Jeliat_Fly
Bari15_Fly

תזונת פירות וסוכרת

מאת: שי דוידוביץ
זמן קריאה: 3 דקות
אומרים לנו שאנחנו צריכים להיזהר מפירות ולא לאכול יותר מדי, שפירות עלולים לגרום לסכרת ולהיווצרות טריגליצרידים, להשמנה, לבעיות שיניים, לקנדידה - מדוע פירות דווקא כן טובים לנו ולמניעת סכרת?

(123RF) ויטמין C מפירות

Bari15_In

האם אנחנו אמורים להאמין, שהאוכל היחיד בטבע שממש מושך אותנו, בני האדם, במראה, בטעם ובריח – האוכל הטבעי היחיד שכל החושים אומרים לנו לבחור בו – מזיק ומסוכן לנו? הטענה הזו לא הגיונית, וחסרת בסיס.

1 מכל 3 ילדים שחיים היום צפויים לחלות בסכרת. גם הפרעות אחרות הנובעות מעודף סוכר בדם נפוצות בחברה שלנו – סוכרת, השמנה, קנדידה, תשישות כרונית, ועוד. אבל לא נראה בעיות כאלה אצל אנשים בתזונה טבעית, האוכלים פירות וירקות חיים, ומעט אגוזים וזרעים – המאכלים הטבעיים, שמושכים אותנו ושהחושים שלנו אומרים לנו לאכול (בלי שנצטרך להטעות את החושים שלנו על ידי שינוי מלאכותי של הטעם והמרקם).

החדשות הנפלאות – אין סיבה לפחד מסוכר הפירות

המחקרים שעוסקים בנזקי הסוכר, ועליהם מבוססת ההפחדה מפני פירות, לא בדקו אנשים בתזונה טבעית, ולמעשה לא בדקו השפעות צריכה של פירות: הם בדקו השפעה של צריכת סוכר מזוקק – סוכר לבן, או סירופ תירס תעשייתי מזוקק. ההשלכה מכך על אכילת פירות לא לוקחת בחשבון את ההבדלים בין ספיגת סוכר מזוקק לבין אכילת פירות.

הפירות השלמים מכילים מים וסיבים מסיסים במים, המווסתים את כניסת הסוכר לדם: הסוכר נקשר לסיבים, ומשתחרר מהסיבים בהדרגה לזרם הדם – בקצב שלא גורם להצטברות שלו בדם, ומאפשר לו להיספג היטב מהדם לתאים, ללא צורך בעומס על מערכת ייצור האינסולין. לעומת זאת, סוכר מזוקק (ללא מים והסיבים) נכנס לזרם הדם במהירות רבה מידי. יש רופאים שממליצים לחולי סוכרת לצורך סיבים מסיסים, כאלה הקיימים בפירות, כדי לווסת את ספיגת הסוכר (עדיף פשוט לאכול פירות).

האגודה האמריקאית לסכרת פרסמה ש"לא מומלץ להשתמש בפרוקטוז כממתיק למזון. עם זאת, אין סיבה להמליץ לחולי סכרת להימנע מפרוקטוז טבעי מפירות, ירקות ומזונות אחרים."

עודף סוכר בדם נגרם מעודף שומן בתזונה

כל מזון שאנחנו אוכלים מעלה את רמת הסוכר בדם, אבל בתזונה טבעית של פירות וירקות, הסוכר עובר במהירות מהדם לתאים, ולא נתקע או מצטבר בזרם הדם. לעומת זאת, במצב הנפוץ של עודף שומן בתזונה – שומן בכל ארוחה – השומן מצטבר בכלי הדם, מצפה את דפנות כלי הדם, את קולטני האינסולין, את הסוכר ואת האינסולין – ומפריע לספיגת הסוכר. סכרת סוג 2 היא בעיקר הפרעה זו.

פירות וסכרת

אין סיבה להימנע (123RF)

כאשר חולי הסכרת מסירים את ההפרעה הזו, מסירים את עודף השומן מהתזונה, בתוך שבועות ספורים (ולעיתים קרובות אפילו בתוך ימים ספורים) עודפי השומן מתפנים, והסוכר עובר באופן תקין. רופאים ומטפלים ברחבי העולם מטפלים בהצלחה רבה בחולי סכרת ובבעיות האחרות הנגרמות מעודף סוכר בדם, כמו סוכרת, קנדידה, תשישות כרונית, עודף טריגליצרידים על ידי תזונה דלת שומן. לא נראה אנשים הסובלים מעודף סוכר, סוכרת, השמנה, תשישות וכו' בקרב אנשים הניזונים מתזונה טבעית המבוססת על פירות מתוקים.

הממסד הרפואי יודע על הקשר בין עודף שומן ועליה מסוכנת ברמות הסוכר בדם עוד משנות ה-20 של המאה הקודמת. ב-1979 נכתב בכתב העת American Journal of Clinical Nutritio: "מחקרים רפואיים מאשרים שעד 50% מחולי סכרת מבוגרים יכולים להעלים את סיכוני המחלה ולהפסיק ליטול תרופות תוך שלושה שבועות, אם יסגלו תזונה צמחית דלת שומן ופעילות גופנית יומיומית."

ב-1998 חוקרי סכרת מאוניברסיטת דיוק שבדקו השפעות תזונה דלת שומן הוציאו הודעה לעיתונות שבה כתבו "בלי שומן אין סכרת". ובשנים האחרונות עוד ועוד מחקרים ורופאים מדווחים על הצלחתה של תזונה דלת שומן בריפוי סכרת.

אבל השיטה הרפואית המסחרית הנפוצה היא לא מניעה או ריפוי, אלא מכירה של מזון תעשייתי, ומוצרים ושירותים להפחתת סימפטומים של חולים כרוניים.

תזונה טבעית – למניעת ולריפוי סכרת

המוסדות והמומחים הממליצים על תזונה מסכימים שהמקור העיקרי לאנרגיה צריך לבוא מסוכר (פחמימות), ולא משומן או חלבון. סוכר הוא הדלק העיקרי והמועדף על תאי הגוף שלנו. להיזהר מפירות עקב פחד מעודף סוכר, זה כמו להיזהר מאוויר נקי, עקב פחד מעודף חמצן. כל עוד אין עודף שומן בתזונה (ואין צריכה של סוכר מזוקק, מלח, ומזיקים אחרים) – גם הסוכר וגם החמצן יכולים לעבור ללא הפרעה, ולהוות מקור לאנרגיה לכל תאי הגוף.

מי שעברו לתזונה טבעית, נהנים מיותר בריאות, אנרגיה, כוח, חיוניות, מחשבה צלולה, שיפור ההישגים הגופניים ואריכות חיים.

איך התחלתי לאכול יותר ולשקול פחות?

במאמר הבא בסדרה "תזונת הממתקים המופלאה", אספר על הדרך הקלה, המהירה והבריאה להיפטר מעודף המשקל, על ידי אכילת יותר אוכל טעים ומתוק, ללא הגבלת כמויות או ספירת קלוריות; אסביר מהי השמנה, ולמה הדיאטות הכוללות הגבלת קלוריות או הגבלת פחמימות לא יעילות, ומגבירות את הנטייה להשמנה, ואתן טיפים לגמילה מאוכל משמין וממכר.

שי דוידוביץ, שף ומדריך בריאות ותזונה טבעית

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו