Nadar_Fly
Nadar_Fly

מי הזיז את הגבינה שלי?

מאת: נעמה לוי
זמן קריאה: 3 דקות
כל מי שנמנע או לפחות ממעיט באכילת גבינות מכיר את הבעיה הזאת היטב: מה מורחים בסנדביץ? טחינה? נמאס! הנה שלושה מתכונים לממרחים מיוחדים שלא יגרמו לכם להצטער על כך שאין בתוך הסנדביץ שלכם גבינה

גם טעימים, גם בריאים וגם נותנים אנרגיה למשך זמן ארוך (deposit photos)

Nadar_IN

כל מי שנמנע או לפחות ממעיט באכילת גבינות מכיר את הבעיה הזאת היטב: מה מורחים בסנדביץ? מה עושים כשמתחשק נשנוש קטן על לחם קלוי? יש טחינה, נכון, וזה טעים. וגם מזין, בייחוד אם מקפידים על טחינה איכותית – משומשום מלא ומונבטת אבל גם זה קצת נמאס והחיך מבקש לו טעמים חדשים, שייפצו על היעדרן של הגבינות הצחורות והנימוחות בפה.

הסיבות להמעיט בגבינות מעובדות מחלב מפוסטר הן רבות וטובות ונדמה כי כבר אין צורך להכביר מילים בעניין. ובכל זאת: גבינות, מעבר להיותן משופעות בהרבה הורמונים, אנטיביוטיקה, חומרי שימור (גבינה ממוצעת מחזיקה מעמד בין שבועיים לשלושה במקרר. מבינים מה זה אומר מבחינת כמות חומרי השימור?) הן גם לא קלות לעיכול וגם דרך מצוינת להעלות קילוגרמים מיותרים, בייחוד כשמדובר בגבינות שמנות.

בנוסף, חורף זה לא הזמן המומלץ להכביר באכילת גבינות. עודף הלחות הכללית שעולה בגוף שלנו (נזלות, ליחה ושפעות) ומחוצה לו – רק יוחמר כתוצאה מאכילתן.


אז מה בכל זאת מורחים על הלחם או הקרקרים? עם קצת תושייה מכינים ממרחים טעימים מחומרי גלם בריאים כמו קטניות, אגוזים, זרעים או טופו.

הנה שלושה מתכונים לממרחים מיוחדים שלא יגרמו לכם להצטער על כך שאין בתוך הסנדביץ שלכם גבינה
.

ממרח שעועית לבנה וארוגולה עם זיתים ועגבניות מיובשות

להכנת ממרח זה יש להשתמש בשעועית רכה במיוחד. אם אתם מבשלים את השעועית בעצמכם, האריכו את הבישול ב-10-5 דקות נוספות. מגישים את הממרח עם קרקרים או ירקות טריים.

חומרים:

2 כוסות שעועית לבנה, טרייה או משומרת
4-3 כפות שמן זית
1 כף מיץ לימון סחוט טרי
פלפל טחון טרי
1/3 כוס זיתים מסוג קלמטה, קצוצים גס
1/3 כוס עלי ארוגולה קצוצים גס או 3 כפות פטרוזיליה קצוצה
¼ כוס עגבניות מיובשות חתוכות דק

אופן ההכנה:

1. בקערה גדולה מועכים את השעועית במזלג או בממחה.
2. מוסיפים את שמן הזית ומיץ הלימון. מערבבים היטב עד לקבלת מרקם גס ולח. מוסיפים פלפל לפי הטעם.
3. מוסיפים את הזיתים, הארוגולה והעגבניות המיובשות. מערבבים עד לפיזור שווה.

 

ממרח חצילים עם שומשום וג'ינג'ר

ממרח פיקנטי, קל להכנה וטעים לאכילה. טוב למריחה על קרקרים מקמח אורז או כמטבל לירקות חתוכים.

חומרים:

כ-¾1 כוסות
½ ק"ג חצילים בקליפתם
½4 כפות שמן זית כתית מעולה מכבישה קרה
1 כף רוטב סויה אורגני, ללא חיטה
1 כף סוכר חום גולמי
1 כף חומץ אורז
1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק
1 שן שום, קצוצה
2 כפיות שמן שומשום מכבישה קרה
2 כפות גרעיני שומשום קלויים

אופן ההכנה:

1. רוחצים את החצילים ומייבשים אותם. קוצצים את קצה הגבעולים. פורסים את החצילים לרוחב, בצורה אלכסונית, לפרוסות בעובי של כ-½ ס"מ.
2. בווק או במחבת גדולה מחממים 3 כפות משמן הזית על להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים את החצילים ומאדים 5-3 דקות, תוך כדי בחישה, עד שהם מתרככים ומשחימים קלות. מניחים בצד על מגבת נייר לספיגת השמן.
3. בקערה קטנה מערבבים את רוטב הסויה, הסוכר החום וחומץ האורז עד להמסת הסוכר. בווק נקי או במחבת גדולה מחממים את שארית שמן הזית על להבה בינונית. מוסיפים את הג'ינג'ר והשום ומערבבים תוך כדי בחישה 30 דקות, עד שהתערובת מעלה ריח טוב. מוסיפים את תערובת הסויה ובוחשים קלות. מחזירים את החצילים המטוגנים למחבת ומערבבים במהירות עד שכל הפרוסות מכוסות ברוטב. מורידים מהאש ומעבירים לקערה. מטפטפים את שמן השומשום על החצילים ומועכים בעזרת מזלג עד לקבלת מרקם גס. מניחים להתקרר.
4. לפני ההגשה מוסיפים לממרח החצילים מחצית מכמות גרעיני השומשום ומערבבים. מעבירים לקערת הגשה ומפזרים מעל את שארית הגרעינים.

ממרח בטטה וצנוברים

הבטטה היא ירק מלא ויטמינים ומינרלים ודל בשומן. לפניכם ממרח בריא ומשביע, טוב למריחה על קרקר שיפון פשוט, כחטיף בין הארוחות. הוא נשמר היטב במקרר עד 5 ימים.

חומרים:

1 בטטה גדולה (300-240 גרם)
2 כפות צנוברים
2-1 כפות סירופ מייפל, לפי הטעם
1 כף שמן חמניות
¼ כפית קינמון
קורט מלח ים

אופן ההכנה:

1. מחממים את התנור לחום של 200 מעלות. דוקרים את הבטטה בקצה הסכין בכמה נקודות ואופים במשך כ-45 דקות עד להתרככות. מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר מעט. מוציאים את בשר הבטטה מהקליפה.
2. במחבת קטנה ויבשה קולים את הצנוברים כ-3 דקות על להבה בינונית. מנערים את המחבת כדי לערבב את הצנוברים עד שהם קלויים קלות ומעלים ניחוח טוב.
3. במעבד מזון – חשמלי או ידני – מערבבים את הבטטה האפויה והצנוברים הקלויים עד לקבלת מרקם חלק. מוסיפים 1 כף סירופ מייפל, שמן, קינמון ומלח ים. מערבבים עד לקבלת מרקם אחיד. טועמים ומוסיפים כף נוספת של סירופ מייפל, לפי הצורך.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. קרן גראף

    אפשר להכין ממרח "כבד קצוץ" מעדשים מבושלות, בצל מטוגן וביצה קשה (אפשר גם בלי ביצה), לטחון הכל במעבד מזון וזה טעים מאוד. ממרח נוסף הוא רוטב פסטו עשוי בבית מבזיליקום, צנוברים, שום ושמן זית.בתאבון

  2. אורי

    תוספת האפונה הופכת את הממרח למקור טוב לחלבון, סידן וגם ברזל. מורחים על לחם מלא ומקבלים ארוחה מושלמת…
    מתכון מתוך האתר של אנונימוס:
    https://veg.anonymous.org.il/art614.html

  3. יעל נקר - נטורופתית

    ממרחים:
    הבסיס לאחד מ-4 הממרחים הבאים:
    לקצוץ בצל ולטגן במעט שמן זית כתית מעולה / שמן קנולה בכבישה קרה.
    אפשר להוסיף מים לפי הצורך, עד להשחמת הבצל.
    להוסיף מלח ופלפל שחור לפי הטעם ולהעביר למעבד מזון.
    1.לממרח קישואים:
    להוסיף למעבד המזון 2-3 קישואים שהורתחו קלות ולטחון.
    2.לממרח בטטות:
    להוסיף למעבד המזון בטטה רכה שבושלה כ-10 דקות במיקרוגל (הזמן תלוי בעוצמת המיקרוגל).
    3.לממרח שעועית:
    להוסיף למעבד המזון שעועית לבנה שהושרתה לילה ובושלה במים עד שהפכה רכה + כמון.
    4.לממרח עדשים:
    להוסיף למעבד המזון עדשים כתומות שבושלו במים עד שהפכו רכות + כורכום.

    בתאבון …

  4. יהודית צור

    כבד צמחוני:כוס שעועית לוביה יבשה – לבשל עד מצב רך מאד, לסנן ולשטוף.
    4 ביצים קשות
    חופן אגוזי מלך
    2 בצלים יבשים – לקצוץ לחתיכות גסות ולטגן בשמן זית ולבסוף להוסיף את האגוזים.
    את כל הכבודה הזו למעבד מזון ולטחון, למצב גס בינוני.
    להוסיף מלח ופלפל שחור.
    אם הממרח מורגש יבש מדי אפשר להוסיף קצת שמן זית.

    הערה: זה לא יעזור אם אנחנו משתדלים לאכול אוכל בריא ואח"כ משתמשים במקרוגל.
    נושא למחשבה.
    יהודית
    יועצת תדמית ומודעות דרך צבעים.

  5. shirit

    If we can't use microwave what do you suggest? thanks