Liat_Fly
SmartKish_Fly

פעם בשנה: 5 מתכונים

מאת: נעמה לוי
זמן קריאה: 3 דקות
טיגון עמוק כבר מזמן יצא מחוץ לחוק. לא תמצאו אף אחד שיגיד עליו משהו טוב. אבל פעם בשנה, בחג הכי פחממתי בשנה, מותר לחטוא. סופגניה אחת מטוגנת ואחר כך עוברים ללביבות אפויות. חמישה מתכונים להתחיל איתם. חג שמח
Liat_IN

מתי בפעם האחרונה לקחתם גוש בצק והטבעתם אותו בשמן רותח ומבעבע? ככל הנראה בדיוק לפני שנה. טיגון עמוק, או כך לפחות אני רוצה אני להאמין, הוא משהו ש"יצא מחוץ לחוק" בקרב האוכלים בריא. ניחא טיגון קל עם מעט שמן, אבל טיגון בשמן עמוק? ממש עם בקבוק שמן שלם?

עולם התזונה עשיר בדעות, סגנונות, אג'נדות ותורות בכל תחום אפשרי. אולם על טיגון בשמן עמוק לא תמצאו דעות סותרות: איך שלא הופכים את הסופגניה הזאת – כשהיא טוגנה בשמן עמוק עמוק – בריאה היא לא.

אז מה עושים? איך מיישבים בין הרצון הטבעי והלגיטימי לחגוג את החג כהלכתו יחד עם הבריאות?

או שמשחררים ואוכלים פעם בשנה סופגניה מטוגנת. כן, מטוגנת בשמן עמוק. ובמקביל מפעילים את מידת מתינות ומידת האיפוק. סופגניה אחת ודי ובכל שאר החג אוכלים לביבות אפויות.

או שמלכתחילה עוברים ללביבות האפויות ומברכים על כל רדיקל חופשי שנחסך מכם. אני מניחה שלא יהיה לכם קשה להחליט לאיזה מחנה אתם שייכים.

כך או כך, אם אתם רוצים להימנע מנזקי החימצון הכרוכים בטיגון העמוק – תימנעו מקניית סופגניות ממאפיות. כי שם אין ספק שהשמן חומם שוב ושוב ושוב. אם כבר לטגן בשמן עמוק – אז לטגן באופן אחראי, עם שמן איכותי, שייזרק מייד לאחר השימוש.

אז בין אם אתם נמנים עם המשחררים או עם המקפידים, הנה כמה אופציות. נתחיל עם הסופגניות המטוגנות (פעם בשנה!) של אורי מאיר צ'יזיק, משאור, קמח כוסמין מלא ומילוי של סילאן מקומי. לטיגון אורי בוחר בשמן הזית. אם כבר אז כבר. אם אין ברשותכם שאור – השתמשו בשמרים. כאמור, חנוכה יש רק פעם בשנה.

סופגניות שאור במילוי סילאן של אורי מאיר צ'יזי'ק

רכיבים:
30 גרם שאור
250 מיליליטר מים
300 גרם קמח מלא (אולי מעט יותר)
1/2 כפית מלח
שמן זית לטיגון עמוק
ולמתיקות – סילאן תמרים

הכנה:
1. מערבבים בקערה את המים, השאור והמלח.
2. מוסיפים את הקמח תוך כדי ערבוב עד ליצירת בצק.
3. את הבצק מכסים במגבת לחה ומשאירים בחוץ ל-8-12 שעות.
4. מוסיפים 2 כפות שמן לבצק ומרדדים אותו (השמן – למניעת הדבקות) לעובי של כ-1 ס"מ.
5. קורצים מהבצק כדורים ומשטחים אותם לעיגולים בקוטר של כ- 4 ס"מ. (אפשר ממש לשטח, הבצק יתפח בחום השמן)
6. מניחים לעיגולי הבצק לנוח עוד כחצי שעה.
7. זורקים לתוך שמן עמוק לכ-2 דקות (אם משתמשים במחבת עמוקה או בווק, אז הופכים לאחר כדקה).
8. אחרי שהסופגניות מתקררות מזריקים לתוכן סילאן או מגישים אותם עם זיגוג של סילאן תמרים מוקמי.

לביבות בטטה ברוטב מקדמיה של נירה שניידר

לביבות חגיגיות, ללא טיגון בשמן עמוק, ללא ביצים וללא קמח לבן ובכל זאת עסיסיות, פריכות וערבות לחיך

חומרים:
6- 4 מנות
3 תפוחי אדמה קלופים ומגורדים בפומפייה
1 בצל קצוץ דק (רצוי סגול)
1כף גדושה קמח כוסמין מלא אורגני
פלפל אנגלי לטעם
פלפל שחור לטעם
מלח ים אנטלנטי או מלח מן ההימליה

ההכנה:
1. מניחים את תפוחי האדמה במסננת ומהדקים היטב במטרה להגיר את הנוזלים. ( אפשרות אחרת להכניס לשקית בד ולסחוט היטב)
2. מערביבים את תפוחי האדמה, הבצל, הקמח והתבלינים
3. יוצרים צורה של לביבה ( שטוחה ודקה) ומניחים בתבנית אפיה משומנת
4. אופים בגריל, כאשר צד אחד זהוב (כעבור 5-10 דקות) להפוך לצד השני

לחילופין, ניתן לצלות את הלביבות על מצלית.

רוטב אגוזי מקדמיה

11/4 כוס מים מטוהרים
כוס אגוזי מקדמיה
כף מיץ לימון סחוט
2 כפיות רוטב סויה
11/2 כפיות שום, כתוש
1/2 כפית חומץ תפוחים
11/2 כפית שמרי בירה
מלח ופלפל שחור לטעם

מערבלים את כל החומרים בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק
לצקת כף על גבי הלביבה ולהתענג

לביבות בננה של הילה נוה

מתקתקות, נימוחות וטעימות

חומרים:
חצי כוס קמח כוסמין
2 בננות בשלות
1 כף שטוחה של שמן קוקוס
1 כף דבש טבעי
1 ביצה אורגנית

ההכנה:
1. מחממים תנור ל- 180 מעלות.
2. מעבירים את הקמח והביצה לקערה.
3. בקערית נפרדת מועכים את הבננות ומוסיפים את השמן והדבש תוך כדי ערבוב, לתערובת אחידה.
4. יוצקים את התערובת אל הקמח ומערבבים היטב.
5. על גבי נייר אפיה יוצקים לביבות קטנות בעזרת כפית.
6. מכניסים לתנור למשך 15-20 דקות, עד שהלביבות מזהיבות.

לביבות מאש מתקתקות של ורד לב

למיטיבי לכת

חומרים:
1 כוס מש מונבט
פיסת דלעת
1 כף שמן קוקוס
1 כף סילאן
חופן אגוזי מלך
כמה משמשים מיובשים

ההכנה:
1. מערבלים את הכל במעבד המזון לעיסה חלקה.
2. מכינים לביבות ומניחים על נייר אפייה ואופים בחום של 180 מעלות כ-15 דקות, או עד שהלביבות מרגישות יציבות וקצת משחימות מבחוץ

אפשר לבזוק מעל אבקת סוכר וקנמון ולהגיש עם רוטב דליל יחסית של טחינה וסילאן (חלבה). אפשר לשחק עם המתיקות ע"י החלפת הדלעת בבטטה, הוספת יותר פירות יבשים/ סילאן

לביבות כרובית אפויות

פשוטות ומשביעות

חומרים:
כרובית קטנה
כרישה בינונית קצוצה
שומר בינוני קצוץ
3 כפות קמח כוסמין מלא (אפשר להוסיף יותר)
מלח, פלפל

הכנה:

1. מבשלים את הכרובית במים כ- 30-45 דקות
2.
מסננים מהמים ומועכים לפירה (אם יש עוד נוזלים, מסננים)
3.
מטגנים כרישה ושומר עד ריכוך
4.
מוסיפים לכרובית ומערבבים
5. מוסיפים קמח ותבלינים ומערבבים
6.
יוצרים לביבות שטוחות ומכניסים לתנור ל-30 דקות או עד שהן משחימות

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. רב

    יש מנהג (רק מנהג!!, לא מצווה או הלכה), לאכול מאכלים עם שמן.

    כל מאכל שומני עונה על הדרוש למנהגי חנוכה.

  2. שיר

    עם כל הכבוד יש כל כך הרבה אפשרויות ללביבות בריאות המתכון שכותרתו סופגניות בריאות ממש עבר לי את גבול הטעם הטוב….

    אם כבר לביבה מה רע בלביבה מגזר מגורד עם קשואים ואפילו עם תפוח עם קמח אורזכך שאפילו יהיה בלי גלוטן ויקל על המערכת …לביבה כזו אפשר לאפות עם נייר אפיה טבעי חוס במעט שמן קוקוס בתנור…טעים מאד מאד.וסופגניה?אפשר גם לאפות ואין צורך בקמח לבן …אפשר מעט א.אפיה ללא אלומניום אפשר מעט חלב אורז במקום אשל או רסק תפוחים ובפנים שלל אפשרויות יצירתיות..גם ריבה בלי סוכר אלא רק מפרי מתקדבלת..חג או שמח כשהדגש לאור פנימי שמחה ואהבה בלי תנאים לכולנו