himalayaKrem_Fly
bari14_Fly

תוסיפו אננס לחגיגה

מאת: נעמה לוי
זמן קריאה: 3 דקות
חג המנגלים מתקרב ואין מנוס מלהזכיר לכולנו שחריכת בשר על האש היא אולי טעימה אבל בטח לא בריאה. אז הנה כמה מילים על הקרצינוגנים הבלתי נמנעים, למה כדאי להוסיף לחגיגה גם אננס ומתכון לשיפודים וקבב צמחוניים למהדרין

צילום: pixabay

Sunrider_Article

גם השנה יחגוג עם ישראל את עצמאותו בדרך שאהובה עליו יותר מכל – בשר צלוי על האש. וגם השנה, מחובתנו להזכיר לכם עד כמה המנהג הזה בעייתי – לא רק בגלל אכילת כמויות הבשר הגדולות אלא גם בגלל שיטת הצלייה שאינה מיטיבה עם הבריאות ומייד נרחיב עליה את הדיבור. וכדי שלא נהיה רק "הורסי מסיבות", ניתן כמובן גם כמה מתכונים שינסו לתת את המרקם, את הטעם ואולי אפילו גם קצת את הריח.

אז מה קורה כאשר אנו צולים בשר על האש, בכל אחד מימות השנה, לא רק ביום העצמאות? צלייה על גחלים בטמפרטורות גבוהות (מעל 250 מעלות), עד שהבשר מתחיל להיחרך ובקצותיו מופיעים סימנים שחרחרים מייצרת חומרים קרצינוגניים. משמע חומרים מעודדי סרטן. חומרים אלו, הנקראים polyocyclic aromatic hydrocarbons, כאמור, נוצרים בכל צלייה, גם אם בחרתם להכין את הסטייק על המחבת והותרתם אותו שם מספיק זמן עד שנוצרה חריכה.

פונקציה נוספת שמוסיפה רעילות לחגיגת החג הזו היא השימוש בחומרי הדלקה רעילים שנשפכים ביד נדיבה על הפחמים ומחלחלים לבשר שמעליהם.

כפי שאתם ודאי כבר מסיקים הדרך להימנע מהחומרים המסרטנים הללו היא בסופו של דבר להימנע מאכילת בשר העשוי בדרך זו. אבל יום העצמאות זה יום העצמאות. מה בכל זאת אפשר להוסיף לחגיגה?

ישמח לעזור: אננס

באננס, כמו גם בפפאיה, ישנם אנזימים שעוזרים לגוף שלנו לעכל חלבונים מהחי. אחד מהם הוא הברומלין, אנזים רב עוצמה שאף נמכר כתוסף.  הברומלין המצוי באננס מסייע גם נגד מצבים דלקתיים, מצבים שפעמים רבות משויכים לאכילת בשר מרובה.

איפה הוא נכנס לתמונה ביום העצמאות? אפשר להכין מרינדת אננס-רימונים (להשתמש ברכז רימונים איכותי), שגם הוא מסייע לעיכול חלבונים, ולהשרות בה את הבשרים. זה בהחלט יכול לסייע. וכמובן אפשר גם "לשטוף" את הארוחה עם המיץ אננס רב העוצמה הזה. אופציה נוספת היא להכין מנה נוספת ליד הבשר, שמכילה אננס.

שיפודים וקבב צמחוניים של נירה שניידר

שיפודים צמחוניים

1 חציל מקולף וחתוך לקוביות
2 זוקיני קטנים חתוכים לקוביות
35 עגבניות שרי
24 פטריות שיטאקי טריות (במידה והן מיובשות – להשרות במיים כשעתיים)
1/2 כוס שמן זית
1/2 כוס רוטב סויה אורגני
3 תמרים מג'הול מושרים 20 דקות
1 כף עלי רוזמרין טריים קצוצים
לשים את הירקות בקערת זכוכית.
לערבל שמן, רוטב סויה ותמרים בבנדר.
להוסיף רוזמרין לתערובת
לצקת את המרינדה מעל הירקות ולשמור במקרר כשעה
להשחיל את הירקות על שיפודי עץ.
לצקת את שארית המרינדה מעל השפודים.
לייבש במייבש מזון או על הגריל או בתנור

קבב ברוטב ברביקיו

1.5 כוסות אגוזי מלך מושרים שעתיים
1.5 כוסות זרעי חמניה מושרים שעתיים
1.5 כוסות שקדים מושרים 6 שעות
1 כף שום כתוש
1/2 כוס פטרוזילה קצוצה
2 כפות עלי רוזמרין טרי
2 כוסות מרינדת פטריית פורטבלו *
1 כף בצל סגול קצוץ
1/2 כף ג'ינג'ר כתוש
1 כוס פלפל אדום קצוץ
1 כף פלפל חריף – צ'ילי כתוש
1.5 כפית זרעי כמון (לא באבקה)
1/2 כוס שמן זית כתית מכבישה קרה
חצי כוס רוטב ברביקיו *

למרינדה:
2 כוסות פטריית פורטבלו קצוצות
1 כוס רוטב סויה טבעי אורגני
1/4 כוס שמן זית
להשרות פטריות ורוטב סויה ל- 30 דקות.

רוטב ברביקיו

1 כוס עגבניות קצוצות
1/4 כוס בצל קצוץ
1/2 כוס עגבניות מויבשות קצוצות
1כפית שום כתוש
3/4 כפית פלפל חריף כתוש (צ'ילי)
4 עלי בזיליקום טריים
1/2 כוס תמרים – מג'הול
שמן זית או מיץ עגבניות טרי לפעולת הבלנדר
1/4 כף שמן רוטב סויה טבעי אורגני
מלח
פלפל לבן
1 כף שמן זית

לאחד אל כל המרכיבים במעבד מזון ולטחון.
להוסיף מעט מיץ עגבניות או שמן זית במידה והרוטב סמיך מדי.
להוסיף רוטב סויה, מלח ושמן זית.

להכנת הקבב
לאחד אגוזי מלך, זרעי חמניה שקדים ושום למעבד מזון ולעבד עד לקבלת מרקם בצקי. להוסיף שמן זית במידה והעיסה סמיכה מדי.

להוסיף, מלח, פלפל לבן, פטרוזיליה, סלרי, מרינדת פורטבלו, בצל, ג'ינג'ר, רוזמרין, טרגון, פלפל אדום, פלפל חריף, זרעי כמון ושמן זית. לערבב היטב.

לעצב צורת קציץ (loaf) בגובה של 1.5 ס"מ על גבי נייר אפייה.

לייבש שעה בתנור בחום נמוך או על הגריל
לצקת את רוטב הברביקיו מעל ולהגיש.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו