supherb_Fly
supherb_Fly

ביקור בית אצל משפחת מרשק- אנשי הגרנולה

מאת: עדי סוקול-קצירי, מאמנת תזונה ובריאות
זמן קריאה: 4 דקות
הפעם ביקרתי אצל דני וגלית ממשפחת מרשק, זוג אמיץ ומיוחד, שכל אחד מבני הזוג זנח את עבודתו המכניסה, כדי לייצר גרנולה ביתית בביתם במשק המשפחתי במושב קדרון.
PassoverFocus_IN

בשיחה אינטימית נדבר על המעבר לתזונה צמחונית- אורגנית שמהווה את הבסיס לשינוי ועל החזון שביצירת תרבות של אכילת גרנולה בארץ. דני וגלית ישתפו על האתגרים ביצירת עסק משותף ותובנות שרכשו בדרך. בתקווה שסיפורם האישי יהווה מקור השראה עבור אלו בינינו שרוצים לחיות מתוך מודעות ופתיחות וליצור משהו במשותף, באהבה, בחדוות יצירה ובהרבה הנאה ואמונה בדרך.

משפחה ועיסוקים

גלית בת 34 במקור מאשדוד, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה וניהול ותואר שני בייעוץ ושינוי ארגוני. גלית ניהלה את רשת אינטימה (35 סניפים). דני, בן 34 חיפאי במקור, תואר ראשון בתקשורת מהמכללה למנהל ותואר שני במנהל עסקים, הפיק את מגזין "עכבר בריא". דני וגלית נישאו בחוות הצוק במאי 2005 ומתגוררים כיום במשק משפחתי במושב קדרון (לפני כן גרו בשכירות בת"א- יפו). בשנה וחצי האחרונות לגלית ודני יש עסק משותף לייצור גרנולה ביתית. לדני וגלית שתי בנות, יובל בת שנתיים וחצי, נולדה בבית בלידת מים, לומדת בגן האנתרופוסופי בגדרה וליהי בת חצי שנה.

מה גרם לכם לעזוב את העבודות שלכם ולפתוח עסק משותף?

גלית: "שנינו אהבנו ונהנינו מהעיסוקים שלנו ומהמשכורת והתנאים הנלווים. יחד עם זאת בעקבות סדנאות שעברנו של גוף- נפש הבנו עם הזמן כי העיסוק שלנו לא משקף את הלך הרוח הפנימי שלנו". גלית מציינת שההבנה הזו הייתה קשה לעיכול והיה להם מאוד קשה לוותר על המקום היציב והנוח, אבל ההחלטה התקבלה עם המעבר למשק המשפחתי במושב ויציאתה לחופשת הלידה עם יובל שאפשרה לה לקחת פסק זמן של חוסר עשייה ולחשוב מה היא באמת רוצה.

חקלאות אורגנית

באותה תקופה דני וגלית עשו קורס פרמקולצר בחווה האקולוגית "אדם וחווה" במודיעין, למדו קבלה, התחילו לתרגל יוגה ועם הזמן התחילו לעשות את החיבורים "שמה שאנחנו אוכלים משפיע על איך שאנחנו מרגישים ומשפיע על הרוח".

בהתחלה הם חשבו לעסוק בחקלאות אורגנית, החלום של דני היה להיות חקלאי. דני התנדב גם בחווה החקלאית "חביזה" ובמרכז "שילובים" לפגועי נפש (הקים להם גינה אורגנית). גלית מצידה לא התחברה לעולם החקלאות ועם המשמעות של לעבוד ימים שלמים בשמש. הרצון היה לעשות "יצירה משותפת" ולמצוא עיסוק משותף שיאפשר להם חופש וזמן לגדל ולהיות עם ילדיהם,  שנמצאים בעדיפות ראשונה מבחינתם. כיום מגדלים גינה משפחתית אורגנית לצורכיהם האישיים.

 דני בגינת הירק המשפחתית

הגרנולה- "פרי יצירה משותפת"

שניהם אוהבים לבשל ועם הזמן התחילו להכין גרנולה לעצמם וחברים טעמו ואהבו ואז הרגישו פנימית שהם צריכים ללכת עם זה. גלית לא חזרה לעבודתה אחרי החופשת לידה. בשלב הראשוני שיפרו את המתכון והטעמים והחלו למכור דרך חוות חוביזה ללקוחות שהזמינו ארגזי ירקות ובמכירה מקומית. עם הזמן עלה מהשטח צורך במוצרים נוספים והחלו לייצר מוצרים משלימים כמו עוגיות שיבולת שועל עם שוקולד, טחינה ועוד.

גרנולה בעבודת ידהכנת גרנולה ביתית

המעבר לתזונה צמחונית- אורגנית

גלית גדלה על המטבח המרוקאי וצמחונית מזה עשר שנים. המעבר לצמחונות החל בעקבות סדנת ויפאסנה שעשתה כאשר במשך 10 ימים אכלה אוכל טבעוני והרגישה מצוין, ירדה 3-4 ק"ג וחשה בתחושת קלילות. גלית הבינה שלבטן שלה כנראה קשה לעכל בשר ושזה דורש יותר מדי אנרגיה ומאותו רגע נהייתה צמחונית.

דני גדל על טהרת המטבח האשכנזי. המודעות לתזונה בריאה החלה לאחר החלמתו מתאונה קשה ב-2001 בה נפצע קשה בעמוד השדרה ונדרש להיות מספר חודשים בשיקום. דני השתקם מהר יחסית מהפציעה כי היה ספורטאי (עסק בהתעמלות מכשירים מגיל קטן, טניס, גלישת גלים. האבא היה כדורסלן). דני התוודה לחנות הטבע "ניצת הדובדבן" בת"א והתחיל לאכול אורגני. בנוסף נהג לשתות מיץ עשב חיטה כל בוקר מדוכן בשוק הכרמל והרגיש עם זה מעולה ועם הזמן רכש לעצמו מסחטת מיץ עשב חיטה.

כשגלית ודני הכירו לפני 5 שנים הם אהבו מאוד לבשל יחדיו. גלית הכירה לדני את המטבח הצמחוני והוא דאג לקנות אורגני. המעבר של דני לצמחונות היה פשוט וקל, מעיד שלא חש ב"חוויה של ויתור" ואף ויתר על בשר בשמחה מטעמים אידיאולוגים ובריאותיים.

פריקים של דגנים מלאים אורגניים

גלית קוראת לעצמם "פריקים של דגנים מלאים אורגניים". מקפידים על חלבון מלא, שילובים של דגנים וקטניות. למדו על תזונה מלימוד אישי מספרים כמו: "Healing with whole food", "מזון למחשבה", "המטבח הבריא והצמחוני" בהוצאת על השולחן ומסעדת בודהה בורגר האהובה על שניהם.

שידה מלאה בספרי תזונה, למידה עצמית

סדר יום

הבנות מכתיבות אותו. דני משכים קום עם הזריחה ועובד בשקט לבדו בגינת הירק המשפחתית. המשפחה פותחת את הבוקר באכילת גרנולה, כאשר כל הזמן דואגים לגוון ולהפתיע, גם יובל מגיל שנה אוכלת גרנולה. אוכלים את הגרנולה עם יוגורט כבשים ("יוגורמה") עם חלב סויה ומתקבל קרם יוגורט אשר מעדן את החומציות של היוגורט, בליווי קוביות של פרי טרי.

צורת ההגשה המיוחדת

לאחר שמביאים את יובל לגן, מתחיל רצף של תיאומים "וניווטים" כאשר אחד מהם שומר על ליהי והשני אופה גרנולה בביתן הסמוך. בצהרים נפגשים לארוחה משותפת לרוב על קערה גדולה של סלט עשיר מהגינה (מכניסים לסלט סלק, תרמילי אפונה, לפת. לא מוותרים על הקליפה!) עם חלבון מלא: מוסיפים גרגירי חומוס מונבטים, קינואה. מקפידים להנביט את הקטניות.

ומה במקרר..

בין השעות ארבע לשמונה אחה"צ זה זמן האיכות שלהם עם הילדות. מציינים שזו היתה המטרה העיקרית של השינוי, שהמשפחה תקבל סדר עדיפות גבוה, ולא מוותרים על הזמן הקדוש הזה. אחרי שמונה בערב ממשיכים באפייה או בשיווק או במשימות תפעוליות נלוות. לארוחת ערב אוכלים לחם שאופים בעצמם אופים לחמים מקמח מלא אורגני/ כוסמין/ שיפון (לחם מעודף: "לחם כוסמין עם אגוזי מלך"). אוכלים ביצים אורגניות מהמושב אצל עקיבא השכן ודגים.

בית עם חצר וגינה ותרנגולת..

על תזונת ילדים

יובל מאוד אוהבת לאכול ירקות ("זה מה שלמדה לאכול בבית כי זה מה שאנחנו אוכלים"), אוהבת במיוחד את העלים של השומר, סלק וברוקולי טרי…, אוהבת גם לאכול צלחת של עדשים. אמא של גלית מרוקאית ומתוודה לתזונה בריאה דרכם ורוצה לפנק את הילדה עם שוקולדים. גלית ודני לא קיצוניים ומאפשרים ליובל, עם זאת לא מכניסים חטיפים הביתה. מכינים עוגיות עם 60% מוצרי קקאו. בגן האנתרופוסופי יובל אוכלת מאוד בריא.

בובה ברוח האנתרופוסופיה

"Granola People"

דני מצא שיש מונח כזה. בפרשנות שלו מדובר "באנשי וודסטוק משודרגים". דני מסביר: "לאנשי וודסטוק לא היה את החיבור לקרקע. כיום יותר ויותר אנשים חוזרים לאדמה ולעולם הרוחני, אבל שומרים על איזון בין החומריות לעולם הרוח. אנחנו פונים לאנשים אלו עם מודעות סביבתית, מודעות לתזונה בריאה. המטרה שלנו היא לבנות קהילה סביב אכילת גרנולה"

גרנולה- חיבור לשורשיות ולאדמה

החזון: "לפתח תרבות של גרנולה בארץ"

בחזונם של דני וגלית גרנולה היא מצד אחד מזון שורשי וגולמי מהטבע ומצב שני הינה מזון מודרני ומהיר המתאים לדור של היום. החלום הינו להקים גרנולה בר עם קפה שישקף את תרבות הגרנולה ולהמשיך בפיתוח של מוצרי המשך.

מדובר במוצר עם הרבה חשיבה- אריזה אקולוגית וחומרי גלם מוקפדים ואיכותיים, תוך דגש על מקומיות, לדוגמא: האריזה נעשית עבורם על ידי המרכז שילובים לפגועי נפש, הקמח הינו מחיטה ארץ ישראלית משדה אליהו, שטוחנים את הקמח באבני רחיים ומברך על הקמח.

הגרנולה במבחר טעמים באריזות אקולוגיות

דני מאמין ב"שיווק אורגני"- שיווק שנעשה בתהליך ומתוך הקשבה ואיזון. מגלים סבלנות, כמו זרע ששותלים באדמה. "העסק צריך לשרת אותך ולא להיות משועבד".
כיום ניתן למצוא את המוצרים שלהם ברשת בתי טבע "אניס", בחוות חוביזה, במעדנייה של חוות הצוק ברמת אביב ובהזמנה אישית.

טיפ לאנשים שרוצים לעשות שינוי תזונתי/ לפתוח עסק משפחתי

גלית: "שיחשבו מה הם הולכים להוסיף לחיים שלהם ולא על מה הם מוותרים". דני מסכים עם כל מילה. לזוגות המעוניינים לפתוח עסק משפחתי ממליצים לעשות תהליך זוגי עמוק- דורש המון הקשבה, לקבל את השוני ולהפוך אותו ליתרון ולמשלים וכמובן חלוקת עבודה ברורה והנאה מהדרך ומחדוות היצירה.

לאתר של דני וגלית, לחצו כאן 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו