5 מיתוסים בנושא תזונה שהגיע הזמן להפריך
נכון או לא נכון?
#1 מזון נטול גלוטן טוב לבריאותנו.
#2 אם אנחנו רוצים לרדת במשקל, אנחנו צריכים לאכול פחות ולעסוק יותר בפעילות גופנית.
#3 מוצרי חלב הם המזון המושלם של הטבע. הם חיוניים לתהליכי הגדילה ולבניית העצמות של ילדים ולמניעת שברים.
#4 שמן צמחי בריא יותר מחמאה.
#5 מומלץ להתחיל את היום בשתיית מיץ תפוזים.
אני מנחש שרובכם טעיתם ברוב השאלות.
גם אותי לימדו שכל ההצהרות האלו נכונות, והאמנתי לזה!
אבל הן לא נכונות.
למרבה הטרגדיה, המיתוסים האלה תורמים למגפה ההולכת ומתפשטת של השמנת יתר ולעלייה המתמדת בשיעורי התחלואה.
למאמרים קודמים בנושא מיתוסים בתזונה:
2 המיתוסים הבריאותיים שאנו שבויים בהם
#1 מזון נטול גלוטן טוב לבריאותנו?
מזונות מעובדים נטולי גלוטן אינם בריאים כלל.
הם מכילים סוכר, סוגים אחרים של קמח בעל ערך גליקמי גבוה, חומרים מסמיכים ועוד.
עוגות ועוגיות נטולות גלוטן הן עדיין עוגות ועוגיות.
יש מזונות אחרים נטולי גלוטן שהם מצוינים לאכילה – אבוקדו, עוף, ברוקולי, תפוחים ועוד.
#2 ירידה במשקל וקלוריות
השקר שסיפרו לכולנו הוא שירידה במשקל קשורה רק לקלוריות.
תאכלו פחות ותתאמנו יותר.
1,000 קלוריות שמקורן בפפסי קולה זהות ל-1,000 קלוריות שמקורן בשקדים.
שטויות! זה לא הגיוני בכלל, ומחקרים מדעיים הוכיחו שקלוריות שגורמות לעלייה חדה ברמת הסוכר והאינסולין (סוכר ועמילן) מעודדות עלייה במשקל, בעוד שקלוריות שלא גורמות לעלייה כזו – במיוחד קלוריות שמקורן בשומן, בירקות ובחלבון – למעשה מאיצות את חילוף החומרים.
#3 חלב טוב לנו?
חלב הוא המזון המושלם של הטבע, אבל רק אם אתם עגלים.
הוא אינו תורם לבריאות העצמות ואינו מונע שברים.
הוא מכיל יותר מ-60 הורמונים שנמצאים בו באופן טבעי ועלולים לגרום לסרטן ולעלייה במשקל.
חלב דל שומן הוא משקה גרוע אפילו יותר.
האם כוס חלב טובה יותר מכוס קולה? כן.
האם היא טובה יותר ממים? לא.
#4 שמנים צמחיים בריאים?
מלבד שמן זית כתית מעולה מכבישה קרה, שמנים צמחיים (שומנים רב-בלתי-רוויים) הם מזון חדש יחסית.
הם הומצאו בתחילת המאה ה-20 ומאז שיעורי הצריכה שלהם עלו פי 1,000.
שמנים שעשויים מזרעים, קטניות ודגנים (חמניות, סויה, תירס) אינם יציבים.
הם מתחמצנים בקלות וגורמים לדלקת.
רוב המחקרים שהצביעו על יתרונות בריאותיים התייחסו לשומני אומגה-3 נוגדי דלקת (משמן דגים, זרעי פשתן ואגוזי מלך).
כשאנחנו בוחנים את שומני האומגה-6 בלבד (משמנים צמחיים מזוקקים), אנחנו רואים שהם מגבירים את הסיכון לדלקת ולהתקפי לב.
#5 כדאי לפתוח את הבוקר עם מיץ תפוזים?
מיץ תפוזים הוא למעשה משקה ממותק עם כמה ויטמינים.
כוס אחת של 350 מ"ל מכילה סוכר בכמות זהה לזו המצויה בכוס אחת של קולה.
אין ספק שלא מדובר במשקה בריא.
מוטב שתאכלו את התפוז.
(הערת העורך המדעי: כנראה שהכוונה כאן למיץ תפוזים קנוי בקרטון או בקבוק שעבר פסטור ואולי גם תוספת סוכר, ולא למיץ תפוזים סחוט טרי בבית.
למרות זאת, גם בבית יש בהחלט עדיפות לאכילת תפוז שלם שמכיל גם את הסיבים, על פני מיץ תפוזים).
המידע לקוח מתוך הספר "מזון – מה כבר נשאר לנו לאכול?" בהוצאת פוקוס