Bari15_Fly
Jeliat_Fly

מוצרי חלב ויוגה

מאת: דיוויד פראולי מתוך הספר "יוגה ואיורוודה" בהוצאת פוקוס
זמן קריאה: 2 דקות
מסורות היוגה בהודו רואות במוצרי חלב מאכלים מצוינים, במיוחד לאנשים שנמצאים בדרך רוחנית. אף שמוצרי חלב אינם מומלצים לכל הטיפוסים, ובמיוחד לא לאנשי קאפה, יש להם תפקיד חשוב לא רק בתמיכה בבריאות אלא גם באריכות ימים.

סוד השקדים

SmartKish_In

ציוויליזציות וֵדיות עתיקות גדלו סביב הפרה אשר סיפקה חלב, שמנת, חמאה ויוגורט. במשך ההיסטוריה מאכלים אלה היו אהובים על יוגים והם לא חוו נזק לבריאותם. אווטאר קרישנה הגדול היה בילדותו ידוע לשמצה על שהיה חומד ולוקח לעצמו חמאה טרייה שעקרות בית לא חשדניות היו משאירות ללא השגחה.

איורוודה משתמשת בתכשירים חלביים לשימוש רפואי, במיוחד להגברת חסינות בפני מחלות ולהחלמה והתאוששות. באלה כלולים מוצרים העשויים מחלב מורתח, חמאות רפואיות וגהי (חמאה מזוקקת). מוצרי חלב מומלצים לא רק לצעירים אלא גם לקשישים ולכל מי שחלש וצריך כוח. יוגים רבים נוקטים תזונה שבעיקרה חלבית לפרקי זמן ממושכים. חלב שזה עתה רתח עם תבלינים וסוכר גולמי (חוּם) נחשב למזון מצוין.

עם זאת, הדבר תלוי באיכות החלב. חלב באיכות גבוהה מגיע מפרות שמטפלים בהן כראוי, וכאן אנו חוזרים לדילמה המודרנית. נדיר שחלב כזה יימצא בחנויות. מוצרי חלב שהוכנו שלא כראוי, ושמגיעים מפרות שמתעללים בהן, מגבירים את כמות הליחה במערכת ומגבירים אלרגיות למזון, לאלרגיות בסינוסים ולקנדידה.

יש כמה ענייני בריאות הקשורים למוצרי חלב שיש להבינם על מנת להשתמש בהם בצורה נאותה. יש אנשים שחסרים את האנזימים הדרושים לעיכול חלב, כי לקבוצה האתנית שלהם אין היסטוריה של צריכת חלב. מבוגרים שלא ינקו מן השד בינקותם גם הם עלולים להתקשות בעיכול חלב. בעיות אחרות נובעות לא ממוצרי החלב עצמם אלא מהכנה לא נאותה. כשם שקמח מלא שונה מאוד מקמח לבן, כך גם מוצרי חלב שהוכנו באופן טבעי שונים מאוד ממוצרי החלב שנמכרים במרכולים.

בהודו מאפשרים לפרה ראשית להיניק את העגל שלה. רק את החלב הנותר (ולעיתים רחוקות זו כמות גדולה) לוקחים בני האדם. אם מרחיקים את העגל מאימו מאבד החלב הרבה מאיכותו התזונתית. תעשיית החלב מרחיקה את העגלים מאימותיהם ושוחטת אותם. אנחנו הורגים את הילד של בעל החיים ואחר כך שותים את החלב שלו. איך הייתה מרגישה אם אנושית בתנאים כאלה? כאשר פרה שומעת את קול העגל היא מייד מתחילה להפריש חלב. פרה יודעת שעומדים להרוג את העגל שלה, ומועקתה גורמת להפרשת רעלים אל תוך החלב.

מתעללים בפרות גם בדרכים אחרות, כגון כליאתן במכלאות וחליבתן על ידי מכונות. בימים אלה הן חיות היברידיות, הנוצרות מהפריה מלאכותית ומעוצבות גנטית כדי שתייצרנה הרבה יותר חלב מאשר בריא להן. מאכילים אותן הורמונים, אנטיביוטיקה ודגנים לא אורגניים. הן סופגות לתוך רקמותיהן שאריות כימיקלים, ואלה מגיעים מרוכזים לחלב. פסטור, הומוגניזציה וקירור ממושך גם הם מחלישים את התועלות של החלב.

טקסטים איורוודיים מסבירים את איכויות מוצרי החלב השונים בפירוט רב. לדבריהם האיכות של בשר או של מוצרי חלב מבהמות כלואות או קשורות ירודה מאיכות בהמות הרועות בחופשיות. אי אפשר להשוות מוצרי חלב מודרניים מחוות תעשייתיות לאלה המתוארים בטקסטים איורוודיים. ברור שעלינו להשתדל להשיג מוצרי חלב לא מעובדים ואורגניים, ובכלל, להיות זהירים בשימוש במוצרי חלב.

מתוך כלל מוצרי החלב, חלב ניגר וגהי מצוינים לתִרגול יוגה. עדיף להשתמש בחלב שזה עתה הורתח עם תבלינים כגון זנגביל, קינמון והל. יוגורט עדיף כשהוא מהול במים בצורת משקה (לאסי). אם לא נוהגים כך הוא כבד קמעא וגורם ליצירת ליחה, ואינו מתאים לדיאטת הרזיה כפי שמקובל לחשוב.

רוב הגבינות מיוצרות בעזרת רנין ממעי פרות. צמחונים קפדנים משתמשים אפוא רק בגבינה המיוצרת בעזרת אנזימים צמחוניים. אפשר להשיג גבינות אלה ברוב חנויות הטבע. גם גבינת קוטג', גבינת שמנת וגבינת איכרים (פאניר) הן טובות מאוד.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו