הרעלים שמסתתרים במדורת ל"ג בעומר
ל"ג בעומר הוא חג שרבים מאיתנו חוגגים במדורות יחד עם הילדים. זאת מבלי לדעת שלמעשה אנחנו עוטפים את האוכל שלנו ברעלים מוחלטים.
ארצה להתייחס ל-3 רעלנים מרכזיים שמככבים לנו בין הגחלים:
הראשון הוא נייר הכסף
נייר אלומיניום כשמו כן הוא, נייר שלם שעשוי מאלומיניום.
מדובר במתכת קלה ורעילה המצוייה באוויר, בקוסמטיקה (דאורדורנטים לרוב), בחיסונים ותכשירים רפואיים, במזון ובכלים איתם אנו מבשלים.
במגע עם האוכל ובטמפרטורות חום גבוהות היא עוברת למזון ומשם אלינו לדם ולרקמות שם היא יוצרת קצרים ונזקים.
האלומיניום מצטבר בעיקר בעצמות אך גם בריאות, בשרירים, בכבד, במוח, בכליות ובטחול. ידוע כי עם הגיל עולה רמת האלומיניום ברקמות אלה.
הסיכונים העיקריים שעולים ממחקרים על חשיפה ממושכת לאלומיניום קשורים בעיקר לסיכון ללקות בשיטיון (דמנציה), מחלת אלצהיימר ואולי מחלות ניווניות נוספות של מערכת העצבים הקשורות בהזדקנות.
זאת מעבר לעומס שהיא יוצרת על מערכת העיכול והנשימה (משם היא נספגת) ולעומס על מערכת השתן והכליות משם היא אמורה להיות מופרשת.
במחקר בו הוזרקה ישירות לדם מנה של אלומיניום מסומן נמצא כי כ-80 אחוז ממנה הופרשו בשתן תוך כשבוע, חלק הופרש לאחר זמן רב יותר וחלק הצטבר בגוף.
גם אם נניח שרק כ-10%-12% הצטברו בגוף, אם נכפיל את זה בכמות החשיפה הממושכת ובמספר השנים נגיע לכמויות ונזקים גדולים ומתמשכים.
וזה עוד מבלי לדבר על הריאקציות שקורות בזמן שבין לבין – כדוגמת החיבור של אלומיניום עם זרחן. למידע נוסף על אלומיניום – הרעל הערמומי.
הרעלן השני הוא הפחם
לא הייתם נותנים לילדים לאכול מזון שרוף ומחומצן, נכון?
הפחם הינו תוצר השריפה של האוכל. לאחר שהאוכל שהה זמן מה בחום המדורה הוא מתחמצן והערכים שבו נפגעים.
כך, במקום לתרום לנו בריאות, הוא תורם רעלים ורדיקלים חופשיים. אלה עשויים לעודד סרטן, דמנציה פרקינסון, אלצהיימר ועוד.
השלישי – תפוחי האדמה
אין לי התנגדות לתפוחי אדמה באופן גורף ומוחלט, אבל בהחלט צריך להיות מודעים לנקודה ולאכול במידה.
תפוחי אדמה מכילים רעלן שנקרא "סולנין". מכירים את המצב שתפוח האדמה מוציא "אצבעות"? ושהקליפה שלו מעט ירקרקה? אז זהו סימן מובהק שתפוח האדמה כבר רעיל לחלוטין ואין לצרוך אותו.
אותו רעלן מגביר תהליכי דלקת בגוף (מדלקות פרקים, נשימה ואלרגיות ועד סכרת).
זה בנוסף להיותו של התפוח אדמה פחמימה ריקה.
לכן, נעדיף להרגיל את עצמנו ואת הילדים לצרוך ממנו במידה ולהחליף אותו בצ'יפס ירקות צבעוניים.
למאמרים נוספים בנושאי בריאות בל"ג בעומר:
על המרשמלו ותפוחי האדמה במדורה
אולי לא חייבים לברוח מתפוח האדמה כמו מאש?
הדרך הטבעית להתמודד עם כוויות בחג
אז מה הפתרון למדורת ל"ג בעומר?
הפתרון הוא פשוט:
- נפחית ככל האפשר את החשיפה שלנו לאלומיניום
- נבחר בירקות ירוקים אורגניים ושטופים לבישול
- נשתמש ברשת צלייה עם ידית שתאפשר להניח את הבטטות, הבצלים ושאר הירקות הטעימים מבלי להרעיל אותם
- נעדיף להכין ירקות צלויים ומגוונים במקום תפוחי האדמה הבנאליים והרעילים. ניתן להכין שיפודי ירקות משודרגים ומתובלים ולהניח אותם בזהירות במדורה נמוכה.