LipoMag_Migdal
LipoMag_Migdal

גם נבטים הם סופרפודס!

מאת: טליה לוין, יועצת בריאות הוליסטית
לא כל הסופרפודס חייבים להיות בעלי שמות מוזרים כמו גוג'י, צ'יה, מאקה או ספירולינה ולהגיע ממקומות רחוקים ולהימכר במחירים גבוהים. גם נבטים הם סופרפודס!

סופרפודס, מזונות על, הם מזונות עשירים בערכים תזונתיים, בעשרות עד מאות אחוזים יותר מאשר מזון רגיל. אז מה הופך את הנבטים למזון על משובח?

נבטים = סופרפוד

בכל זרע יש את הפוטנציאל של הצמח השלם, אך הפוטנציאל רדום. בתהליך ההנבטה אנחנו קודם כל משרים את הזרע ולאחר מכן מנביטים אותו. בתהליך ההשריה האנזימים משתחררים. כשהזרע מתחיל לנבוט הוא בעצם מתעורר לחיים, סופח אליו מים, מכפיל או משלש את גודלו, מה שגורם גם לערכים התזונתיים לתפוח משמעותית.

התוצאה:

כמויות גבוהות של חומצות אמינו, נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, סוכרים פשוטים, סיבים ואנזימים בצורה שקלה מאוד לעיכול ולספיגה. נבטים מכל הסוגים מכילים את אבני היסוד של החיים, והם זמינים וזולים. מחקרים עדכניים של אגודת המלחמה בסרטן האמריקאית מחזקים את מה שהתזונה ההוליסטית טוענת מזה שנים: נבטים מכילים סגולות אנטי סרטניות, רמות גבוהות של נוגדי חמצון, כמויות דחוסות של פיטוכימיכלים ורמות משמעותיות של ויטמינים: A,C,D

Eat12_Inside

מה מנביטים?

יש שפע של נבטים אכילים וטעימים, כל אחד עם טקסטורה וטעם ייחודי משלו: אלפלפה, מאש, ברוקולי, אזוקי, חומוס, עדשים, חמניות, צנוניות, כוסמת, קינואה, חיטה ועוד.

למעשה ניתן להנביט את כל הזרעים, הדגנים, האגוזים והקטניות, וגם עשבים (כמו עשב חיטה).

השפעתם המקררת

נבטים חיים הם בעלי השפעה מקררת ומומלץ לאוכלם במזג אוויר חם או על ידי טיפוסים בעלי מזג חם ובריאים. אלה הנוטים לסבול מקור יכולים לאדות אותם קלות או להוסיפם למאכלים חמים, להפחתת האפקט המקרר. אני אישית נוטה לאכול נבטים יותר באביב ובקיץ, ובחורף נותנת להם אידוי קל או מוסיפה אותם למרקים ולתבשילים חמים.

איך להנביט בבית? הכי קל בעולם!

אני ממליצה להתחיל עם מה שנובט בקלות כמו: עדשים (כתומות, צהובות, שחורות, ירוקות), מאש, אזוקי. ולקחת בחשבון שהם טופחים משמעותית.

1. לשטוף היטב.
2. להשרות בין 8-12 שעות במים נקיים.
3. לשטוף ולסנן את המים (כדי שהזרעים לא יירקבו) ולפזר על מגש, צלחת, במסננת, צנצנת זכוכית, במיכל/קופסא, או להשתמש במתקן הנבטה.
4. להניח במקום חשוך.
5. לשטוף ולסננן פעמיים ביום – להקפיד שהנבטים לחים אך לא מוצפים (יוצר ריקבון).
6. אפשר לאכול ברגע שיוצא נבטוט.
7. כשהנבטוט מגיע לאורך של כ-2 ס"מ, לשים בקופסא אטומה ולהכניס למקרר (במקרר אין צורך להרטיב).
8. לשטוף לפני האכילה על מנת לנקות מחיידקים ובקטריות.

מה עושים עם נבטים?

– אפשר להוסיף לסלטים.
– להכניס בסנדוויצ'ים.
– כחטיף בריא (הם מעולים עם שמן זית וסויה).
– לשלב עם ירקות אחרים בהקפצות ותבשילים.
– להוסיף למרקים וחביתות (מביצי חופש אורגניות כמובן).
– להוסיף לדגנים, קטניות ולתבשילים מבושלים.

סלט נבטים מאודים (או חיים)

רכיבים:

1 קישוא
1 גזר
חבילת נבטים מעורבים
2 כפות אורגנו טרי קצוץ
1 כף זרעי דלעת
4 כפות פשתן טחון טרי
2-4 כפות שמן זית
חצי לימון סחוט (פלח לימון פרוס דק וחתוך לרבעים)
מעט מלח הימאליה

סלט נבטים. צילום: טליה לוין

סלט נבטים. צילום: טליה לוין


אופן ההכנה:

1. לפרוס את הקישוא (בעודו חיי) והגזר (לאחרונה אני אוהבת לעשות רצועות עם קולפן) .
2. לאדות את הנבטים כ-2 דקות (לא חובה לאדות).
3. להעביר לקערה, עם הגזר והקישוא הפרוסים.
4. להוסיף: אורגנו, פשתן טחון, זרעי דלעת, שמן זית, לימון, מלח ולערבב.
5. לקשט עם פרוסות הלימון.

לגיוון בטעם  נסו עשבי תיבול שונים: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, נענע, טימין וכו
גם פשוט! גם טעים! גם בריא!

 

לאתר של טליה לוין

 

השאירו תגובה: