ecosupp_FLY

Powered by WP Bannerize

RONY_FLYR

Powered by WP Bannerize

מתכונים לשבועות ללא גבינה

מאת: אמבר רוגע, מנחת סדנאות לתזונה טבעית
לכבוד שבועות אספנו בשבילכם מתכוני גורמה לחג ממבחר השפים של התזונה הטבעית, הבריאה, הטבעונית, וה- RAW FOOD. תזמורת של מזון איכותי, ייחודיות ובריאות

ספר מתכונים לשבועות

 

חג שבועות נצרב בתודעה הקולקטיבית כחג החלב, ודווקא מכיוון שזו הנורמה שספק נקבעה ספק נכפתה על הציבור – צצות לה בשנים האחרונות יותר ויותר אלטרנטיבות. מקור המנהג טמון בקבלת דיני הכשרות ושחיטת הבשר בזמנים העתיקים, אבל בואו נשאל את עצמנו את השאלה הבאה: אם חג השבועות סימל מאז ומתמיד הפוגה מצריכת בשר, האם זה אומר בהכרח שאנחנו זקוקים למוצרי החלב להחליף אותו כדי ליצור ארוחה חגיגית?

את המענה קיבלנו מכמה שפים ובשלנים נפלאים, שהדגימו באיזו קלות ניתן להחליף מוצרי חלב במתכונים ועדיין ליצור ארוחה שופעת, חגיגית ומרשימה. למגוון תרמו ציונה מלמן, אבי-ז'אן לוי, יפתח ברקת, נטלי הולדינג, גלי לופו אלטרץ ודיאל שבתאי.

אז מה בתפריט שבועות השנה? סלט ציזיקי מיוגורט סויה, מאפה שבלולי גבינת שקדים וזעתר, פרמז'ן בצ'יק צ'אק לכל שימוש, לזניה קישואים וריקוטת צנוברים 'רואו', רוטב אלפרדו לפסטה משמנת קשיו ופטריות, ופאי קרם לימון ותותים… לחיי החיים הטובים.

 

ציזיקי מיוגורט סויה ביתי
נטלי הולדינג

מצרכים להכנת היוגורט

800 מ”ל חלב סויה ללא סוכר
2-4  קפסולות חיידקים פרוביוטיים שאפשר לפתוח ולרוקן את התכולה אל החלב (ניתן לרכוש בבתי מרקחת).

אופן הכנת היוגורט:

חשוב שכל כלי שבא במגע עם החלב יהיה מעוקר במים רותחים.
אם זה חלב סויה עמיד, אין צורך לעקר ומספיק לחמם אותו ל-50 מעלות. אם זה חלב סויה לא עמיד, צריך להרתיח ולתת לו להתקרר ל 50 מעלות.
מוזגים כחצי כוס חלב סויה (המחומם ל-50 מעלות) לכלי קטן, מוסיפים קפסולה של חיידקים פרוביוטים, מערבבים היטב עד להמסת כל החיידקים וואז מערבבים פנימה לשאר החלב.
את הקערה שומרים בטמפרטורה של 45 מעלות (לא יותר, כי זה יהרוג את החיידקים). לשמירת החום אפשר להשתמש במכשיר מיוחד לכך, בחלק העליון של התנור כאשר רק המנורה דולקת – ללא טמפרטורה כלל, או במצב של מנורה דולקת ועם הטמפרטורה הכי נמוכה שניתן. ניתן לשמור את הקערה בצידנית עם כמה בקבוקי מים חמים.

היוגורט מוכן אחרי 12-18 שעות. פעם הבאה אפשר לקחת חצי כוס מהיוגורט הקודם במקום חיידקים (לשמור בכלי מעוקר וסגור).
עכשיו שיש לנו יוגורט, בואו נכין ממנו משהו טוב!

מנות: 4 מנות פתיחה או 2 מנות עיקריות.
משך ההכנה: 15 דקות ללא זמן הכנת היוגורט

מצרכים להכנת הציזיקי:

4 שיני שום כתושות
2 מלפפונים גדולים מגורדים בפומפיה בצד הגדול
חופן שמיר
חופן נענע
חופן עירית
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

אני אישית ממליצה על עבודה ידנית (פחות בועות ומים ביוגורט) אבל יש כאלה שיעדיפו להעביר הכל לבלנדר.
מגרדים את המלפפונים בפומפיה (יש שסוחטים להוצאת הנוזלים, אני לא),
וכותשים את שיני השום. קוצצים את העלים ומערבבים את הכל. לבזוק מעל מעט שמן זית. ולהגיש לצד לחם שום חם.

 

נטלי הולדינג, בעלת בלוג האוכל thevlog.co.il

 


מאפה שבלולי גבינת שקדים וזעתר
גלי לופו אלטרץ

מאפה חגיגי שמתאים לשבועות שחוגג את כל המופלא בחקלאות הישראלית: חיטה, שקדים וזעתר. המאפה מורכב משלושה חלקים. בצק השמרים הבסיסי יכול להפוך גם לבצק של פיצה וקלצונה, את גבינת השקדים ניתן להכין גם כממרח ולהוסיף לה טעמים (עשבי תיבול, פפריקה וזיתים) או לאפות אותה בכלי חרס על מנת לקבל גבינת "פטה" שמפוררים על סלט.
הזעתר הוא תערובת תבלינים קלה להכנה ודלה במלח, הרבה יותר טעים ובריא מכל זעתר שתקנו.

לבצק:

500 גרם קמח 70% (קמח מלא שנופו ממנו 30 % מהסובין)
1 כף שמרים יבשים
1 כפית גלוטן (לא חובה)
1 כף סוכר חום
1 כף שמן זית
1 כפית מלח
½ 1כוסות מים פושרים   (או יותר)

הכנה:

1. מערבבים את הקמח, שמרים, גלוטן, סוכר ומלח, מפעילים את המיקסר ומוסיפים את המים החמימים בהדרגה, ייתכן שצריך מעט יותר או מעט פחות. ניתן להוסיף מים או קמח לפי הנדרש, לשים 2-3 דקות, מכבים את המיקסר ל 5 דק', מפעילים ולשים 5-7 דק' נוספות.
2. לעטוף את הקערה בשקית ניילון ולאטום. להניח לתפיחה של שעתיים, עד שמכפיל את נפחו.

גבינת שקדים בסיסית:

3/4 כוס שקדים קלופים
¼ כוס קשיו
2 כפות מיץ לימון
¼ עד ½  כפית מלח
½ כוס מים
1. משרים את השקדים והקשיו 12 שעות במים, במקרר.
2. מסננים, טוחנים במעבד המזון עם שאר המצרכים, מוסיפים עוד מים אם צריך ע"מ ליצור ממרח חלק.
3. טועמים ומוסיפים מלח ו/או לימון לפי הצורך, מאחסנים בקופסא הרמטית במקרר.

זעתר:

5 כפות עלי זעתר יבשים (ניתן לקנות בחנות תבלינים)
½ כפית סומק טחון
½ כפית מלח
1 כף זרעי שומשום
1 כף שמן זית

הכנה:

1. טוחנים במטחנת תבלינים את עלי הזעטר, הסומק והמלח.
2. קולים את זרעי השומשום במחבת נקייה עד שיזהיבו ויפצפצו, נזהרים שלא יישרפו!
3. מערבבים את התערובת הטחונה עם זרעי השומשום הקלויים וכף שמן זית וממוללים באצבעות את השמן לתוך התבלינים. אם צריך מוסיפים עוד כמה טיפות שמן זית עד שהתערובת מעמיקה את צבעה וריחה משתחרר.

להרכבת המאפה:

1. מרדדים את הבצק למלבן גדול, עובי הבצק צ"ל 1 ס"מ.
2. מורחים בנדיבות את הגבינה (אם נשארת גבינה ניתן לשמור במקרר, ולהשתמש כממרח).
3. מפזרים זעטר (בין כף לשלוש, לפי הטעם), מגלגלים את המלבן לגלילה הדוקה וחותכים לרוחב הגלילה לפרוסות בעובי 3 ס"מ.
4. משמנים במעט שמן זית תבנית עגולה, מסדרים את שבלולי הבצק לא קרוב מדי אחד לשני בשכבה אחת, ניתן לפזר מעט שומשום לקישוט ופריכות.
5. מניחים לתפיחה שניה, 30 דק'. מחממים תנור ל 190 מעלות, אופים כ 40 דק' עד שמזהיב קלות.

גלי לופו אלטרץ, סדנאות בישול בריא

 

מאפה טבעוני לשבועות (גלי לופו אלטרץ)
מאפה שבלולי גבינת שקדים וזעתר (גלי לופו אלטרץ)

 

פרמז'ן קשיו
יפתח ברקת

50 ג' קשיו לאחרי השריה של 6 שעות, וסינון מהמים
20 ג' שמרי בירה
2.5 ג' מלח אטלנטי גס
1-2 כפות מים, למקרה הצורך

הוראות הכנה:

לטחון דק במעבד מזון עד הגעה למרקם פירורי, להוסיף מעט מים אם העיסה אינה לחה ודביקה דיה כדי לדמות מרקם גבינתי. נשמר בקירור מספר ימים. מעולה לבזיקה מעל סלטים ומנות חמות.
פייסבוק: יפתח לחם קייטרינג צמחוני / טבעוני ארוחות שף

 

יפתח ברקת, שף גורמה ומנחה סדנאות אפייה ובישול

 

 

רוטב אלפרדו לפסטה משמנת קשיו ופטריות יער
דיאל שבתאי

 

4 מנות

 

שמנת קשיו

1 כוס אגוזי קשיו שהושרו ל 20 דקות
1 כפית מיץ לימון
¼ כפית מלח
½ כוס מים
לערבל את כל המרכיבים במערבל מזון מהיר .
השמנת תחזיק במקרר עד 4 ימים.

 

רוטב שמנת ופטריות יער

1 ו חצי כוסות שמנת קשיו
1 כוס פטריות יער חתוכות לפרוסות קטנות
1 כפית מלח
1 שן שום
1 כפית מיץ לימון
1/2 כפית פלפל שחור (טחון טרי)
2 כפיות אורגנו יבש
1/2 כפית אגוז מוסקט

הוראות הכנת רוטב

 

לערבל את כל מרכיבי הרוטב,  חוץ מהפטריות,  בבלנדר מהיר ( אפשר גם עד קבלת מרקם חלק ואחיד.
אחר כך להעביר לקערה ולהוסיף הפטריות ולערבב בעדינות כדי שהפטריות לא ישברו.
כחצי שעה לפני הארוחה לערבב את האטריות  עם הרוטב כדי שיספגו את הטעמים.

 

דיאל שבתאי,  קייטרינג טבעוני ו- Raw Food 

 

פסטה אלפרדו טבעונית (דיאל שבתאי)
רוטב אלפרדו לפסטה משמנת קשיו ופטריות יער (דיאל שבתאי)

 

 

לזניית קישואים raw עם ממרח ריקוטה וצנוברים
אבי-ז'אן לוי

מצרכים

• 1-2 זוקיני/קישוא בינוני
• גבעול עלי קורנית (טימין)

ממרח פסטו

• כוס וחצי עלי בזיליקום
• 1/4 כוס צנוברים
• 1/4 כוס אגוזי מלך
• 3 שיני שום
• 1/2 כפית מלח אטלנטי
• 3 כפות זרעי חמניה
• 5-6 כפות שמן זית

ממרח ריקוטה טבעונית

• 1/4 כוס צנוברים שהושרו לפחות שעתיים
• 1 כוס קשיו שהושרו לפחות שעתיים
• 1/2 כפית מלח
• 1/4 כוס מים
• 1.5 כפות לימון

ממרח עגבניות

• 2 עגבניות קלופות חתוכות ללא גרעינים
• 6-8 עגבניות מיובשות
• 1/2 כפית מלח אטלנטי
• 1 גבעול עלי קורנית
• 1/4 כפית אורגנו
• 1 כפית שמן זית

אופן ההכנה

• ראשית יש לחתוך לרצועות (מלבניים) את הקישוא / זוקיני ולהשרות לשעה במעט שמן, רוטב בלסמי ועלי קורנית.
• מניחים 3 רצועות אחד ליד השני ומעל 3 רצועות נוספות בכיוון הנגדי (שתי וערב) ויוצרים בסיס
• מעל מורחים ממרח פסטו, ממרח ריקוטה וממרח עגבניות
• מניחים שוב 3 רצועות והפעם בכיוון הנגדי (שוב, בכדי ליצור שתי וערב בין הרצועות)
וחוזרים שוב על תהליך המריחה… אפשר לעצור כאן ולקשט עם טפנד זיתים צנוברים וכד' או להמשיך לעוד קומה.
בתאבון!

אומנות בטבעונות – אוכל טבעוני יצירתי

 

פאי קרם לימון ותותים ברוטב תות
ציונה מלמן

זו גרסה קלילה וכיפית של פאי טבעונאי, שבדרך כלל מלא אגוזים. רציתי להוריד את כמות האגוזים, אז בנוסף לשקדים השתמשתי גם בכוסמת לבסיס. עדיף להכין כמה שעות לפני ההגשה. ניתן לשמור יומיים במקרר.

ציוד נדרש:

בלנדר או מערבל מזון עוצמתי
תבנית לפאי או מחבת "ספרינגפורם" (springform). אני השתמשתי במחבת ספרינגפורם בגודל 23 ס"מ – כל מידה דומה אפשרית.

בסיס

רכיבים:

1 כוס כוסמת ירוקה, מושרת במים רבע שעה, שטופה היטב ומסוננת ממים
*ניתן להכפיל את כמות השקדים במקום כוסמת
1 כוס שקדים שטופים
1 כוס תמרים מסוג ברהי, מגולענים
1/4 כפית מלח הימליה גס
1/2 כפית קינמון טחון
1/4 כפית פלפל אנגלי שחור טחון

אופן ההכנה:

לערבב את השקדים במערבל מזון עד שהם מתפוררים, לא דק מדי. להוציא את השקדים ולעשות את אותו הדבר עם הכוסמת – לא לתת לזה להגיע למצב של דייסה, רק עד שיהיה קצוץ. זה צריך לקחת כמה שניות. להוציא ולהניח בקערה בצד.
לערבב את התמרים במערבל מזון עד שהמרקם נהיה יחסית חלק, ולהוסיפם לשקדים ולכוסמת. להוסיף את התבלינים והמלח, ולערבב עם הידיים. בשלב זה תהיה תערובת סמיכה בשביל הבסיס. לטעום ולתקן את התיבול במידת הצורך.
למלא את התבנית ולעצב את הבסיס. לשמור במקפיא בזמן הכנת שאר העוגה.
קרם לימון-קשיו

רכיבים:

1+1/3 כוס קשיו
3/4 כוס תמרים מסוג בהרי, מגולענים
קליפה מלימון גדול
מיץ מלימון גדול
1+1/2 כפות שמן קוקוס
קמצוץ מלח
1/3 כוס מים

אופן ההכנה:

לערבב את כל הרכיבים בבלנדר עוצמתי עד שנהיה מוקרם וחלק. ניתן להוסיף קצת מים. הקרם צריך להיות סמיך. אם אין בלנדר, ניתן להשתמש בסכין "s" של מערבל מזון.
לטעום ולהתאים טיבול. ניתן להוסיף עוד קצת קליפת או מיץ לימון – הקרם צריך להיות חמצמץ.

הרכבת המנה

רכיבים:

250 ג' תותים אורגניים טריים, פרוסים לעיגולים

אופן ההכנה:

1. להוציא את הבסיס מהמקפיא ולשים שכבה דקה של תותים.
2. להוסיף שכבה שווה של הקרם.
3. להוסיף שכבה עליונה של תותים.
4. לעטוף בניילון נצמד ולשמור במקרר כמה שעות, או במקפיא לשעה-שעתיים.

 

המלצת הגשה:

 

אני ערבבתי בבלנדר 8 תותים, כף שמן קוקוס, ו-2-3 תמרים. לשמור בקירור כמה שעות לפני ההגשה. בהגשת העוגה, הוספתי את הרוטב ביחד עם עוד כמה תותים, בצד.
עדיף להכין את העוגה כמה שעות לפני ההגשה ולשמור אותה במקרר עד ההגשה.

 

פאי תותים טבעוני (ציונה מלמן)
פאי קרם לימון ותותים ברוטב תות (ציונה מלמן)

האתר של ציונה מלמן   http://tzionamelman.co.il/
סדנת שבועות

 

לאתר של אמבר רוגע

השאירו תגובה:
  1. לירון

    במאפה השבלולים אופים את גבינת השקדים, אולי זה טבעוני, אבל בריא זה בטח לא. אגוזים או שקדים מחוממים זה אחד הדברים הגרועים מבחינה בריאותית