Bari15_Fly
LiveWell_Fly

לא לסרטן

מאת: ד"ר דויד סרוואן-שרייבר מתוך הספר "לא לסרטן" בהוצאת מודן
זמן קריאה: 4 דקות
רשימת מזונות נוגדי־סרטן בשימוש יומיומי מאת ד"ר דויד סרוואן-שרייבר מתוך הספר "לא לסרטן" בהוצאת מודן.

שילוב צמחי מרפא בטיפול, צילום: 123RF

Jeliat_In

תה ירוק

עשיר בפולי–פנולים, לרבות קטכינים (ובמיוחד אפיגלוקטכין) שמפחיתים צמיחה של כלי דם חדשים הדרושים לצמיחת גידולים וגרורות. יתר על כן, תה ירוק הוא נוגד–חמצון ויעיל מאוד בסילוק רעלים (מפעיל אנזימים בכבד שמשמידים רעלנים בגוף) והוא מקל על מוות של תאים סרטניים על ידי אפופטוזיס. במעבדה, תה ירוק מגביר השפעות של הקרנות על תאים סרטניים.
תנו דעתכם על כך שתה שחור הוא תה שעבר תסיסה, תהליך שהורס חלק גדול של הפולי–פנולים שלו. תה אולונג עבר תהליך תסיסה חלקי כך שהוא נמצא באמצע הדרך בין תה ירוק לבין תה שחור. תה ירוק בלי קפאין מוסיף לשמור על כל הפולי–פנולים שלו.
תה ירוק יפני (סנצ׳ה, גיוקורו, מצ׳ה, וכו׳) עשיר ב-ECCG עוד יותר מתה ירוק סיני.
תה ירוק מצריך חליטה בת 5-8 דקות לפחות – הזמן האידיאלי הוא 10 דקות –
לשחרור כל הקטכינים שלו.

המלצות לשימוש:חלטו שני גרם תה ירוק במשך 10 דקות בקומקום תהושתו בתוך שעה. שתו 6 כוסות ביום. תה ירוק מאבד את הפולי–פנולים המועילים שלו אחרי שעה או שתיים ולכן אין טעם לשמור אותו.

כדאי לזכור: יש אנשים רגישים לקפאין שמצוי בתוך תה ירוק; שתיית תה כזה מעבר לשעה 4 אחר–הצהריים עלולה להקשות עליהם להירדם. במקרה כזה כדאי להשתמש בתה ירוק בלי קפאין.

כורכום וקארי

כורכום (האבקה הצהובה שהיא אחד הרכיבים של קארי צהוב) הוא נוגד–הדלקות הטבעי החזק ביותר שהתגלה עד כה. עוד הוא מסייע לעורר אפופטוזיס של תאים סרטניים ולעכב אנגיוגנזיס. במעבדה, כורכום מגביר את יעילות הכימותרפיה ומקטין צמיחת גידולים.

שימו לב: כורכום נספג בגוף רק בתערובת עם פלפל שחור. כדאי מאוד גם להמס אותו בשמן (עדיף שמן זית או שמן פשתן). תערובות קארי שנמכרות בחנויות מכילות רק 20% כורכום. לכן מוטב לקנות אבקת כורכום בפני עצמה.

המלצות לשימוש:ערבבו ¼ כפית אבקת כורכום עם ½ כפית שמן זית וקמצוץ נדיב של פלפל שחור. הוסיפו לירקות, מרקים, ורטבים לסלט. כמה טיפות של נקטר אגבות מסלקות את הטעם המר במקצת. למידע נוסף על הכורכום הכנסו לכאן.

זנגביל (ג׳ינג׳ר)

גם שורש של זנגביל פועל כנוגד–דלקות חזק וכנוגד–חמצון (יעיל יותר מוויטמין E, למשל). שורש זה פועל נגד תאים סרטניים מסוימים. יתר על כן, הוא מפחית יצירת כלי דם חדשים. ואם לא די בכך, חליטת זנגביל מסייעת להחליש בחילות בעקבות כימותרפיה והקרנות.

המלצות לשימוש:הוסיפו זנגביל מגורר לתערובת ירקות תוך כדי בישול בווק או במחבת. או השרו פירות במיץ לימונית וזנגביל מגורר (להמתקה אפשר להוסיף קורט נקטר אגבות). לחליטה: חתכו מעט זנגביל לפרוסות דקות וחלטו במים רותחים 10-15 דקות. המשקה יכול להיות חם או קר.

ירקות ממשפחת המצליבים

כרובים (כרוב ניצנים, כרוב סיני, כרוב לבן, כרוב אדום, קולרבי, ברוקולי, כרובית וכו׳) מכילים סולפורפן ואינדו-3-קרבינולים (I3C), שהם נוגדי–סרטן חזקים. סולפורפן ו-I3C יכולים לסלק מהגוף חומרים מסרטנים מסוימים. הם מונעים התפתחות של תאים קדם–סרטניים לגידולים ממאירים. כן הם מקדמים התאבדות של תאים סרטניים וחוסמים אנגיוגנזיס.

שימו לב: אל תרתיחו כרוב וברוקולי. הרתחה עלולה להרוס סולפורפן ו-I3C.
המלצות לשימוש: כסו ואדו קצרות או טגנו מהר בווק עם מעט שמן זית.

שום, בצל, כרישה, בצלצולים, עירית

שום הוא אחד מצמחי המרפא העתיקים ביותר (מרשמים לשום מופיעים בלוחות שומריים מראשית האלף השלישי לפני הספירה). לואי פסטר ציין את תכונותיו נוגדות–החיידקים ב-1858. במלחמת העולם הראשונה הרבו להשתמש בשום בתחבושות למניעת זיהומים, וחיילים רוסים השתמשו בו לאותה מטרה במלחמת העולם השנייה. כשנוצר שם מחסור באנטיביוטיקה, התרחב השימוש בשום עד כדי כך שקראו לו "הפניצילין הרוסי".

תרכובות הגופרית של המשפחה הזאת (משפחת השומיים) מקטינות את ההשפעות המסרטנות של ניטרוזאמינים ותרכובת N-ניטרוזו, שנוצרות בבשר בעקבות שריפה בגריל וכן בשריפה של טבק. הן מקדמות אפופטוזיס (מוות של תאים) בסרטני המעי הגס, השד, הריאות והערמונית, ובלויקמיה.
מחקרים אפידמיולוגיים מלמדים על ירידה בשכיחות של סרטני הכליות והערמונית בקרב אוכלוסיות שצורכות שום בכמויות הגדולות ביותר.
יתר על כן, כל הירקות במשפחה זו מסייעים לווסת את רמות הסוכר בדם. עובדה זו כשלעצמה מקטינה הפרשה של אינסולין ו-IGF, וממילא מקטינה גם צמיחה של תאים סרטניים.

שימו לב: כדי לשחרר תרכובות פעילות של שום צריך לרסק את השום, וערבוב של השום המרוסק במעט שמן מקל על הספיגה.

המלצות לשימוש: טגנו שום ובצל קצוצים במעט שמן זית, וערבבו עם ירקות מאודים בתוספת קארי או כורכום. אפשר לאכול אותם גם בלי בישול, בתוך סלט או בכריך של לחם דגנים מעורב וחמאה אורגנית (או שמן זית).

ירקות ופירות עשירים בקרוטנואידים

גזרים, בטטות, דלעת, עגבניות, אפרסמונים, משמשים, צנונים וכל הפירות והירקות הכתומים, האדומים, הצהובים והירוקים. הם מכילים ויטמין A וליקופן, חומרים שכבר הוכח כי יש בכוחם לעכב צמיחת תאים של כמה סרטנים, ובהם סרטנים אלימים במיוחד (כמו גליומות של המוח).
לוטאין, ליקופן, פיטואין וקנתקסנתין מזרזים צמיחה של תאים חיסוניים ומגדילים את יכולתם לתקוף תאים של גידולים. הם מגבירים את התוקפנות של תאי NK.
במחקר שכלל מעקב אחר חולות בסרטן השד במשך שש שנים נמצא כי תוחלת החיים של נשים שצרכו כמויות גדולות יותר של מזונות עשירים בקרוטנואידים הייתה גדולה מזו של נשים שצרכו מזונות כאלה בכמויות קטנות יותר.

עגבניות ורסק עגבניות

הוכח כי שרידותם של גברים חולים בסרטן הערמונית גדלה בעקבות אכילת רסק עגבניות לפחות בשתי ארוחות בשבוע וכי הגורם לכך הוא ליקופן שנמצא בעגבניות.

שימו לב: צריך לבשל את העגבניות כדי לשחרר את הליקופן. יתר על כן, שמן זית מגדיל את הספיגה.

המלצות לשימוש:רסק עגבניות משומר עם שמן זית ובלי תוספת סוכר. או רסק עגבניות מיוצר בבית: בשלו את העגבניות במחבת עם מעט שמן זית על אש קטנה, הוסיפו בצל, שום, טופו או ביצי אומגה-3, עם כורכום, פלפל וכו׳.

סויה

איזופלבונים מסויה (ביניהם גניסטאין, דאידזאין וגליציטאין) חוסמים עירור של תאים סרטניים על ידי הורמוני מין (כמו אסטרוגן וטסטוסטרון). יתר על כן, הם חוסמים אנגיוגנזיס. מספרן של חולות בסרטן השד בקרב נשים אסיאניות שאכלו סויה מאז גיל ההתבגרות קטן בהרבה והגידולים של אלה שמפתחות סרטן שד הם בדרך כל פחות אלימים. נוסף לכך, שיעורי השרידות שלהן גבוהים יותר.

שימו לב: תוספי איזופלבונים (בצורת גלולות) נקשרו בהחמרה של סרטני שד מסוימים, אך לא סויה שנצרכת כמזון.

הערה נוספת: באזורים רבים בעולם מגדלים היום סויה מזנים מהונדסים–גנטית. איננו יודעים מהי ההשפעה של צמחים כאלה שעברו שינוי גנטי על צמיחה של סרטן. במצב אי ודאות כזה רצוי להשתמש בסויה אורגנית ולא בסויה מהונדסת גנטית.

תגובת גומלין בין סויה ובין טקסול

מסתבר כי הגניסטאין בסויה יכול להפריע לטקסול. בעודנו ממתינים לאישוש של תגובת הגומלין הזאת באמצעות מחקרים בבני–אדם, מומלץ לא לצרוך מזונות על–בסיס–סויה במהלך כימותרפיה עם טקסול (הפסיקו צריכה כזאת כמה ימים לפני הטיפול והתחילו בה מחדש כמה ימים לאחר מכן).

שימוש מומלץ:החליפו מוצרי חלב קונבנציונליים בחלב סויה או ביוגורט סויה לארוחת הבוקר. אפשר לבשל פולי סויה כפי שמבשלים שעועית או לאכול נבטי סויה. אכלו גם טופו, טמפה ומיסו. אפשר לאכול טופו חי או מבושל; הטופו מקבל טעם של רכיבים אחרים – בצל, שום, קארי וכו׳, וכן של הרטבים שמתבשלים איתו בווק או במחבת. קל להוסיף טופו למרקים. זהו מקור מעולה לחלבונים שלמים שיכול לשמש כתחליף לבשר.

פטריות

פטריות שיטקה, מאיטקה, אנוקי, קרימיני, פורטבלו, ירדן, חוח, יון זהו – כולן מכילות לנטיניאן ורב–סוכרים, שממריצים את הרבייה ואת הפעילות של תאי המערכת החיסונית (נראה כי פטריות מאיטקה ויון זהו משפיעות על המערכת החיסונית במידה הגדולה ביותר).

המלצות לשימוש: במרקים, בתבשילי ירקות או עוף, לצלות בתנור או לטגן בווק עם ירקות אחרים.

תבלינים ועשבי מרפא

עשבי בישול כמו רוזמרין, קורנית, אורגנו, ריחן, זעתר, נענע עשירים מאוד בשמנים אתריים ממשפחת הטרפן, שמעניקים להם את ריחם החריף. השמנים האלה מעודדים אפופטוזיס בתאים סרטניים ומקטינים את התפשטותם על ידי חסימה של האנזימים שדרושים להם לצורך פלישה לרקמות שכנות.
קרנוזול שנמצא ברוזמרין הוא נוגד–חמצון ונוגד–דלקות חזק. הוכח שחומר זה יכול להגביר יעילות של כימותרפיות מסוימות. פטרוזיליה וסלרי מכילים אפיגנין, נוגד–דלקות שמזרז אפופטוזיס וחוסם אנגיוגנזיס באמצעות מנגנון דומה לזה של מנגנון התרופה גליווק.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו