לבן מהאדמה
מי הם הירקות הלבנים? הנה רשימה קצרה:
-
גזר לבן
-
שורש סלרי
-
שום
-
כרישה
-
בצל שאלוט
-
תפוחי אדמה
-
כרובית
-
קולורבי
-
לפת
-
זנגוויל
-
עולש
-
ארטישוק ירושלמי
-
חזרת
-
פטריות
-
בצל
המיוחד בירקות הלבנים הוא תרכובות הגופרית המצויות בהם ומדד גבוה של ORAC – דהיינו, יכולת נוגדת חימצון גבוהה. ההמלצה של הרפואה הטבעית – נטורופתית היא לכלול במזון לפחות 3500 יחידות ORAC. למשל: ב 100 גר' בצל נמצא 450 יחידות ORAC, ב 100 גר' שום נמצא 1939 יחידות וב- 100 גר' תפוחי אדמה- 313 יחידות.
לתרכובות הגופרית יש תכונות ריפוי מצויינות והן נמצאות בעיקר בבצלים וקרוביהם: עירית, כרישה ושום.
הגופרית מסייעת בהקטנת מחלות סרטן המעי הגס, הושט והשד וכן במניעת קרישת דם בלתי רצויה. כמו כן יש לה חלק חשוב בחילוף חומרים של חלבון ומכאן היא מסייעת לפינוי תקין של מוצרים מהחי. שילוב של סלט ירקות המכיל שום ובצל, מייעל את תהליך העיכול ואף מסייע להרזייה.
הגופרית גם מחטאת את הדם, עוזרת להתנגד לחיידקים, מעודדת ייצור והפרשה של מיצי מרה ומטהרת רעלנים בגוף שנגרמים מקרינה וזיהום אויר ובפעולותיה אלה היא גם מצעירה.
הרבה ממטופלי מגיעים עם הרגל של נטילת אספירין ובדיקות קולונוסקופיה חוזרות- בפרט החל מגיל 50.
מעין הרגל שהשתרש באמצעות הרפואה הקונבנציונלית. אבל מנגד, אין להם בתפריט ירקות לבנים.
אפשר להבין שקצב החיים המודרנים גורם להעדפת כמוסת אספירין על פני קיצוץ בצל מדמיע. אבל, הנסיון והפילוסופיה הנטורופתית מלמדים שהרגלים ניתן לשנות.
אפשר להחליף את האספירין הלבן בשום, בצל , פטרוזיליה ועלים אחרים. תרכובות הגופרית בשילוב הכלורופיל יעשו בגוף עבודה מצויינת ויתפנו ממנו בצורה טבעית. הגוף מכיר ויודע כיצד להתמודד עם ירקות אבל אינו מכיר את התרופות. לכן, אם המצב אינו הכרחי- מוטב לבן מהטבע.
בצל- מקור מצויין לכרום וקוורציטין
הכרום נחוץ לחילוף חומרים של סוכרים וחומצות שומן, מעלה HDL ומוריד כולסטרול כללי וכך אפשר לאמר על הבצל שהוא "מרזה". תכונה שבד"כ מייחסים רק לחסה. אמנם יש כאלו שיאמרו שאין מזונות "מרזים", אבל, כאשר למזון תכונה מיוחדת בהפעלת מנגנוני עיכול ופינוי, יש במזון כדי לסייע בהרזייה ולכן הוא "מרזה".
הקוורציטין מנטרל רדיקלים חופשים, נלחם בנגיפים שונים, אנטי דלקתי וקשור להורדת שכיחות התקפי לב חריפים וכל סוגי הסרטן.
ומה עוד לא אמרו על השום? התרופה האולטימטיבית לדלקות, וירוסים, קוטל חיידקים מצויין, מגן מפני סרטן המעי הגס, עשיר בויטמין C וסלניום שטובים למניעת סרטן המעי הגס. קיצוץ השום משחרר את האליצין שבו ומייצר מזון אנטיביוטי רב עוצמה. אפשר לתבל בו סלטים, לאכול אותו טרי על לחם מלא ושמן זית, להוסיפו לתבשילים והוא גם אינו יקר.
ומה עם התפוחי האדמה? פעמים רבות עולבים בהם בכך שמתייחסים אליהם כעמילן מיותר ומשמין – אבל תפוחי האדמה, מזון פשוט ועממי מהטבע, חשובים לאיזון לחץ הדם בזכות האשלגן הרב שבהם ולכן מומלצים לסובלים מלחץ דם גבוה.
אם כך, אפשר לערוך שולחן מפואר מירקות לבנים לערב שבועות ולחזק את הבריאות באופן טבעי וגם לשמור על משקל תקין.
אציע כאן מספר מתכונים לחג – כולם לבנים ומלאי אנרגיה:
סלט פטריות איטלקי:
סלסלת פיטריות – לפרוס את הפטריות דק
2 כפות בזיליקום טרי קצוץ
1 כף עירית קצוצה
2 שיני שום קצוצות
2 כפות שמן זית
חצי לימון סחוט
1/4 כפית מלח ים אנגלי
מאפה ירקות שורש:
4 תפוחי אדמה
2 קולורבי
2 בצל
2 שום
2 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1 כף עלי רוזמרין טרי
לפרוס את הירקות, לערבב עם השמן והתבלינים ולהניח בתבנית מרופדת בנייר אפייה. לאפות ב 200 מעלות במשך 40-50 דקות.
קציצות כרישה:
6 כרישה – לפרוס ולאדות.
3 כפות נבט חיטה
3 כפות שיבולת שועל
2 ביצים
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1/4 כפית פלפל לבן
לערבב הכל ולטגן במעט שמן זית. תלמידה שלי לימדה אותי שאפשר גם לאפות בתנור על נייר אפייה –
190 מעלות במשך כ- 30 דקות. יצא מצויין.
סלט שורשים:
רצועות דקות של לפת
רצועות דקות של קולורבי
רצועות דקות של גזר לבן
1 שן שום קצוצה דק
1/2 לימון סחוט
1 כף שמן זית
1/2 כפית מלח ים אטלנטי גס
לערבב הכל ולאכול טרי
שיהיה חג שבועות נהדר, לבן ובריא
שלכם,
מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na)