המלצות תזונה לחורף חם ובריא [מדריך + 2 מתכונים]
הנה מה שמצפה לך במדריך זה:
- המלצות לחיזוק המערכת החיסונית לימי החורף
- המלצות תזונתיות לימי החורף הקרים
- מזונות מחממים המומלצים לימות החורף
- 2 מתכונים מיוחדים לחורף
החורף כבר כאן. כמה ביקשנו והתפללנו לגשמי הברכה שיתחילו לרדת ולמלא את הארץ בניחוח משכר של אדמה רחוצה ורעננה.
הטמפרטורות יורדות, והקור חודר לעצמות ואנחנו מחפשים דרך לחמם את הגוף ואת הלב.
כך כתב גדול המרפאים הטבעיים, הרמב"ם, בספרו הלכות דעות:
" בימות החמה אוכל מאכלים הקרים ולא ירבה בתבלים, ואוכל את החומץ. ובימות הגשמים אוכל מאכלים החמים ומרבה בתבלים, ואוכל מעט מן החרדל ומן החלתית (כלומר להמעיט בתבלינים חריפים ובחרדל מפני שזה מחליש את הלב). ועל דרך זו הולך ועושה במקומות הקרים ובמקומות החמים בכל מקום ומקום הראוי לו".
כלומר, המזונות שאנו אוכלים צריכים להיות מותאמים לעונות השנה. ההמלצה היא בימים חמים לאכול מזונות מקררים כדי לצנן את הגוף, ובימים קרים לאכול מזונות מחממים כדי להעלות את טמפרטורת הגוף.
בנוסף, בחורף יש יותר הידבקויות של מחלות ויראליות וזה קורה מפני שאנשים שוהים יותר במקומות סגורים ולא מאווררים וגם מפני שהקור גורם לזרימת דם איטית שמחלישה את המערכת החיסונית ולכן נדאג לחימום וחיזוק של הגוף ושל המערכת החיסונית.
לתזונה נכונה, מצב נפשי מאוזן, פעילות גופנית ונשימה נכונה יש השפעה מכרעת על תפקוד יעיל של מערכת החיסון.
המלצות כלליות לחיזוק המערכת החיסונית לימי החורף:
- הימנעו מלהדליק מזגנים ולשהות בחללים סגורים, פשוט התלבשו חם ותמיד השאירו חלון פתוח מעט, על מנת שיהיה סירקולציה של אויר בחלל החדר.
- סיימו את המקלחת בימים קרירים על מנת לסגור את הנקבוביות ושלא תתאפשר כניסה של קור מבחוץ אל תוך הגוף, כאשר אתם מסיימים את המקלחת במים חמים, החום פותח את הנקבוביות וכל הקור שבחוץ נכנס לתוך הגוף.
- חשוב לשלב פעילות גופנית במשך השבוע ולא להיכנע לקור שבחוץ, הפעילות הגופנית מחזקת את הגוף ואת כל המערכות.
המלצות תזונתיות לימי החורף הקרים:
- רצוי להימנע לחלוטין ממזונות מקררים ומזונות מעובדים ומתועשים שמחלישים את מערכת החיסון ,כגון: גבינות מעושנות, בורקסים, גלידות, קמח לבן, ממתקים, קפה, אלכוהול.
- רצוי להימנע מאכילה של מזון שיצא זה עתה מהמקרר וכדאי להניחו בחוץ לזמן מה לפני האכילה.
- רצוי להימנע מצריכת מזונות מן החי המכילים שומן רווי והורמונים הפוגעים במערכת העיכול.
- רצוי להימנע ממוצרי חלב שהינם בעלי השפעה מקררת וכן יוצרים ליחה בגוף.
- מומלץ לאכול פירות וירקות חיים בשלל גווניהם המכילים ויטמינים, מינרלים ואנזימים שונים החיוניים לגוף ולחיזוק מערכת החיסון.
- חשוב לשלב בתפריט היומי מזונות המכילים ויטמין C, כגון: פירות הדר, פסיפלורה, פלפל אדום, פטרוזיליה, גויאבה.
- מומלץ להרבות באכילת מזונות מחממים הן מבחינת הערך המחמם והן מבחינת הטמפרטורה המחממת, כגון: תבשילים שונים, קדרה ומרקים.
- מומלץ לשתות חליטות צמחים מחממים כגון: הל, ג'ינג'ר, קינמון וציפורן.
- שיבולת שועל הינה מזון מחמם ומחזק ולכן מומלץ להכין ממנה דייסת בוקר.
מזונות מחממים המומלצים לימות החורף:
- ירקות: בעיקר הירקות הכתומים שהם: גזר, בטטה ודלעת, שום, בצל, ירקות לבנים וירקות ירוקים, עלי פטרוזיליה וסלרי.
- קטניות: שעועית לסוגיו, עדשים בכל הצבעים, אפונה וחומוס – מומלץ להנביט
- דגנים: שיבולת שועל, קינואה, דוחן, אמרנט, אורז מלא.
- שומנים: אגוזים, שומשום, טחינה וגרעיני חמניות.
- לפירות יבשים יש השפעה מחממת בזכות תהליך הייבוש שהם עוברים, חשוב לצרוך פירות יבשים אורגניים.
- תבלינים ועשבי תיבול: הל, קינמון, ג'ינג'ר, ציפורן, כורכום, רוזמרין, כוסברה, כמון, עלי דפנה, אניס ובזיליקום.
לסיום, אין דבר יותר כייף מלהכין מרק חורפי וטעים, אז החלטנו לפנק אתכם במתכון נפלא למרק מינסטרונה חי (רו פוד) עם אטריות העשויות מקישואים, ובשייק פירות חורפי ומרענן:
מרק מינסטרונה עם אטריות קישואים (להכנת מרק זה דרוש בלנדר חזק)
רכיבים:
5-6 עגבניות ( זה מה שהופך את המרקם לנוזלי)
1-2 פלפלים אדומים (מוסיף למרק מתיקות)
2-3 גבעולי סלרי
עלי בזיליקום טריים
1 קישוא
הוראות הכנה:
לטחון בבלנדר את כל הרכיבים (מלבד הקישוא) עם מעט מים.
לטחון את המרק מספר דקות, בבלנדרים חזקים נוצר חום בתהליך הטחינה ואז המרק מתחמם מעט.
אפשר לסנן את המרק במסננת
מכינים "אטריות" מהקישוא באמצעות קולפן/ פורס ספירלי/ מנדולינה
למזוג לקערה את המרק ולהוסיף את ה"אטריות".
אפשר לפזר מעל עשבי תיבול קצוצים.
שייק פירות חורפי
רכיבים:
2 תפוזים קלופים
2 עלים של קייל
חופן חוביזה
חופן אגוזי מלך
הוראות הכנה:
טוחנים את כל הרכיבים בבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד.
מוזמנים לשתף את הידע הזה עם יקיריכם!