supherb_Fly
supherb_Fly

מסירים את המסכות

מאת: יעלה אשחר, תזונאית קלינית
זמן קריאה: 3 דקות
גם אתם אוהבים להתפנק מדי פעם בחטיפים בריאים? בוחרים מוצרים אפויים ולא מטוגנים? מעדיפים אריזות שכתוב עליהן 'ללא תוספת סוכר' או 'ללא כולסטרול'? כדאי שתקראו את זה

מתחת למה שנראה בריא (zcool.com.cn)

PassoverFocus_IN

המזונות שאנחנו אוכלים מתחפשים לעתים לאוכל בריא וטבעי. לכבוד פורים, יעלה אשחר חושפת את האמת שמאחורי המוצרים שנראים תמימים ומבטיחים.

מחטף החטיפים

נכון, חטיפי הבריאות מכילים סיבים תזונתיים, אבל הדרך שלהם לבריאות עדיין ארוכה. מרבית חטיפי הבריאות מכילים מעט קלוריות באופן יחסי, אבל טומנים בחובם כמה מלכודות לצרכן התמים. הראשונה היא שהם אינם משביעים; כדי לעמוד בהבטחות של מוצר דל קלוריות, חטיפי הבריאות הם קטנים, לא ממלאים ואינם מספקים את הצורך של ארוחת ביניים (ואם אוכלים כמה חטיפים צורכים כמות קלוריות מכובדת). המלכודת השנייה היא הרכיבים שבפנים; תעיפו מבט ותבדקו כמה שומן רווי ושומן טרנס (שמן קוקוס, שמן דקלים, שומנים מוקשים מהצומח) וכמה סוכר פשוט (פרוקטוז, גלוקוז, סוכרוז) מופיעים ברשימת הרכיבים, ותיווכחו בעצמכם שלא בבריאות עסקינן. כך גם לגבי הגרנולות הקנויות. נכון, הכנת גרנולה או חטיפי גרנולה ביתיים דורשת זמן ואנרגיה, אבל רק כך תוכלו לשלוט במה שנכנס לגופכם. החטיפים הביתיים מחזיקים מעמד לאורך זמן והכנתם שווה את המאמץ.

אופים קלוריות

כל אחד יודע שטיגון אינו בריא ושרצוי להימנע ממנו. במהלך תהליך הטיגון נוצרים רדיקלים חופשיים שפוגעים בתאים שלנו ועלולים להחיש תהליכי טרשת עורקים ואף תהליכים סרטניים בגוף. נוסף לכך, טיגון בשמן מוסיף כמובן קלוריות רבות למזון שאנחנו אוכלים. עם זאת, לא כל הנוצץ זהב הוא, ולא כל מזון אפוי בריא הוא. לאור מגמה הולכת וגוברת של מיתוג מזונות כבריאים, התהדרו מזונות שונים ולא בריאים כלל בתואר "אפוי" כדי לתת לנו הרגשה שאנחנו אוכלים מזון בריאות. למשל, שניצלים מוכנים, עוגיות מזרחיות מפורסמות (בלי שמות), קרקרים (שמפורסמים בימים אלה בטלוויזיה) וחטיפים שונים ועשירים מאוד בקלוריות ובשומן. אל תוותרו על קריאת הערכים התזונתיים המצוינים על גב האריזה, יכול להיות ששם תמצאו אמת נעימה פחות מזו המצטיירת בחלק הקדמי, בהצהרות הבולטות. למשל, באריזות מוכנות של צ'יפס לתנור תפוחי האדמה טוגנו מראש, כך שהאפייה בבית לא באמת חוסכת את פעולת הטיגון. עדיף כבר לאפות תפוחי אדמה רגילים.

קל או כבד

בואו לא נתבלבל בין לייט לדיאט. נעשה סדר ונבהיר את הדברים: מוצר המוגדר "דל קלוריות" או "דיאט" מכיל עד 40 קלוריות ל=100 גרם במזון מוצק ובמוצרי חלב או 20 קלוריות ל=100 גרם במזון נוזלי. מזונות אלה אכן מכילים מעט קלוריות. לעומת זאת, מוצר המוגדר "לייט" או "מופחת קלוריות" הוא מזון שהפחיתו בו שליש מהערך הקלורי בהשוואה למוצר המקורי. למשל, אם מוצר המקור מכיל 600 קלוריות ל=100 גרם, מוצר לייט יכיל 400 קלוריות ל=100 גרם. לא מעט קלוריות בכלל! גם כאן מומלץ לקרוא את טבלת הערכים התזונתיים כדי לבדוק את כמות הקלוריות.

הבלוף של הכולסטרול

ההצהרה "ללא כולסטרול" מופיעה כמעט תמיד על גבי מזונות שבאופן טבעי אינם מכילים כולסטרול, ולמעשה זהו תעלול שיווקי מתוחכם. כולסטרול הוא מולקולה שומנית המיוצרת על ידי יצורים חיים בלבד, ולכן תופיע רק במוצרי מזון מהחי (בשר, חלב ומוצריו וביצים). לכתוב על בקבוק שמן צמחי, על מיץ פירות או על כיכר לחם שהם ללא כולסטרול זו אמירה ריקה מתוכן. באותה מידה אפשר להצהיר שהם אינם מכילים זכוכית. זוהי עוד מניפולציה של התעשייה שנועדה לקדם מכירות של מוצר מסוים ולגרום ללקוח להרגיש שהוא קונה מוצר בריא. נא לא ליפול בפח.

אוכל בריא

זה באמת בריא? (123RF)

הסוכר משחק במחבואים

כשאתם רואים על אריזה בסופר את הכיתוב "ללא תוספת סוכר" אתם בוודאי חושבים שזהו מזון בריא או דל קלוריות. טעות! המשמעות היא שלא הוסף למזון סוכר מסוג סוכרוז בתהליך הייצור, אבל סוכרים אחרים יכולים להופיע בשפע. המזון יכול להכיל פירות (שעשירים בסוכר), פרוקטוז (סוכר פירות) וסוכרים רב=כוהליים, כגון מלטיטול וסורביטול. גם כאן, חשוב מאוד לבדוק את רשימת הרכיבים, מכיוון שההצהרה אינה מבטיחה מוצר דל בפחמימות. הדבר חשוב במיוחד עבור אנשים סוכרתיים, שצריכים להיות מודעים לכמות הפחמימות שהם צורכים בכל ארוחה. נוסף על כך, ההצהרה על מוצר ללא תוספת סוכר אינה מעידה על כמות הקלוריות. המוצר עשוי להכיל הרבה פחמימות (גם מורכבות וגם פשוטות) ושומן, וכתוצאה מכך גם קלוריות רבות. שימו לב למקומות הבלתי צפויים שבהם מסתתרת תוספת הסוכר. האם ידעתם, למשל, שפעמים רבות מצפים תמרים בסוכר מסוג גלוקוז כדי שיבריקו?

משחררים את הכיכר

העלייה ברמת המודעות לבריאות לא פסחה על נוכלים למיניהם שמטעים את הציבור בצורה בוטה. מאפיות רבות מוכרות לכם לחם חום ומספקות את האשליה שאתם קונים לחם מלא העשיר בסיבים תזונתיים. בפועל, לחמים רבים מקבלים את צבעם החום מתוספת צבע מאכל (קרמל) ולא משימוש בקמח מלא, ולמעשה הלחם נאפה מקמח חיטה רגיל או משילוב של כמה סוגי קמחים שרק חלקם מלאים. אתם יכולים לעלות על ההונאה בצורה פשוטה מאוד; רכיבי המזון בגב האריזה מפורטים בסדר תכולה יורד, כך שהמרכיב שכמותו היא הגדולה ביותר מופיע ראשון ברשימה והמרכיב שכמותו היא הקטנה ביותר מופיע אחרון. אם אתם רואים ברשימת הרכיבים של לחם "חום" שהרכיב הראשון הוא קמח חיטה, תבינו שעבדו עליכם ועברו ללחם הבא.

לפרק את הסלט

כשיושבים בבית קפה ולא רוצים להפריז בקלוריות, הסלט, שבדרך כלל מודבק לו שם של חבל ארץ ציורי (סלט גלילי או ירושלמי למשל), נראה כמו האפשרות הבריאה ביותר. אם יצאתם קלילים מבית הקפה במצפון נקי ובהרגשה שקיבלתם את מנת הבריאות שלכם ושחסכתם בקלוריות, יכול להיות שאתם צודקים, אבל יש סבירות גדולה שלא כך הדבר. הסלטים המוגשים בבתי קפה ובמסעדות מלאים בדרך כלל במלכודות: מרבית הרטבים עשירים מאוד בשומן ובסוכר, וכן בתוספות כגון קרוטונים, אגוזים שונים, גבינות שמנות, בטטות מטוגנות או טחינה גולמית. כל אלה מקפיצים את כמות הקלוריות בסלט. אל תרגישו לא נעים לבקש שלא יתבלו לכם את הסלט ושיביאו לכם שמן זית ולימון בצד, ואל תשכחו שגם התוספות נספרות במניין הקלוריות.

יעלה אשחר, תזונאית קלינית

אהבתם את הכתבה? כנסו וקבלו מגזין מתנה!

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו