שמנים ושומנים: בריאים או מזיקים? בואו לגלות!
לפניכם מבחן אינטליגנציה תזונתית של ד"ר מארק היימן בנושא שמנים ושומנים.
ענו – נכון או לא נכון?
#1 שמנים צמחיים טובים יותר לבריאותנו משומנים שמקורם מן החי.
#2 סלט עם רוטב נטול שומן או מיץ לימון בריא יותר מסלט ספוג בשמן.
#3 הכולסטרול שבביצים חוסם את העורקים וגורם למחלת לב.
#4 שומן צמחי מוקשה הוא חלופה טובה יותר לבישול או לאפייה משומן מוצק מן החי.
#5 שומנים ושמנים גורמים לנו לעלות במשקל, מכיוון שהם מכילים יותר קלוריות מפחמימות או חלבונים.
#6 ההמלצות התזונתיות של הממשל אומרות לנו כיום שאין הגבלה על כמות השומן שאנחנו יכולים לאכול ולהישאר בריאים.
התשובות מחכות לכם מטה…
לשאלונים קודמים של ד"ר מארק היימן:
בחנו את עצמכם: מה אתם יודעים על קטניות?
תשובותיו של ד"ר מארק היימן
#1 לא נכון
שמנים צמחיים מזוקקים מעודדים דלקת ועלולים להגביר את הסיכון למחלת לב, התאבדות, רצח והתנהגות אלימה.
#2 לא נכון
אנחנו צריכים לאכול שומן יחד עם מזונות מן הצומח כדי שנוכל לספוג את כל הרכיבים התזונתיים המסיסים בשמן שמצויים בהם, כמו ויטמין A.
מחקרים הוכיחו ששמן זית מקטין את הסיכון למחלת לב, לסוכרת מסוג 2 ולהשמנת יתר.
* הערת העורך המדעי: יש לציין שרוב רובם של המחקרים בדקו החלפה של שמנים אחרים בשמן זית. מחקרים אלה אכן הראו תועלת להחלפה זו. כמעט שלא נעשו מחקרים הבודקים האם הוספת שמן זית לתזונה נטולת שמן אכן הקטינה סיכון למחלות אלו.
#3 לא נכון
אכילת מזונות עשירים בכולסטרול כמו ביצים כמעט שאינה קשורה לרמת הכולסטרול בדם ואין כל קשר בינה לבין מחלת לב.
#4 לא נכון
שומן צמחי מוקשה הוא מוצר שעבר תהליכי עיבוד רבים והוא עשוי משומני טרנס שהוגדרו על ידי ה-FDA כבלתי בטיחותיים לאכילה.
הוא גרוע יותר משומן מוצק מן החי לאפייה.
#5 לא נכון
צריכת השומנים והשמנים הנכונים יכולה להגן עליכם מפני עלייה במשקל.
למעשה, ביותר מ-53 מחקרים מבוקרים אקראיים נמצא שתזונה עשירה בשומן הייתה עדיפה על פני תזונה דלה בשומן בכל הנוגע לירידה במשקל.
אכילת השומנים הנכונים שורפת שומן גוף, מאיצה את חילוף החומרים, משפרת את רמת ה-HDL, מורידה את רמת הטריגליצרידים וקשורה לסיכון מופחת בהרבה למחלת לב, סוכרת והשמנת יתר.
#6 נכון
עד 2015, ההנחיות הממשלתיות המוטעות עודדו אותנו להגביל את צריכת השומנים ולאכול הרבה פחמימות.
כיום הן סוף-סוף צמצמו את הפער עם הידע המדעי המתקדם.
למאמרים קודמים בנושא שמנים ושומנים:
השאלון לקוח מתוך הספר "מזון – מה כבר נשאר לנו לאכול?" מאת ד"ר מארק היימן שיצא לאור בהוצאת פוקוס