
תהליך ההתססה מפרק את ציפת הפרי תוך שהוא משנה מעט את טעמו של הפול. לאחר ההתססה הפולים נשטפים ומיובשים – בשמש או במכונות יבוש.
הפולים המיובשים נגרסים לניבס. הקקאו הגרוס נטחן לעיסת קקאו, שלמרות שמה, היא נשארת במצב מוצק בטמפרטורת החדר.
בתהליך של כבישה בלחץ מפרידים מהעיסה את רוב השומן של הפולים – התוצר הוא חמאת קקאו. לאחר הכבישה נשארות 'עוגות קקאו' גדולות בעלות אחוז שומן נמוך יחסית – העוגות נטחנות לאבקת קקאו.
כיום ניתן להשיג בארץ גם "פולי קקאו זהב" – פולים שמיד לאחר הוצאתם מהקליפה הועברו למייבש מזון ויובשו בחום נמוך עם ציפת הפרי המתוקה וללא התססה.
לעומת זאת בתעשיית השוקולד הסטנדרטית משתמשים בפולים שעברו קלייה ממושכת בחום גבוה לאחר הייבוש בשמש. ייבוש זה גורם לשינוי בהרכבם הכימי:
• יש בהם רמות גבוהות של קפאין
• כמעט ואין בהם נוגדי חמצון
• כמעט ואין בהם ויטמינים וסיבים תזונתיים
• השומן שבהם ארוך שרשרת
• כמעט ואין בהם חומרי אושר וסיפוק.
קקאו נא – חוויה של הזנה והגנה
ברפואה ההומאופטית מייצרים רמדי בשם 'קקאו' המופקת מליבת פרי הקקאו.
רמדי זו מטפלת בחוויית הקשר אל האם – חוויה של הגנה והזנה ומעטפת חמה ואוהבת. אין פלא שזאת החוויה שרובנו מחפשים באוכלנו שוקולד.
באפשרותנו לקנות פולי קקאו נא, שבבי קקאו נא, אבקת קקאו נאה, חמאת קקאו נאה ועיסת קקאו נאה ולהכין מהם
את השוקולד שלנו בעצמנו.
מוצרים אלה נמצאים בחנויות טבע ואתרי אינטרנט, שהמוביל בהם הוא אתר 'קקאו טבעי'.
הכנת השוקולד הוא תהליך פשוט, בריא, ואפילו מעט זול יותר מלקנות שוקולד גורמה בחנות. אכן כן, 100 גרם שוקולד חי בהכנה ביתית עולה פחות מ-100 גרם שוקולד גורמה מתועש, המבוסס על פולי קקאו קלויים.
גם אם השוקולד התעשייתי הוא אורגני ומתהדר באחוזי קקאו גבוהים עלינו לשים לב אם מדובר בקקאו חי (נא) או לא. אם הוא עשוי מקקאו קלוי אין בו ערכים תזונתיים הטובים לגופנו.
שימו לב גם לכך שהמיסטיקה הגדולה שאופפת את השוקולד מסתירה ברוב המקרים שימוש באבקות חלב וסוכר, ושמנים מן הצומח שעברו זיקוק.
הכנת השוקולד שלנו בעצמנו, מחומרי גלם חיים ואיכותיים היא הנאה ותרופה גם יחד, היא מפסיקה התמכרויות לקפאין ולממתקים, היא עוזרת בתהליכים של הורדה במשקל, היא אפשרית כפעילות עם ילדים, והיא פותחת עולם שלם של אפשרויות גיוון בטעמים ובצורות.
באתר של קקאו טבעי ניתן למצוא מגוון מתכונים קלים להכנת שוקולד מקקאו נא בבית.
מתכון השוקולד של קארונה – 30 פרלינים
1. מלאו כוס של 250 מ"ל חמאת קקאו חיה! מגורדת ושימו אותה בקערת מים חמים להמסה של החמאה בחימום בלתי ישיר.
2. מלאו חצי כוס בשמן קוקוס אורגני ואם הוא מוצק שימו גם את הכוס הזאת בקערת מים חמים להמסה של השמן בחימום בלתי ישיר.
3. עד שהשמנים ימסו לנוזל הכינו:
4. טחנו פולי קקאו נא או ניבס נא לאבקה במטחנת קפה או זרעים, טחינה קצרה ומהירה, עד שתמלאו כוס בגרגרי הקקאו. היזהרו מטחינה ממושכת כי אז החמאה יוצאת מהפולים והופכת את הכל לעיסה עבה.
5. הוסיפו לפולים הטחונים כוס וחצי אבקת קקאו נא אורגנית!
6. הוסיפו לתערובת היבשה קורט מלח, ושימו אותה בקערה בתוך קערת מים חמים.
7. עוד הכינו: שליש כוס ממתיק נוזלי – אגבה חי או מייפל או סילאן או ליצוף.
8. משנמסו השמנים: מזגו את החמאה המומסת ושמן הקוקוס לאבקות וערבבו עם כף עד שיתקבל נוזל חום אחיד.
9. רק אז הוסיפו את הממתיק והמשיכו לערבב עד שיתקבל נוזל חום אחיד.
10. מזגו את הנוזל לתבניות סיליקון והקפיאו במקפיא 45 דקות.
11. לשוקולד הזה ניתן להוסיף: קורט צ'ילי, קליפת תפוז מגורדת, אגוזים טחונים, טיפת שמן מנטה, טיפת ווניל, קורט אבקת ספירולינה, כף טחינה וכל מה שדמיונכם מעלה.
הכתבה באדיבות קקאו טבעי