LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

מאכלים משמחים ומאכלים מדכאים

מאת: - נטורופתיה, אירידולוגיה, דיקור. התמחות בטיפול במחלות כרוניות וסרטן, ניקוי גוף מרעלים, סדנאות בישול ואפיה בריאים
משנכנס אדר מרבים בשמחה וזה הזמן לגייס את המזון למשימה: יש מאכלים שיסייעו בהגברת השמחה ויש מאכלים משביתי שמחה ואף מעוררי דיכאון. הכירו את הנפשות הפועלות

צילום: 123RF

LiveWell_Article

משנכנס אדר מרבים בשמחה וזה הזמן לגייס את המזון למשימה: מסתבר שיש מאכלים שיכולים לסייע בהגברת השמחה – מהם נשתדל ליהנות. ויש מאכלים משביתי שמחה ואף מעוררי דיכאון – מהם נשתדל להימנע.

הכירו את המזונות המשמחים לבב אנוש

שוקולד מריר

כשאוכלים שוקולד ההרגשה מיד משתפרת ולא סתם: בקקאו יש נוגדי חימצון הגורמים להפחתה בהורמון הלחץ קורטיזול ובהעלאה של הורמון המצב רוח סרוטונין (לפי מחקר שנעשה ב Journal of Proteome Research).

ירקות ירוקים עליים

מכילים חומצה פולית (=ויטמין B9) בשפע – חומצה פולית מסייעת להילחם בדיכאון ומעלה אנרגיות נפשיות. כל מטופלי יודעים שאני לא מוותרת להם על סלט אחד ירוק גדול בכל יום-  וכך גם הגוף וגם הנפש יוצאים נשכרים.

בננות

פצצת האנרגיה הצהובה הזו מכילה טריפטופאן שהוא כימיקל המשפיע על המח בוויסות מצב הרוח. בנוסף בננה מכילה את החומצה הפולית  שנזכרה לעיל, אשר חסר בה גורם לדיכאון.

גרעיני דלעת

מכילים שפע של אבץ המסייע בהרגשת רוגע ושלווה כאשר רמות נמוכות שלו קשורות להרגשה של חרדה. האבץ גם גורם לעליה בהפרשת הורמון הסרוטונין במח- הורמון זה גורם להרגשת שמחה ורוגע.

זרעי צ'יה ואגוזי מלך

מכילים אומגה 3 שהיא חומצת שומן חיונית ביותר לבריאות המח. חומצת שומן זו נחקרה רבות והוכח שחסר בה יביא להפרעות מוחיות שונות כגון חרדה, דיכאון, הפרעות קשב, בלבול, זיכרון לקוי ועוד. עוד בנושא זרעי צ'יה.

כורכום

מחקרים מצאו שהחומר הפעיל שבו הנקרא כורכומין מפחית דיכאון ומעלה מצב רוח. רצוי להשתמש בשורש הטרי או לצרוך נוזל מרוכז של כורכום כיוון שכמות החומר הפעיל באבקה די זניח. חשוב בהקשר זה להבין שלא רצוי לצרוך תוספי כורכומין בלבד כי שאר החומרים שיש בכורכום פועלים בסינרגיה יחד עם הכורכומין.

קטניות (עדשים, שעועית, חומוס, אפונה, פול, סויה)

מכילות שפע של מגנזיום שהוא אחד המינרלים החשובים לאיזון מצב הרוח. רצוי תמיד להשרות (ואף להנביט- קלי קלות!)  כדי לא לשמח מדי את הבטן…

קערת חומוס עם גרגירים, קטניות הן מזון שמשפר את המצברוח

צילום: 123RF

 

שמרי בירה

מכילים ויטמיני B  שונים המשפיעים לטובה על מערכת העצבים כולה ומעלים מצב רוח. ויטמיני B  יש גם בשקדים, דגנים מלאים וקטניות. כף שמרי בירה ביום תספיק למטרה זו.

קינואה

מכילה נוגד חימצון בשם קוורצטין המסייע במניעת הרגשה דיכאונית  (לפי מחקר משנת 2010 שנערך ב Journal of Neuropharmacology).

פירות יער כגון אוכמניות, דובדבנים, פטל וכדומה

מכילים חומרים זהים לאילו שיש בתרופות נוגדות דיכאון. נוגד חימצון מיוחד בשם אנתוציאנידין אף מתפקד כנוגד דלקת כאשר ידוע שדלקות סמויות המקננות בגוף מעלות סיכון לדיכאון.

חלמון ביצה (אורגנית בלבד!)

מכיל כולין החיוני לתפקודי מח תקינים וחסר בו יוביל להרגשה של דכדוך.

הימנעו מהמזונות משביתי השמחה

סוכר

צריכת סוכר מעלה את האנרגיה מיד לאחר צריכתו  אך לטווח קצר בלבד וזה מביא להתשה של בלוטת יותרת הכליה וגורם לעצבנות ודיכאון אחר-כך. בנוסף, הסוכר גורם לקפיצה מהירה של גלוקוז בדם שלאחריה ירידה מהירה וזה משפיע לרעה על המח וגורם למצבי רוח משתנים ועייפות וגם למחלות כגון השמנה וסוכרת שבעצמן מדכאות…

עוגות שוקולד אישיות עם קצפת, רמות סוכר לא יציבות בדם גורמות לעצבנות ולדיכאון

צילום: unsplash

מזונות מעובדים

שניצלים מוכנים, מנה חמה, חטיפים, דגני בוקר ומזונות מעובדים נוספים מכילים כימיקלים כגון שומן טראנס, חומרים משמרים, צבעי מאכל, מונוסודיום גלוטמט ועוד חומרים שיוצרים סטרס פיזי ונפשי ומשפיעים לרעה על תפקודי המח.

מאכלים עתירי מלח

חטיפים, אבקות מרק, מנה חמה, בשרים מעובד, פיצה ומאכילים עתירי מלח אחרים מעלים את לחץ הדם וגורמים לחוסר יציבות נפשית.

אלכוהול וקפאין

מעוררים הפרשת אדרנלין הגורם לעצבנות ולחוסר מנוחה. שני אלה גם מכבידים על עבודת הכבד בניקוי רעלים, המופרשים באופן מוגבר בזמן מתח.

אז כדי לשמוח כל השנה ובמיוחד בחודש אדר שבא עלינו לטובה, היו חברים טובים של המאכלים המשמחים ואל תתיידדו עם משביתי השמחה. לבריאות!

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו