Laisha_Fly
Thymoquin_Fly

המלח- שטן או מלאך?

מאת: ציונה מלמן, שפית ומרצה בנושאי אוכל בריא וסגנון חיים
זמן קריאה: 2 דקות
לאחרונה ראיתי מודעה שהופיעה במספר מקומות אשר מעבירה את המסר שמלח הוא מצרך המסכן את בריאותינו. זהו אותו מסר שראיתי במספר תכניות ותחרויות בישול בהן האתגר היה להכין אוכל בריא, רק ללא מלח. האם יש אמת בדבר, או שמא ההפך הוא הנכון? מה עלינו לעשות במטבח הפרטי שלנו כאשר אנו מבשלים לעצמנו או למשפחתנו?
Laisha_In

התשובה לשאלה אינה חד משמעית. אנו מדברים כמובן על מלח שולחני הידוע גם כ"סודיום-כלוריד". ברור וידוע לכולם שצריכה רבה מידי של מלח עלולה לסכן את בריאותינו ואף לגרום למוות במקרים קיצוניים. כל המזונות המעובדים מכילים כמויות גדולות של מלח, בעיקר באיכות נמוכה, דבר המסכן את גופנו. לדוגמה, ישנה חברה ישראלית ידועה אשר מייצרת שניצלים ומוצרים נוספים מסויה. בכל שניצל או קציצה כזו יש כמות מלח הגבוהה מכמות המלח היומית המומלצת לילדים, כאשר ברוב המקרים ילד אוכל יותר משניצל אחד! כמובן שהמוצרים הללו אינם בריאים גם למבוגרים. צריכת המלח המומלצת למבוגרים ביום היא 6 גרם ועוד פחות מכך לילדים, וזו הנורמה במזונות מעובדים. מלח  נמצא בכמויות גדולות מאוד גם במזונות משומרים כגון בשרים ארוזים, דגים, אבקות מרק, דגני בוקר וכמעט בכל המזונות המעובדים.

נמצא שצריכת מלח גבוה מקושרת למספר גדול של סיכונים בריאותיים ומחלות, כולל יתר לחץ דם, אירועים מוחיים, מחלות לב ועורקים, סרטן חלל הבטן, בריחת סידן, השמנת יתר, אבנים בכליות, דמנציה וסקולרית, אסטמה וסוכרת. חשוב לציין שכל הסיכונים הבריאותיים שצוינו הם סיכונים הניתנים למניעה או שיכולים להיות ברובם הפיכים בתנאי שניתן לגוף תזונה ותנאים אופטימליים.

חרף כל מה שנכתב, ידוע גם שמלח הינו מרכיב חיוני לבריאותנו, בתנאי שצורכים את הסוג הנכון של המלח בכמויות הנכונות. סודיום, מרכיב אחד של מלח שולחני, עוזר לאזן בין נוזלי התאים בגופינו לבין הנוזל שמחוצה להם. הסודיום משפיע על תפקוד הגוף בצבירת נוזלים כשהדבר נחוץ או בהפרשת נוזלים מיותרים. בנוסף, סודיום הינו חיוני ביותר בתפקוד התקין של עצבים ושרירים, ובאיזון לחץ הדם.

לא נוכל להתייחס בכתבה זו לכל המצבים הבריאותיים שנכתבו לעיל, אך נרחיב על 2 מתוכם. בעולם המערבי, כשליש מהאוכלוסיה הבוגרת סובלת מיתר לחץ דם, המוגדר כלחץ דם העולה על 90140. יתר לחץ דם הוא מצב המעלה את הסיכון לחלות במגוון מחלות. ישנו מיתוס שלחץ הדם שלנו עולה ככל שאנו מתבגרים. האמת היא שאכילה ותזונה נכונה, בשילוב פעילות גופנית וצמצום לחצים, יתרמו לשמירת לחץ דם נמוך ותקין במהלך החיים.

אוסטאופורוזיס, הידוע כתופעת בריחת הסידן מהעצם, נהיה יותר ויותר נפוץ. מבוגרים רבים שאני מכירה סובלים מאוסטאופורוזיס אשר גורם לשברים בעצמות ולסבל רב. 1 מכל 2 נשים ו-1 מכל 5 גברים, מעל גיל 50 ישברו עצם בגופם כתוצאה מבריאות לקויה של עצמותיהם. רוב הסידן בגופינו מאוחסן בעצמות וכאשר אנו צורכים כמות גבוהה של מלח, הסידן "בורח" מהעצם, ומופרש מחוץ לגופינו בשתן.

על ידי אכילה בריאה ונכונה של מזונות טבעיים ומלאים אנו יכולים ליהנות מטעמו האמיתי של אוכל טעים ובו בזמן לשמור על בריאותינו תוך הנאה מקסימלית מהחיים!

קווים מנחים ומעשיים

1. נסו להפסיק לגמרי קנייה או שימוש במזונות מעובדים. אם בכל זאת החלטתם לקנות מזון מעובד לסוגיו, הקפידו לבדוק בתווית את כמות הסודיום אותו המוצר מכיל.

2. בבישול- השתמשו ברכיבים ומצרכים שאתם מזהים! השתמשו בהרבה ירקות, עלים ירוקים, מוצרי חיטה מלאה, קטניות, אגוזים ופירות. בדרך זו תוכלו לשלוט בכמות המלח בה אתם משתמשים.

3. הקפידו לקנות מלח איכותי, כדוגמת "מלח הימלאיה" אשר מגיע בגבישים דקים, בינוניים וגסים. אל תקנו מלח שולחני מעובד- זו האפשרות הגרועה מכל. בכדי לחסוך כסף ניתן למצוא ברשתות למוצרי מזון טבעיים מלח איכותי הנמכר בכמות גדולה, דבר המוזיל את עלותו. לצערנו, עקב רמת הזיהום הגבוהה של מי הים, מלח ים הפך לאופציה פחות טובה.

4. ניתן להשתמש בבישול בירקות אשר טעמם הטבעי הוא מלוח כגון סלרי. השתמשו במקלות סלרי קצוצים דק בסלטים, מטבלים, מרקים וכ'ו.

ציונה מלמן, שפית ומרצה בנושאי אוכל בריא וסגנון חיים
www.tzionamelman.co.il

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו