EPHARMA_FLYL

Powered by WP Bannerize

9KATERDRFLYR

Powered by WP Bannerize

על תזונה ורגישות  

אלרגיה למול אי סבילות למזון – מאמר שעושה סדר בתופעות הלוואי

עונת המעבר כבר כמעט וחלפה לה והחורף כבר אתנו. הרגישים שבחבורה מרגישים את הבדלי העונות בשלל סימפטומים שידועים כתופעות אלרגניות. אבל מה קורה כשאלרגיות נוצרות כתגובה למזונות שאנו אוכלים? ואף יותר מזה- כשחווים שלל סימפטומים מעורפלים אבל קשה לקשר אותם למזון כזה או אחר?

במאמר הבא אתייחס להבדלים שבין אלרגיה למזון – למול אי סבילות למזון /רגישות למזון.

אלרגיות

אלרגיה כתוצאה מאכילת מזון מסוים , גורמת למגוון תגובות וביניהן: אודם, נפיחות ובמקרים קיצוניים, גם לסכנת חיים ממשית . התגובות הללו מתרחשות בטווח מידי לאכילת המזון, שנע  בין כמה שניות ועד לשעתיים מהאכילה

• ה"טיפול" שניתן לאלרגיות הוא הימנעות מוחלטת מאכילת אותו המזון .

• איתור האלרגיה נעשה ע"י בדיקת דם ואיתור נוגדן שקרוי : IGE

בשונה מאלרגיות אבחון ואיתור אי סבילות למזון – היא תופעה מורכבת יותר 

כאן כבר מדובר בטווח גדול יותר של מזונות ולמעשה לא ניתן לאתר אותם בבדיקות דם רגילות שנעשות דרך קופות החולים

אי סבילות למזון

אי סבילות, היא רגישות למאכל/ים שאינה כרוכה בתגובה חריפה של הגוף או בסכנת חיים. בנוסף, היא משתנה מאדם לאדם ויכולה לכלול מגוון רחב של מזונות כמו גם דרגת רגישות משתנה.

קמח חיטה

גורמת לעיתים קרובות לרגישות – החיטה. צילום: pixabay

 

מזונות "פופולריים" יותר שגורמים לרגישות הם:

חיטה, לקטוז (סוכר החלב) וצבעי מאכל למיניהם, למול מאכלים כמו אפונה שהם בדרגת רגישות פחות פופולרית. בנוסף, אדם יכול להיות עם רגישות גבוהה מאד ללקטוז- סוכר החלב, כך שיומלץ לו להימנע  לחלוטין  ממוצרים עם רמת לקטוז גבוהה  ובמקביל עם  רגישות בדרגה נמוכה לחיטה, כך שיוכל להתענג מידי פעם על לחם מחיטה מלאה.

סימפטומים

אי סבילות, מגיעה עם חבילת סימפטומים שלרוב לא מקושרת למזון שנאכל , דבר שמקשה מאד על אבחון הרגישות.  הסימפטומים מופעים הרבה פעמים במרחק זמן מסיום הארוחה,  ככה שקשה לייחס אותם למזון שנאכל. מעבר לזה, צינון או כאבי ראש , הם סימפטומים שכיחים למגוון רב של מצבים

סימפטומים שכיחים באי סבילות:

נזלת אלרגית, סינוסים סתומים, סימפטומים של חרדה ודיכאון, עייפות כרונית, כאבי ראש, מחלות מעיים, בעיות עיכול כעצירות/שלשולים אנמיה, קשיי ריכוז ותחושה של "ערפול בחשיבה" , בעיות עור ,עייפות כרונית, יציאות לא סדירות ועוד.

אז מה עושים? טיפים פרקטיים לזיהוי  תופעת אי סבילות למזון

• הקשבה לגוף בזמן האוכל – המלצה חמה – לאכול את הארוחות היומיות בנחת, תוך כדי ריכוז ותשומת לב למה שאוכלים. בצורה כזו תהיו קשובים ל"תחושת הבטן"ותוך זמן קצר תוכלו להרגיש אילו מאכלים עושים לכם טוב בבטן ואילו פחות ההקשבה – תחדד את הרגישות שלכם לעצמיכם ובכלל תשפר את עיכול המזון שנאכל בנחת.
• תסמינים באים והולכים- במידה ואתם סובלים מסימפטומים שבאים והולכים , כלומר, ביום אחד ההרגשה טובה ולמחרת אתם חווים סימפטומים מציקים לכאורה ללא סיבה, זהו סימן שמעיד על אי סבילות למזון
• שינוי בהרגשה הכללית כתגובה לשינוי בתפריט- שיפור משמעותי בהרגשה שמגיע כתוצאה משינוי התפריט, מעיד הרבה פעמים על אי סבילות למזון . אפשר להרגיש את השינוי כאשר "חושדים" במזון מסוים ומורידים מהתפריט, או בזמן יציאה מהשגרה ואכילת מזונות שונים – במסעדה /חופשה
• שורת בדיקות ואבחנה לא ספציפית – במקרים מסוימים של מגוון סימפטומים במערכת העיכול ולאחר קיום בדיקות רפואיות שונות ושלילה רפואית של: חיידקים, טפילים ומחלות מעיים בהמשך לקיום הסימפטומים, מתגבר החשד שמדובר באי סבילות למזון
• תקיעות בירידה במשקל בשילוב סימפטומים באים הולכים- יכולה להצביע ג"כ על אי סבילות למזון (כאשר נעשה מעבר לאורח חיים בריא ותפקודי בלוטת התריס תקינים)
• הקשבה עצמית והיעזרות באיש מקצוע- בשונה מאלרגיות שניתנות לזיהוי מיידי ועצמי בשל ההופעה המידית של הסימפטומים, במצבים של אי סבילות, לאור טווח הסימפטומים הרחב, התגובה המאוחרת ולעיתים מגוון בדיקות רפואיות ששוללות אבחנה רפואית אחרת אך אינן מאפשרות הקלה והטבה באיכות החיים, אני ממליצה להפעיל שיקול דעת , להיות קשובים לעצמכם ולהיעזר באיש מקצוע מהתחום במידת הצורך.                                מאחלת לכם חורף בריא חמים ונעים בשילוב איכות חיים ואנרגיות טובות, כי מגיע לכם הטוב ביותר.

מוזמנים לבקר ולהתעדכן באירועים  בעמוד הבית שלי תזונה בתבונה;
תוכלו להצטרף לקהילת: "על תזונה ורגישות" בנושא רגישויות למזון.

תגיות:
צרו קשר עם אסנת זילברמן - יועצת לאורח חיים בריא בגישת הרמב"ם
* שדות חובה
שלחו
השאירו תגובה: