himalayaKrem_Fly
Nikui_Fly

דיאטה של סטייקים ושמנת

מאת: ד"ר דורית יוסף (N.D) נטורופתית ומרצה בתחום הקוסמטיקה הטבעית
זמן קריאה: 3 דקות
היא פותחה לצורך טיפול בילדים אפילפטיים, ונהפכה בשלהי המאה ה-20 לאחת הדיאטות המפורסמות והשנויות במחלוקת ביותר בעולם. התפריט של ד"ר אטקינס – כתבה שלישית בסדרת דברי ימי הדיאטות
Nikui_IN

דומה שמבין שלל הדיאטות שמציע העידן המודרני, זכתה דיאטת אטקינס לפרסום ניכר בקרב קהלים גדולים מאד. היא נחשבת לדיאטה שנויה במחלוקת, שיש לה הצלחה בדוקה באופן יחסי בהורדת משקל, אך מאידך היא טומנת בחובה סכנות של ממש בטווח הבינוני והרחוק. במהותה, זוהי דיאטה עשירה בחלבונים ובשומן, אך דלה מאוד בפחמימות. המזונות העיקריים בה הם בשר, גבינה וביצים. היא כוללת הימנעות כמעט מוחלטת ממזונות שמכילים פחמימות, דוגמת לחם, פסטה, פירות וסוכר.

מאחורי השיטה עומד הקרדיולוג ד"ר רוברט אטקינס (1900-2003), שהחל לפתח אותה כבר בשנת 1970. השיטה פרצה לתודעת הציבור בשנת 1972, וצברה פופולאריות רבה בשנות ה-80 וה-90 של המאה. במהלך השנים המשיך אטקינס לפתח את השיטה ולערוך בה התאמות לשיטות תזונה מקובלות יותר, ואת מסקנותיו פרסם במספר ספרים. למרות השמועות הרבות על אודות הדרך שבה מצא ד"ר אטקינס את מותו, שבעיקרן טענו כי מת כתוצאה מנזקי הדיאטה שפיתח, המציאות מורה שמת מוות פתאומי כתוצאה מחבלה בראשו שארעה בעקבות נפילה.

דיאטה לטיפול באפילפסיה

למעשה, דיאטת אטקינס היא צורה פעילה של שיטות תזונה המכונות "קטוגניות". הדיאטה הראשונה מסוג זה הומצאה בשנת 1920, ונועדה לטיפול בילדים הסובלים מאפילפסיה עקשנית. הרעיון מאחורי שיטה זו כולל הרעבה של הגוף מפחמימות, לצורך עידוד שריפת השומנים. פחמימות הופכות לגלוקוז, חומר גלם חשוב ליצירת אנרגיה ולתפקוד תקין של המוח, אך כאשר התפריט דל מאד בהן נוטה הכבד להמיר את השומן האגור בגוף לחומצות שומן על ידי ייצור של גופי קטון, ובכך למחזר את חומרי הגוף כתזונה.

היתרונות הבולטים של השיטה כוללים בעיקר ירידה מהירה במשקל, שבאה בעקבות שריפת השומן בגוף. עבור רבים נחשבת הדיאטה הזו לקלה יחסית לביצוע: אין בה מגבלה על כמות הקלוריות, והמטופל לא חש רעב בין הארוחות. אולם, על פי אטקינס עצמו דיאטה זו עלולה להעלות ולהחמיר סימני עייפות, עצבנות, כאבי ראש, שינויים קיצוניים במצב הרוח, כאבי שרירים ומפרקים. מי שניסו את הדיאטה לאורך זמן מדווחים שהיא נעימה יותר משיטות תזונה אחרות, מפני שחלבונים ושומנים טעימים יותר ממזונות אחרים בזמן דיאטה, ולכן קל להתמיד בה.

בשנת 2000 קיבלה שיטת אטקינס עדכון מותאם יותר להלך הרוח הבריאותי ולשיטות תזונה מקובלות יותר. בשלב זה הוגדר סוג השומן המומלץ בדיאטה, במטרה למנוע מאלו המתנסים בשיטה זו צריכת מזונות לא בריאים העלולים להאיץ מחלות לב.

השלבים

השלב הראשון נמשך שבועיים, המיועדים להביא לאיזון של חילוף החומרים. במהלכם מותרת כמות לא מוגבלת של חלבונים ושומן, אך צריכת הפחמימות מוגבלת ל-20-15 גרם ביום. כמו כן מותרת צריכת מזונות שומניים, דוגמת חמאה, שמן, בשר, עופות, דגים, ביצים, גבינה ושמנת. את הפחמימות המותרות בשלב זה צורכים מכ-3 כוסות של סלט ירקות, הכולל חסה, מלפפון וסלרי. הרוטב לסלט יכול לכלול מיונז, שמנת חמוצה או מטבלי אבוקדו וחמאה – כולם מותרים ללא הגבלה. למרות זאת, ההמלצה של אטקינס היא להימנע מזלילת יתר.

מי שהתנסו בדיאטה זו מדווחים על תחושות רעב קשות במהלך 48 השעות הראשונות שלה. מקורה של תחושה זו ברעב לפחמימות שפוקד אז את הגוף. במקביל, בשלב זה חלה ירידה מהירה ומשמעותית במשקל.

בשלב השני של הדיאטה מגדילים את כמות הפחמימות הנצרכת ליום. בשלב זה מתקרבים כבר אלו המיישמים את הדיאטה למשקל הרצוי, ומדובר בתחילת הדרך של שמירת המשקל ואיזון התזונה. עתה  ניתן להעלות את כמות הפחמימות היומית ב-10 גרם מדי שבוע. כלומר, בשבוע ראשון 15 גרם פחמימות לכל יום ובשבוע השני  כ-25 גרם לכל יום.

במהלך שלב זה עוקבים בקפידה אחר המשקל. משזה מתחיל לעלות יש לקחת צעד אחד אחורה במינון הפחמימות היומי, ולהישאר בו. כמות פחמימות זו תהיה הכמות האופטימאלית שהמטופל מיועד לצרוך משך כל תקופת הירידה במשקל, עד להשגת משקל היעד. ההגבלה מותאמת לגיל, למין ולמידת הפעילות הגופנית.

דיאטה זו לא כוללת הכנות מיוחדות, אך מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים בה. כמו כן, כדאי לבצע בדיקות דם לבירור רמות הכולסטרול והטריגליצרידים, ומבחנים רפואיים הקובעים סבילות לגלוקוז.

הסכנות

• בשיטה זו יתכנו מחסורים של ויטמינים ומינרלים, ולכן מומלץ לצרוך תוסף של מולטי ויטמין ומספר ויטמינים ומינרלים חשובים להמשך התהליך ומניעה של מחסורים.

• לצמחונים קשה לבצע דיאטה מסוג זה מכיוון שרמות נאותות של חלבונים מגיעות בעיקר מן החי.

• לאורך זמן עלולה דיאטת אטקינס לגרום מחלות כליה, אוסטיאופרוזיס ומחלות כרוניות רבות אחרות.

• איבוד מהיר של משקל האופייני לשלבים הראשונים של שיטה זו מעלה את החשש להעלאה מהירה של המשקל עם סיום התוכנית.

• מטופלים רבים שבוחרים את שיטת התזונה של ד"ר אטקינס לירידה במשקל מדווחים על כאבי ראש, שלשולים, חולשה כללית, פריחות, עצירות, ריח רע מהפה (לרוב ריח של אצטון הנובע מפעילות הקטוזיס), חולשה ומיני מיחושים נוספים.

לסיכום

על פי דעתי האישית, כל שיטת תזונה שמונעת באופן כמעט גורף את אחד מאבות המזון הינה שיטה לא מאוזנת ומסוכנת לאורך זמן. במידה שיש צורך בירידה מהירה במשקל, מומלץ לבצע שיטה זו לזמן  מוגבל, בליווי איש מקצוע ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל. 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. בן

    כתבה יפה אולם חסרה שם התייחסות לצמחונים. היות שרב החלבון מגיע מן החי. יש פתרון והוא חלבון סויה כמו בשר. הסויה מכילה 70% חלבון המשמש את הגוף היטב היות ויש בו את החומצות האינו הדרושות לנו. אם מוסיפים דגנים מלאים לחלבון אז מקבלית מנה מאוזנת וללא צורך לאכול בעלי חיים.