להאכיל את הסוכרת שלך נכון בשבועות - מדריך ומתכונים
חג השבועות הוא אחד משלושת הרגלים שמקורם בתורה והוא משלב חג דתי של מתן תורה עם חג חקלאי של קציר והבאת ביכורים.
לחג הרבה שמות: שבועות, יום הביכורים, חג הקציר, חג מתן תורה, עצרת ועוד.
בין מנהגי החג: טכסי הבאת ביכורים, אכילת מאכלי חלב, קישוט הבית בירק, התזת מים, קריאת עשרת הדיברות, תיקון ליל שבועות ועוד.
מעניין שמכל המנהגים הרבים הקשורים בחג השבועות, דוקא המנהג של אכילת מאכלי חלב תופס בימינו את המקום המרכזי והבולט ביותר (לפחות בקרב הציבור החילוני שאינו מקיים מצוות ומנהגים דתיים). אפשר לקשור זאת לאופי החקלאי וה"קיבוצי" שהציונות ניסתה לשוות לחג השבועות, ואולי גם ליצרניות החלב שעודדו את המנהג מתוך אינטרסים כלכליים.
הבעיה הגדולה
המאכלים ה"לבנים" וה"תמימים" עמוסים בשומנים רוויים, בקלוריות וגם בכמות הפחמימות שמסתתרות בהם. כמות הגדולה יותר ממה שנוטים לחשוב. לדוגמה, בלינצ'ס שעשוי בצק דק, מטעה לחשוב שכמות הפחמימות שולית. אולם בלינצ'ס גבינה קטן ותמים יכול להגיע לכ-30 גרם פחמימות.
חשוב לדעת שהלקטוז בחלב, המכונה גם "סוכר חלב" הוא למעשה פחמימה. כוס חלב מכילה כ-10 גרם פחמימות – כמעט פרוסת לחם.
בעיה נוספת היא שהשימוש בגבינות שמנות מאד, גורם להשמנה ומחריף את תנגודת האינסולין ולכן פוגעים באיזון רמות הגלוקוז (סוכר). בנוסף השומן גורם לספיגה איטית של הפחמימות, וקשה לתאם את השימוש באינסולין מהיר או אינסולין מיקס או בכדורים סוחטי לבלב עם קצב הספיגה.
מסיבות אלו וגם אחרות, אני אישית, מעדיפה להתחבר דווקא לצד של הירק, הטבע, הביכורים ותבואת השדה, ולבסס את הארוחה בעיקר על ירקות: סלטים, פשטידות וירקות מבושלים.
אפשר לשלב גם גבינות ומאכלי חלב למען המסורת והמנהגים, אבל במידה. שילוב נכון של מאכלי חלב בארוחה לסוכרתיים מחייב התייחסות נכונה לפחמימות וגם לשומנים שבמאכלים אלו.
להלן מספר כללים שיכולים לעזור
בלינצ'ס
- להשתמש בקמח מלא במקום קמח לבן
- להחליף חלק מכמות הקמח בקמח שקדים
- להשתמש בגבינות רזות במקום בגבינות שמנות ושמנות
- להפחית את כמות הסוכר ותוספות אחרות כגון צימוקים, שוקולד, מייפל או ריבה.
עוגות גבינה
- חשוב לקבל הערכה מדויקת ככל האפשר של כמות הפחמימות בכל מנה ולהביא בחשבון את כל מרכיבי העוגה. אפשר להיעזר בנתונים בטבלה שבהמשך.
- מומלץ להשתמש בתבניות מרובעות שמאפשרות לחלק את העוגה למנות אחידות ומדודות.
- תבניות עגולות הינן בעייתיות מאחר וקשה לחלק אותם באופן אחיד ומדוד.
עוד מידע חשוב אודות עוגות גבינה
- עוגת גבינה אמנם מכילה פחות קמח מעוגה רגילה אבל היא מכילה יותר סוכר. יש לזכור שבכוס קמח יש כ-90 גרם פחמימות בעוד שבכוס סוכר כ-200 גרם פחמימות ולכן, אין לצפות להפחתה משמעותית בכמות הפחמימות.
- בעוגת גבינה כמות גדולה של גבינה. ב-750 גרם גבינה יש כ-30 גרם פחמימות.
- במרבית עוגות הגבינה משתמשים בשמנת מתוקה. קופסת שמנת מתוקה מכילה 11 גרם פחמימות.
- הבסיס של עוגת גבינה נראה דק ולא משמעותי אבל עשוי בצק דחוס. על פי החישוב שלי, באחד המתכונים לעוגת גבינה שבדקתי, רק הבסיס הכיל 139 גרם פחמימות.
- במידה וקיימים מרכיבים נוספים במתכון, כגון קורנפלור, סולת, פודינג ועוד, יש להתייחס אליהם באופן דומה ולכלול אותם בחישוב כמות הפחמימות שבעוגה.
ריכוז כמות הפחמימות, הקלוריות והשומן במאכלי חלב נפוצים
*יתכנו הבדלים קטנים בין החברות השונות
הערה חשובה לסוכרתיים שנוטלים כדורים מעוררי לבלב כגון נובונורם, גלובן או אמריל או משתמשים באינסולין מהיר:
במקרה של מאכלים עם כמות גדולה של שומן, ספיגת הפחמימות מאד איטית.
לכן, אין לקחת את כל כמות האינסולין או כל הכדור בבת אחת עבור כל כמות הפחמימות שבארוחה.
למשתמשים במשאבה, מומלץ להפעיל בולוס מושהה.
בכל מקרה כדאי להתייעץ עם הרופא או הדיאטנית לקבלת הוראות מדויקות למקרים כאלה.