supherb_Fly
supherb_Fly

סיקור הרצאה: אז מה עם הכולסטרול ועם כל השומנים האלה שאתה נותן לי דוקטור?

כל מה שרציתם לדעת על כולסטרול ודיאטה קטוגנית. סיקור הרצאתו של ד"ר דני קרת מכנס משנים מציאות - על התזונה הקטוגנית והרבה יותר

ד"ר דני קרת

himalayaKrem_IN

דני הציג בהרצאתו כוון תזונתי עתיר שומן ודל פחמימות – דיאטה קטוגנית.

לדבריו, הפחד הגדול של אנשים הוא שיעלה הכולסטרול "ואז נקבל התקף לב או שבץ מוחי". אחד האתגרים, לדבריו, הוא שמירה על המח .

 

כולסטרול= מרה + מוצק , הוא נמצא בכל תאי הממברנות שלנו. ללא כולסטרול, הממברנות לא יציבות, הוא קשור למערכת ההורמונלית . גם הויטמין D נוצר בהשפעת השמש מהכולסטרול . ללא המרה, לא נספוג שומן ולא נוכל לחיות וזאת בסיוע הכולסטרול. זו מולקולה חיונית לחיים ונהיה חולים בלעדיו, בייחוד ככל שאנו עולים בגיל – אנשים אלו יחיו יותר שנים והמוח שלהם יתפקד טוב יותר כאשר רמות הכולסטרול גבוהות אצליהם.

בהדרגה התפיסה שכולסטרול מזיק מתחילה להיעלם מהעולם

ליפופרוטאינים– מולקולות שהאבולוציה יצרה כדי להסיע שומנים וכולסטרול לתאים. ממברנות ללא כולסטרול ושומנים אינם יציבות.

שמן ומים לא מסתדרים יחד ולכן יש ליפופרוטאינים- מעין משאיות שלוקחות שומן וכולסטרול ממערכת העיכול והכבד , פורקות חלק משומן וכולסטרול לכבד ומשאיות בינוניות שמוסרות שומן וכולסטרול לתאים , לאחר מסירת השומנים הוא הופך ל LDL

LDL כדי שיגיע לתאים או לכבד, יש קולטן שמזהה את הכתובת שיש עליו וכך מגיע ליעדו

LDL יכול להשתבש כשהוא חשוף לסוכר – ככל שהסוכר גבוה יותר הדביקות עולה, מולקולות הסוכר נדבקות למולקולות חשובות . זו גליקציה, הליך שפוגע בהרבה רקמות ומאיץ תהליכי הזדקנות . סכרת לאורך שנים פוגעת בכל הרקמות.

המוגלובין A1C זה למעשה המוגלובין מסוכרר. זו הבדיקה היחידה לסיכרור ההמוגלובין וכל תאי הגוף פוטנציאלים לסיכרור , ואז יש גם פגיעות לתהליכי חמצון . LDL הפגום הוא הבעייתי. הנזק הוא לא משומן רווי, אלא מתהליכי הסיכרור . הLDL הקטנים הם הבעייתיים

תרופות לכולסטרול

צילום: PEXELS

 

לסיכום החלקיקים הקטנים ב LDL הם בעייתיים

כשאנחנו אוכלים תזונה רגילה עם הרבה פחמימות, התאים מקבלים שפע אנרגיה ולא צריך את השומן. המשאיות תקועות עם המטען שלהן בדם. הרקמות לא לוקחות את השומנים, רמתם בדף עולה ונשארים איתם בדם והסיכרור הופך אותם לבעייתיים .

ואם עברנו לתזונה עתירת שומן, אין אנרגית גלוקוז לתאים אבל יש שומן בשפע , כדי להביא אותו יש יותר תנועה ו LDL עולה . הכבד מייצר יותר משאיות הוא מעביר חלק ואנו נשארים עם LDL נורמלי ובריא

עדות לכך שהכל יעיל : כאשר( טריגליצרידים) Tg יהיה נמוך ו HDL גבוה

איך נדע אם יש לנו תאי LDL קטנים? אפשר לבדוק רמה בדם – (לא בארץ) או להעריך נוכחות ע"י TG ו HDL.

דיאטה נמוכת פחמימות מורידה את תאי הLDL הקטנים

TG נמוך ,סיכוי לתבנית חלקיקי LDL קטנים טובה יותר ולהיפך

5.7-6.5 – פרה סכרתי  בבדיקת ה HGA1

6.5 והלאה סכרת

 

TG– נמוך ממאה

HDL – מעל 50

אלו הערכים הרצויים שמציג ד"ר קרת. 

 

איך נדע אם יש טרשת עורקית?

קיימות שתי בדיקות מכמתות אותה , שתיהן מחוץ לסל

CAC (מעין בדיקת סיטי)  CIMT (עובי שכבות העורק , נטול קרינה)

 

יש אנשים שלוקחים סטטינים עשרות שנים עם תופעות הלוואי של זה, ויש השפעה על מצב הסידן שלהם בגוף.

 

לסיכום – מה עם הכולסטרול?

ההמלצה היא לא לדאוג מכולסטרול כללי, לנסות להפחית את רמות ההמוגלובין המסוכרר וטריגליצרידים ולהעלות Hdl , באמצעות תזונה עתירת שומנים וענייה בפחמימות

חשוב להזכיר – מניעה וטיפול במחלת לב זה לא רק תזונה- יש גם תנועה, סטרס, תמיכה ותוספי תזונה  וכמו כן, שמירה על המח.

 

ההרצאה היתה חלק מכנס משנים מציאות על תזונה קטוגנית. ב-16.07 ייערך פסטיבל הבריאות הבא של Eatwell בירושלים – ירושלמים אוכלים בריא.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו